1 / 6

Ce s-ar intampla cu sistemul bancar romanesc?

Grecia avea la finele lunii septembrie a anului trecut o expunere totala pe sistemul bancar romanesc de 18,4 miliarde dolari.
Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank si Banca Romaneasca sunt cele mai importante banci locale cu actionariat elen.

Anul trecut, Bancpost si Banca Romaneasca au raportat pierderi, in timp ce in cazul Alpha Bank si Piraeus Bank, profitul brut a scazut cu 75%, respectiv 65%.

„Subsidiarele locale ale bancilor grecesti au capital elen, dar sunt societati independente. Ele stau destul de bine din punct de vedere al capitalizarii si provizionarii, astfel ca nu vor fi probleme pe termen scurt. Pe termen mediu, institutiile de credit din Grecia vor trebui sa se finanteze de pe piata locala pentru ca nu vor mai primi bani de la bancile-mama. Totodata, este foarte probabil ca bancile-mama sa vanda o parte din activele din Romania si s-ar putea asistam la o schimbare la nivelul actionariatului”, a precizat analistul economic Aurelian Dochia.

Acesta spune ca in cazul in care se vor forma cozi la bancile grecesti, pentru ca oamenii sa isi retraga banii, atunci va intra in functiune banca-punte, un mecanism prin care BNR ajuta bancile care nu au solvabilitate.

O banca-punte (bridge-bank) reprezinta o institutie financiara temporara, care ofera servicii complete, fiind autorizata si supravegheata de BNR cu scopul de a facilita vanzarea sa integrala sau partiala.

“In eventualitatea iesirii Greciei din zona euro, impactul asupra Romaniei s-ar simti in primul rand la nivelul bancilor care au capital elen. In rest, cred ca celelalte efecte vor fi limitate. Ma astept ca BNR sa intervina intr-un termen rezonabil daca va fi nevoie”, este de parere Razvan Rusu, directorul de investitii al fondurilor Certinvest.

Totusi, nu este exclus ca din cauza pierderilor masive ale bancilor din Grecia, statul elen sa decida nationalizarea celor mai mari patru institutii de credit ale tarii, prezente si in Romania.

“Riscul in cazul Romaniei este reprezentat de faptul ca exista o anumita expunere a sectorului bancar local. Mai exact, exista probabilitatea destul de mare ca o parte din bancile cu actionariat grecesc sa isi schimbe destinatia capitalului, in eventualitatea iesirii statului elen din zona euro”, a mentionat Dragos Neacsu, presedintele Erste Asset Management.

Filialele locale ale bancilor grecesti nu si-au publicat inca rezultatele din primul trimestru, insa sistemul bancar romanesc a raportat in primele trei luni ale anului un profit de 165 milioane lei.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri