Consolidarea fiscala si lipsa creditarii franeaza cresterea

Consolidarea fiscala si lipsa creditarii franeaza crestereaPotrivit raportului Ernst & Young, principalele constrangeri pentru cresterea zonei euro anul acesta sunt generate de limitarea creditarii si de procesul de consolidare fiscala, care, intr-o prima faza, va contracta peste 1% din PIB.

"In ciuda relansarii pietelor financiare si a ameliorarii crizei de creditare din sistemul bancar, prin introducerea operatiunilor de refinantare pe termen lung, datele recente subliniaza faptul ca cea mai mare parte din lichiditatea eliberata astfel nu a fost inca injectata in economie prin creditare. Iar atat timp cat bancile nu vor transfera lichiditatile imprumutate de la BCE catre companii si gospodarii, creditarea va ramane restrictiva si va limita atat investitiile, cat si consumul", se arata in raport.

Consumul va continua sa scada

Consumul va continua sa scadaTotodata, companiile isi vor restrange in continuare investitiile, ca raspuns la conditiile restrictive de finantare si la cererea domestica slaba.

Potrivit estimarilor Ernst & Young, firmele din Spania si Italia vor taia anul acesta cel putin 5% din investitiile de capital, in timp ce in Franta si Benelux investitiile raman stationare sau chiar in usoara scadere.

Doar in Germania exista conditiile unei cresteri semnificative a investitiilor, dar abia in a doua jumatate a anului.

Consumul domestic va inregistra o noua contractare, de pana la 0.7% per ansamblul zonei euro. Cu toate acestea, estimarile raman pozitive in Germania, care va inregistra o crestere usoara de 1%, si stationare in Franta, contrabalansand scaderile mai abrupte din celelalte tari.

"Desi riscurile destramarii zonei Euro au scazut in comparatie cu anul trecut, ca urmare a acordului privind salvarea Greciei si a implicarii BCE, nu suntem inca in afara recesiunii. In cel mai bun caz, 2012 va fi un an dificil atat pentru guverne, companii cat si pentru populatie. Nici previziunile de revenire modesta pentru anul urmator nu ar trebui abordate cu lejeritate - intreaga zona Euro, dar si economiile periferice acesteia trebuie sa fie pregatite pentru provocari substantiale in urmatoarele 12 luni", concluzioneaza studiul Ernst & Young.

Economia zonei euro va scadea cu 0,5% in acest an

Economia zonei euro va scadea cu 0,5% in acest anErnst & Young estimeaza o scadere usoara a produsului intern brut (PIB) in zona euro in acest an, de 0,5%, in timp ce pentru 2013 zona euro ar putea reveni pe crestere cu 1%. De asemenea, aceasta evolutie pozitiva va continua in perioada 2015-2016, cand cresterea anuala va fi de aproximativ 2%.

"Desi anul 2012 va fi o provocare pentru zona Euro, cu un procent ridicat din datoria publica si privata necesitand refinantare, conditii restrictive de creditare si adancirea austeritatii fiscale, revenirea pe crestere este posibila in 2013", arata raportul Eurozone Forecast lansat de Ernst & Young.

In schimb, pentru scenariul iesirii din recesiune sa devina realitate, Banca Central Europeana (BCE) trebuie sa continue politica de reducere a dobanzilor si de achizitie a obligatiunilor emise de guvernele din tarile periferice zonei euro.

“Iesirea din recesiune va fi probabil cea mai lenta revenire din Europa ultimilor 40 de ani. Cu toate acestea, masurile implementate de institutiile europene si nationale ale statelor membre in ultimele luni, mai ales operatiunile de refinantare pe termen lung introduse de BCE, au creat conditiile in care reusim sa vedem lumina de la capatul tunelului, chiar daca revenirea in adevaratul sens al cuvantului este inca indepartata. Eforturile institutionale trebuie mentinute si consolidate, atat la nivelul zonei Euro, cat si la nivelul tuturor statelor membre UE, pentru a materializa aceste asteptari optimiste”, a spus Bogdan Ion, Country Managing Partner Ernst & Young Romania.