Deficitul bugetar

Deficitul bugetarPentru acest an, Romania tinteste un deficit de 1,9% din PIB in cash si 3% in standarde europene, ceea ce inseamna o imbunatatire semnificativa fata de 2011, cand deficitul a fost de 4,35% din PIB.

Totusi, majoritatea analistilor considera ca tinta de deficit pentru acest an va fi ratata, dupa cum arata un sondaj realizat de Wall-Street.ro. Un target mai realist in ceea ce priveste deficitul ar fi in jurul valorii de 2,5% din PIB, in contextul majorarii salariilor bugetarilor de la 1 iunie.

Bugetul general consolidat al Romaniei a inregistrat in primele doua luni un deficit de 2,7 miliarde lei, respectiv 0,44 % din PIB, usor mai mare fata de cel raportat in primele luni din 2011, de 2,34 miliarde lei.

Cresterea economica

Cresterea economicaDin punct de vedere al potentialului de crestere economica, Romania sta mult mai prost decat in 2011.

Daca anul trecut, inaintea anuntarii datelor INS care au confirmat iesirea din recesiune, presedintele Traian Basescu vorbea despre un potential de crestere pentru 2012 de pana la 4%, situatia din prezent este mult mai sumbra, estimarile fiind ajustate semnificativ in jos.

“Ne propunem o crestere economica de 3,5 pana la 4%, mentinand obiectivul de deficit pentru 2011. (..) Avem nevoie de optimism, dar nu avem dreptul la lipsa prudentei”, spunea Traian Basescu, in mai 2011.

In schimb, ultima prognoza de crestere anuntata de FMI in ianuarie indica o crestere de 1,3% a produsului intern brut (PIB) pentru acest an, iar unele banci fiind chiar mai pesimiste de atat.

De asemenea, cei mai multi analisti care au participat la sondajul Wall-Street.ro prognozeaza o contractie a PIB in trimestrul I din acest an, ceea ce inseamna intrarea in recesiune tehnica.

Potrivit analistului economica Lucian Isar, exista doua motive pentru care economia romaneasca se situeaza de o perioada extinsa de timp pe un palier de crestere sub-optim.

"Primul este legat de deciziile inoportune de politica monetara si de credit care nu au ajutat economia, fortand o reducerea prea rapida a inflatiei in conditii de stres economic. Cel de al doilea motiv este legat de experimentarea fara obiectii si nuantari a unor masuri economice dure apartinind unei paradigme economice false si anume cea de expansiune economica in conditii de austerite pe fond recesionar", a explicat, pentru Wall-Street.ro, Lucian Isar.

Inflatia

Inflatia
  • februarie 2012 - 2,6%
  • martie 2011 - 8%
Inflatia a coborat in februarie la e un nou minim istoric, mentinandu-se astfel in intervalul de variatie din jurul tintei Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Fata de 2011, cresterea preturilor s-a temperat semnificativ, iar BNR estimeaza persistenta tendintei dezinflationiste pana la jumatatea anului.

Somajul

Somajul
  • februarie 2012 - 5,27%
  • martie 2011 - 5,92%
Dupa cum se observa, si rata somajului inregistrat de ANOFM a coborat usor fata de anul trecut, ceea ce arata o imbunatatire a situatiei macroeconomice si la acest capitol.

Totusi, este binecunoscut ca somajul este indicatorul macroeconomica care isi revine cel mai greu dupa o recesiune.

Dobanda cheie

Dobanda cheie
  • martie 2012 - 5,25%
  • martie 2011 - 6,25%

Graficul de mai jos arata ritmul de relaxare al politicii monetare. Banca Nationala a inceput in noiembrie 2011 un nou ciclu de reducere a dobanzii cheie, operand patru taieri consecutive de dobanda, de fiecare data cu 0,25%.



Cursul de schimb

Cursul de schimb
  • martie 2012 - 4,3651 lei/euro (curs mediu)
  • martie 2011 - 4,1646 (curs mediu)

Cursul de schimb a atins recent un nou maxim istoric, fiind foarte aproape de pragul psihologic de 4,4 lei/euro.

Estimarile analistilor cu privire la evolutia viitoare a cursului si riscurile ca acesta sa treaca de 4,4 lei/euro sunt impartite, potrivit celui mai recent sondaj realizat de Wall-Street.ro.