Iesirile de capital din regiune

Iesirile de capital din regiunePotrivit BERD, regiunile de tranzitie au inregistrat iesiri de capital in trimestrul trei de anul trecut, pentru prima data din 2009, la apogeul crizei financiare. Graficul de mai jos arata evolutia trimestriala a fluxurilor de capital ca procent din produsul intern brut (PIB).





Totodata, datele mai recente sugereaza ca iesirile de capital au continuat cel putin pana in februarie, chiar daca intr-un ritm mai lent.

Dezindatorarea bancilor mama

Dezindatorarea bancilor mamaBancile mama au inceput procesul de "de-leveraging" in toamna anului trecut.

Astfel, datele furnizate de Banca Reglementelor Internationale (BRI) arata ca expunerea bancilor pe Europa emergenta a scazut semnificativ in trimestrul 3 de anul trecut, cu 33 miliarde dolari, dupa ce in prima parte a anului trecut expunerea urcase cu 47 miliarde dolari.

Cele mai recente date arata ca bancile din Europa Centrala si de Sud-Est au continuat sa piarda finantarile din strainatate in trimestrul patru din 2011.

Creditarea a luat-o la vale

Creditarea a luat-o la valeRata de crestere a creditarii a intrat in teritoriul negativ in aproape toate tarile nou intrate in Uniunea Europeana pentru perioada decembrie 2011 - februarie 2012. (vezi graficul de mai jos).



Contractia creditarii a fost amplificata si de inasprirea conditiilor de imprumut in toata Europa emergenta, incepand cu ultimele doua trimestre din 2011.

Avansul depozitelor a incetinit contractia creditarii

Avansul depozitelor a incetinit contractia creditariiIn acelasi timp, bancile din tarile nou intrate in Uniunea Europeana au evitat o contractie si mai puternica a creditarii care ar fi fost provocata de restrictiile de finantare transfrontaliere prin cresterea depozitelor in aceeasi perioada, cu unele exceptii precum Letonia, Lituania si Slovenia.

Totusi, balansul dintre finantarile transfrontaliere si atragerea de depozite nu explica pe deplin contractia creditului. Aceasta ar putea fi determinata si de cresterea aversiunii fata de risc a bancilor.

Dobanzile la depozite au crescut

Dobanzile la depozite au crescutRatele dobanzilor la depozitele atrase au urcat semnificativ in Europa de Sud-Est si Europa Centrala, fata de nivelurile inregistrate inaintea crizei financiare.

Potrivit BERD, acest lucru a contribuit la atragerea de noi deponenti in regiunile de tranzitie, sugerand ca fondurile astfel acumulate ar putea contracara partial reducerea finantarii transfrontaliere.