1 / 6

Cum sta Romania dupa trei ani de mariaj cu FMI?

Potrivit lui Lybek, Romania si-a imbunatatit semnificativ situatia financiara in ultimii trei ani si a ajuns la un echilibru fiscal. De asemenea, exporturile au depasit nivelurile de dinaintea crizei, inflatia a atins un minim istoric, cursul de schimb este relativ stabil, "atat cat poate fi pe o piata libera".

In acelasi timp, dobanzile s-au relaxat, iar prima de risc a Romaniei a scazut considerabil. In acest context, sistemul bancar s-a stabilizat, iar Romania este intr-o pozitie mai buna decat in 2008 sa reziste unui soc extern, daca va mai urma unul.

Lybek a precizat ca Romania a avut ca obiectiv inflatia, pe parcursul crizei, si a fost destul de dificil pentru banca centrala sa respecte unele tinte, "nu neaparat din cauza unor deficiente in politica monetara, cat in politica fiscala".

In momentul in care aceste deficiente au fost corectate, banca centrala a putut sa atinga tintele de inflatie.

Reprezentantul FMI pentru Romania a explicat ca, desi Romania a facut progrese considerabile, a fost nevoie de acordul de tip preventiv.

"Acesta este ca o prima de asigurare. Stim ca sunt nori la orizont si daca incepe ploaia, Romania va sti de unde sa ia umbrela", a spus Tonny Lybek.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri