10. Cifra care arata cat de mare este evaziunea: 2,3 MIL. de romani muncesc la negru

10. Cifra care arata cat de mare este evaziunea: 2,3 MIL. de romani muncesc la negruNumarul persoanelor care muncesc la negru trece de 2,3 milioane, in crestere cu aproape 900.000 fata de 2008.

Cifra reprezinta mai mult de o treime din totalul salariatilor, potrivit Consiliului Fiscal, care arata ca evaziunea doar in cazul CAS, TVA si impozit pe venit a fost de 10,3% din PIB in 2010.

Datele prezentate de Consiliul Fiscal in raportul anual releva ca la finele lui 2011 lucrau in economie 6,647 milioane de persoane, iar angajatorii au raportat un numar de 4,297 de salariati, rezultand ca 2,349 milioane de persoane munceau la negru.

9. Sistemul bancar a incheiat T1 pe profit

9. Sistemul bancar a incheiat T1 pe profitSistemul bancar romanesc a incheiat primul trimestru al anului cu un profit de 165 milioane lei (31 milioane euro) potrivit standardelor IFRS, in scadere la jumatate fata de castigul inregistrat pe RAS din primele trei luni din 2011, pe fondul provizioanelor in urcare din perioada ianuarie – martie, de aproape 1,5 miliarde lei, conform Mediafax. Vezi aici ce profituri au realizat cele mai mari banci din Romania in primul trimestru.


8. Englezii se pregatesc sa tipareasca drahme pentru greci

8. Englezii se pregatesc sa tipareasca drahme pentru greciTipografia britanica de bancnote De La Rue, una din cele mai mari din lume, a pregatit planuri de urgenta pentru tiparirea de drahme, in cazul in care Grecia va iesi din zona euro si va face o astfel de comanda, a declarat o sursa din industria de profil, citata de Reuters.

Informatia vine in conditiile in care comisarul pentru Comert Karel De Gucht a declarat ca Banca Centrala Europeana (BCE) si Comisia Europeana (CE) lucreaza la un scenariu de urgenta pentru eventualitatea in care Grecia va iesi din zona euro, fiind pentru prima oara cand un oficial UE confirma existenta unui astfel de plan

7. Anul si ministrul: 10 statistici alarmante despre sanatatea din Romania

7. Anul si ministrul: 10 statistici alarmante despre sanatatea din RomaniaDe la Revolutie incoace, Romania a numarat in sanatate nu mai putin de 20 de ministri. Unii dintre ei au avut mandate ceva mai extinse, pe cand altii au ocupat acest post doar cateva luni. Toti insa au vrut sa reformeze un sistem care a continuat sa se deterioreze de la an la an. La fel si sanatatea romanilor. Cel putin asta indica statisticile sanitare.

6. Salariile bugetarilor cresc din iunie cu 8%

6. Salariile bugetarilor cresc din iunie cu 8%Guvernul a aprobat majorarea salariilor bugetarilor cu 8% din luna iunie, a doua transa, de 7,4% urmand a fi aplicata din luna decembrie a acestui an.

Potrivit documentului, cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor functiei de baza, salariilor functiei de baza/indemnizatiilor de incadrare de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice se va majora in doua etape, respectiv cu opt la suta incepand cu 1 iunie 2012 fata de nivelul acordat pentru luna mai 2012 si cu 7,4 la suta incepand cu 1 decembrie.

5. Planurile celui mai mare investitor din real estate pentru piata apartamentelor

5. Planurile celui mai mare investitor din real estate pentru piata apartamentelorPortofoliul local al Immofinanz a depasit in acest an 1 mld. euro, ca urmare a integrarii activelor Adama, companie preluata integral anul trecut. Andreas Holler, membru al boardului executiv al Adama, a prezentat intr-un interviu acordat Wall-Street.ro care sunt obiectivele noului management pentru proiectele rezidentiale din portofoliu.

Andreas Holler are o experienta de peste 14 ani in corporate investment. Holler s-a alaturat Immoeast in 2008, ca senior investment manager, iar dupa fuziunea cu Immofinanz a condus divizia de corporate investment a grupului. El manageriaza si divizia rezidentiala SEE/CIS a Immofinanz.

Citeste aici interviul complet

4. Cinci actiuni care au batut criza

4. Cinci actiuni care au batut crizaDoar opt actiuni de pe Bursa de Valori Bucuresti au reusit sa recupereze toate pierderile inregistrate incepand cu toamna anului 2008, cand falimentul bancii americane Lehman Brothers a pus in genunchi pietele de capital din intreaga lume. Printre acestea se afla fermele cunoscutului om de afaceri Adrian Porumboiu, precum si Azomures - compania care a fost subiectul celei mai mari tranzactii din acest an.

Vezi aici care sunt actiunile cu cele mai mari cresteri

3. Debutul Facebook pe bursa, o dezamagire

3. Debutul Facebook pe bursa, o dezamagireDebutul Facebook pe bursa Nasdaq de la New York a dezamagit, actiunile retelei de socializare inchizand in stagnare, din cauza unor erori care au intarziat tranzactiile si valorii de piata uriase la care s-a listat compania.

Actiunile Facebook au intrat vineri dimineata la tranzactionare cu intarziere si au deschis cu 11% peste pretul de 38 de dolari la care s-a derulat oferta publica initiala. Dupa ce au atins un maxim de 45 de dolari, titlurile tranzactionare sub simbolul FB au scazut rapid pana la finalul sedintei si au inchis la 38,23 dolari.

Facebook a atras 16 miliarde de dolari prin oferta publica initiala, capitalizarea companiei la debutul pe bursa fiind de peste 104 miliarde dolari.

Analistii anticipau ca actiunile companiei vor inchide vineri pe Nasdaq cu cresteri intre 10-50%, insa debutul dezamagitor nu va afecta serios reteaua de socializare.

2. Iesirea Greciei din zona euro - pericol iminent

2. Iesirea Greciei din zona euro - pericol iminentEuropa trece acum printr-un "purgatoriu al datoriilor", iar iesirea Greciei din zona euro pare tot mai probabila si chiar recomandata pentru redobandirea competitivitatii. Ce efecte vom vedea pe plan local in cazul unui astfel de scenariu?

Costul iesirii Greciei din zona euro a crescut, putand ajunge chiar la 1.000 miliarde (un trilion) de dolari in cazul unui exit dezordonat, a avertizat guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, care a anuntat ca guvernul Marii Britanii se pregateste sa faca fata acestui scenariu.

1. Am revenit in RECESIUNE. Ce urmeaza?

1. Am revenit in RECESIUNE. Ce urmeaza?Economia s-a contractat usor in trimestrul I din acest an, cu 0,1% in termeni reali, comparativ cu ultimul trimestru din 2011, ceea ce arata intrarea in recesiune tehnica, releva datele publicate de Institutul National de Statistica (INS). Economia a inregistrat astfel doua trimestre consecutive de scadere, definitie a recesiunii tehnice.

Datele macroeconomice nu sunt, totusi, atat de negre precum par la prima vedere. "Fata de trimestrul corespunzator din anul 2011, produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 0,3% pe seria bruta si cu 0,8% pe seria ajustata sezonier", arata comunicatul INS.

Majoritatea analistilor se asteptau la intrarea tehnica in recesiune a economiei, cu toate ca Statistica a anuntat o contractie nesemnificativa in trimestrul I, de doar 0,1%. Intrebarea care sta pe buza tuturor economistilor este urmatoarea: se va opri aici contractia? Situatia este stabilia, spune premierul Victor Ponta, care s-a intalnit cu presedintele Traian Basescu si guvernatorul Mugur Isarescu.

Citeste O intrebare fara raspuns: Ce va urma in economie dupa RECESIUNE tehnica?