Volumul arieratelor ar trebui sa scada cu 1% din PIB

Volumul arieratelor ar trebui sa scada cu 1% din PIBUna dintre putinele cifre pe care le scoate in fata programul de guvernare al Cabinetului condus de Victor Ponta vizeaza reducerea pana la sfarsitul anului a volumului arieratelor cu circa 1% din PIB, in contextul in care la finalul lui 2011 acestea reprezentau 2,6% din PIB.

"Avem in vedere efectuarea de plati si alte operatiuni de ordin financiar menite sa restringa volumul arieratelor in actiuni, astfel incat la finele anului curent volumul arieratelor sa scada cu cca. 1% din PIB. In acest sens, in colaborare cu Ministerul Finantelor Publice, vom avea in vedere implementarea acelor masuri fiscale menite sa deblocheze platile si mecanismele de compensare a TVA", se arata in documentul depus la Parlament.

Redeventele si taxele pe resurse

Redeventele si taxele pe resurseDe asemenea, Cabinetul Ponta si-a propus regandirea sistemului de redevente si a taxelor de exploatare a resurselor, in acord cu prevederile comunitare.

"Avem in vedere elaborarea unui pachet de masuri, inclusiv fiscale – in colaborare cu Ministerul Finantelor Publice, privind redeventele si reglementarea pentru sectorul petrol, gaze naturale si energie electrica", conform programului de guvernare.



Privatizarile si listarile companiilor de stat ar putea intarzia

Privatizarile si listarile companiilor de stat ar putea intarziaDesi programul de guvernare mentioneaza ca procesul de privatizare va continua, "mai ales acolo unde si atunci cand privatizarea aduce responsabilitate si chibzuinta in gestionarea activelor economice si a resurselor", la nivel declarativ cel putin, premierul desemnat imbratiseaza o abordare de tipul "nu ne vindem tara".

De altfel, si in programul de guvernare este prevazuta continuarea privatizarilor doar dupa realizarea unui audit asupra activitatii Guvernului precedent si clarificarea situatiei reale, tehnice si economice a societatilor supuse acestui proces.

De asemenea, se va reanaliza actuala strategie de privatizare a CFR Marfa dupa aplicarea testului investitorului privat si a testului vinzatorului privat in economia de piata.


Nimic nou sub soare in ceea ce priveste infrastructura

Nimic nou sub soare in ceea ce priveste infrastructuraIn ceea ce priveste proiectele de infrastructura, executivul Ponta isi propune sa finalizeze sectiunile de autostrada si centurile aflate in constructie (autostrada Bucuresti-Ploiesti, autostrada Cernavoda-Constanta, varianta de ocolire Deva-Orastie la standard de autostrada, centurile cu profil de autostrada Arad si Constanta).

In acelasi timp este scos de la naftalina proiectul Autostrazii Sudului (Bucuresti - Timisoara), care trebuia inceputa in 2010, pe vremea ministrului Radu Berceanu.

Potrivit programului de guvernare, Guvernul Ponta si-a asumat realizarea studiului de prefezabilitate pentru constructia Autostrazii Sudului: Bucuresti - Alexandria - Slatina - Craiova - Timisoara.

De asemenea, documentul mai prevede demararea procedurilor in vederea atribuirii contractului de concesiune pentru realizarea mai multor proiecte de infrastructura: centura Bucuresti la profil de autostrada, autostrada Targu Mures-Iasi-Ungheni, autostrada Comarnic-Brasov, dar si demararea ultimei etape de reabilitare a celor 1.200 de km de drumuri nationale.

Accelerarea procesului de comasare a terenurilor agricole

Accelerarea procesului de comasare a terenurilor agricoleLa capitolul Agricultura si Dezvoltare Rurala, noul Guvern vrea sa accelereze comasarea terenurilor agricole, sa refaca infrastructura de irigatii folosind fonduri UE si sa asigure accesul fermierilor la apa pentru irigatii prin facilitarea cumpararii energiei la cost de producator.

De asemenea, Cabinetul USL isi propune realizarea unui program pe termen mediu si lung pentru sectorul legume-fructe in vederea infiintarii de centre de colectare.

Controlul financiar de fond o data la trei ani pentru IMM-uri

Controlul financiar de fond o data la trei ani pentru IMM-uriIn programul de guvernare al Cabinetului Ponta se gasesc si o serie de masuri de sprijinire a sectorului intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), cea mai importanta fiind legata de realizarea unui control fiscal de fond doar o singura data la 3 ani pentru IMM-uri.

De asemenea, se doreste si aplicarea principiului "o singura data" in vederea eliminarii solicitarilor adresate IMM-urilor de catre o institutie publica de a depune documente emise de catre alte institutii.



Guvernul Ponta cauta reteta 2 in 1: crestere economica si stabilitate financiara

Guvernul Ponta cauta reteta 2 in 1: crestere economica si stabilitate financiaraPotrivit programului de guvernare, Executivul desemnat va incerca sa realizeze "un mix eficient intre politicile economice de stimulare a cresterii economice si obiectivul asigurarii stabilitatii economice si financiare a tarii".

In acest sens, incheierea cu succes a negocierilor cu FMI reprezinta un prim pas pe acest drum. Totusi, resuscitarea economiei romanesti va fi o provocare, avand in vedere ca ritmul de crestere va incetini semnificativ in acest an, iar zona euro este la un pas de recesiune.

"Prin limitarea deficitului bugetar si a datoriei publice vom contribui la asigurarea procesului dezinflationist si la stabilitatea cursului de schimb al monedei nationale", indica programul de guvernare.

De asemenea, Guvernul USL sustine semnarea de catre Romania a Tratatului Fiscal promovat la nivel european si va stimula dezbaterea publica a prevederilor sale, urmand sa adopte cu operativitate si alte masuri de intarire a guvernantei economice adoptate la nivelul Uniunii Europene.

Reducerea TVA la produsele agricole

Reducerea TVA la produsele agricolePremierul desemnat, Victor Ponta, a declarat, vineri, ca masura reducerii TVA este necesara si ca aceasta se va regasi "cel tarziu" in proiectul bugetului de stat pe anul 2013, potrivit Mediafax.

Intrebat daca sustine reducerea TVA la produsele agricole, Victor Ponta a declarat ca aceasta este "o masura necesara", pentru ca scade evaziunea, este un sprijin pentru producatorii agricoli din tara, iar pe termen mediu si lung creste incasarile la buget.

"Din punct de vedere al calculelor, trebuie sa vedem cand putem sa o punem in practica", a mai declarat Ponta.





Moratoriu la exploatarea gazelor de sist

Moratoriu la exploatarea gazelor de sistLa capitolul cu privire la protectia mediului inconjurator, programul de guvernare al executivului Ponta prevede instituirea unui moratoriu pentru exploatarea gazelor de sist, pana la finalizarea studiilor de impact asupra mediului derulate la nivel european.

Guvernul a aprobat in martie trei acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare incheiate intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si Cevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, pentru perimetrele din judetul Constanta, respectiv Vama Veche, Adamclisi si Costinesti.

Reintregirea salariilor bugetarilor si restituirea sumelor retinute de la pensionari

Reintregirea salariilor bugetarilor si restituirea sumelor retinute de la pensionariMajorarea salariilor bugetarilor a fost o teme intens dezbatuta si sustinuta puternic de USL, din opozitie.

Acum, premierul desemnat Victor Ponta promite ca isi va respecta acest angajament. Intrebarea esentiala in acest scenariu este daca va fi perturbat echilibrul bugetar.

In urma negocierilor cu FMI si Comisia Europeana, noul Guvern condus de Victor Ponta a primit unda verde pentru cresterea salariilor bugetarilor, astfel incat acestea sa revina la nivelul din iunie 2010. Prima majorare, de 8%, urmeaza sa fie operata de la 1 iunie, iar pensionarii vor primi banii retinuti incepand din aceeasi luna, informeaza Mediafax.

"Practic, acordul este negociat si incheiat cu succes. Ca efect al caracterului ferm al politicilor si reformelor structurale, sectoriale cuprinse in acord s-au identificat sume suplimentare care au permis majorarea deficitului bugetar, respectand tinta limita de 3% in relatia cu Uniunea Europeana pentru acest an si de asemenea respectand angajamentele fata de Fondul Monetar International", a spus Florin Georgescu, ministrul de Finante desemnat.