Femeile gestioneaza mai bine resursele umane

Femeile gestioneaza mai bine resursele umanePotrivit studiului Deloitte, femeilor le sunt recunoscute meritele in special in materie de gestionare eficienta a resurselor umane, 44% din respondentii unui sondaj fiind de aceasta parere, in timp ce doar 10% cred ca barbatii ar fi mai poriviti pentru aceasta activitate.

De asemenea, femeile au un plus in fata barbatilor cand este vorba de dezvoltarea personala si dobandirea de noi aptitudini (37%), dar si in ceea ce priveste de rezolvarea problemelor aparute la locul de munca (31%).

Pe de alta parte, barbatii tind sa obtina rezultate mai bune in ceea ce priveste luarea deciziilor in conditii de stres (40% din raspunsuri, fata de 26% in cazul femeilor), implementarea unei dezvoltari strategice pe termen lung (40% versus 14%) si in ceea ce priveste avansarea personala (32% versus 14%).


O treime din IMM-urile din Romania sunt controlate de femei

O treime din IMM-urile din Romania sunt controlate de femeiAceasta pondere se apropie de cifra inregistrata si la nivelul Uniunii Europene. Totodata, mai multe branduri romanesti construite de femei au avut o ascensiune remarcabila la nivel international.

In mod evident, femeile contribuie semnificativ la cresterea economica, creaza locuri de munca, dezvolta talente si atrag recunoastere internationala, dupa cum remarca studiul "Business la feminin".


Puterea unui business sta in colaborarea stransa dintre femei si barbati

Puterea unui business sta in colaborarea stransa dintre femei si barbatiMulte studii internationale au dovedit ca exista o conexiune directa intre mixul optim de barbati si femei in roluri cheie de management si succesul unui business.

O analiza recenta realizata de Deloitte la nivel globala arata ca diversitatea este cruciala pentru cultura organizationala, marea majoritate a companiilor implicate recunoscand ca se inregistreaza progrese majore in acest sens.

"Atat autoritatile, cat si mediul de afaceri trebuie sa inteleaga si sa investeasca in dezvoltarea si integrarea femeilor in procesul de luare a deciziilor. Puterea unui business sta in colaborarea stransa dintre femei si barbati, pentru ca imbina astfel calitatile celor doua sexe si incurajeaza inovarea", mai arata studiul Deloitte.

Dintre aspectele investigate de studiul de fata, se remarca doua situatii: 57% dintre respondenti sunt de parere ca femeile sunt tratate cu respect, iar 43% apreciaza ca femeile depun mai multe eforturi pentru a accede la functii similare cu cele ale barbatilor.



Femeile comunica mai bine decat barbatii

Femeile comunica mai bine decat barbatiiFemeile se disting clar de stilul masculin de a face afaceri, fie ca sunt la masa negocierilor sau citesc analizele de risc, fie ca se confrunta cu situatii noi sau evalueaza performanta angajatilor. Valoarea adaugata vine pe termen lung, multe dintre companiile conduse de femei raportand performante financiare superioare, prin comparatie cu omologii lor barbati.

Rezultatele studiului identifica diferente clare de perceptie in ceea ce priveste calitatile specifice ale femeilor, respectiv barbatilor cu functii de conducere. Astfel, cu toate ca femeile sunt vazute ca fiind mai buni comunicatori, ele sunt penalizate cand vine vorba despre asocierea cu trasaturi specifice functiei de CEO (abilitati de conducere/ leadership, precum si abilitati de planificare strategica).

Rezultatele arata ca mai mult de 60% dintre respondenti considera ca femeile sunt mai consecvente, capabile sa desfasoare mai multe activitati concomitent, precum si ca au capacitatea de a comunica mai bine decat barbatii. De asemenea, aproximativ jumatate dintre respondenti sunt de parere ca incurajarea implicarii active a membrilor echipei si aptitudinile analitice mai dezvoltate sunt specifice mai degraba femeilor, decat barbatilor.

Pe de alta parte, in mod semnificativ mai multi respondenti considera ca barbatii sunt mai inzestrati in ceea ce priveste increderea in sine si confortul in luarea deciziilor, aptitudinile de lider, cele potrivite pentru consiliul director, negocierile eficiente, dar si abilitatile de planificare strategica.



34% dintre pozitiile cheie de management din Romania sunt detinute de femei

34% dintre pozitiile cheie de management din Romania sunt detinute de femeiCu acest nivel de reprezentare, Romania ocupa locul 8 in lume. De altfel, majoritate tarilor din fostul bloc comunist inregistreaza o situatie similara, pentru ca vechiul regim a incurajat egalitatea intre sexe, propulsand femeile in cariera.

Consensul general este ca femeile, prin structura si profilul lor psihologic, au o inclinatie mai mare in a fi mai flexibile si mai deschise spre schimbare. De altfel, ele se confrunta mai des cu situatii noi, care impun adaptare si flexibilitate, atat pe plan personal, cat si profesional.

De asemenea, datele Comisiei Europene arata ca, in acest moment, 12% dintre membrii Consiliilor de Administratie ale cel mai mari companii europene sunt femei. Doar in 3% dintre cazuri, Presedintele Boardului este o femeie. Promovarea doamnelor in astfel de pozitii cheie a avansat cu pasi mici in ultimii ani, Comisia estimand ca in acest ritm va fi nevoie de alti 50 de ani pentru a se ajunge la un echilibru rezonabil de cel putin 40%.

Consensul general este ca, desi femeile obtin performanta in cariera, prea putine companii se implica in mod activ sa le faciliteze ascensiunea pe scara ierarhica.