Activitatea economica ramane sub potential

Activitatea economica ramane sub potentialPotrivit declaratiei finale a misiunii FMI, activitatea economica este preconizata sa ramana una redusa in urmatoarea perioada, ca urmare a increderii diminuate, recesiunii din Europa, investitiilor reduse din fonduri europene, precum si datorita efectelor secetei asupra agriculturii.

Fondul Monetar International si-a revizuit in scadere prognoza de crestere pentru economia Romaniei, la 0,9% din PIB in acest an, usor sub prognoza Guvernului de 1,2%. Recuperarea ar trebui sa inceapa din 2013, potrivit declaratiilor facute de seful misiunii FMI in Romania, Erik de Vrijer (foto).

De asemenea, FMI prevede ca activitatea economica sa ramana sub potential pe termenul apropiat. Recent, Guvernul a anuntat revizuirea in jos a cifrei de crestere a PIB pentru acest an, de la 1,5% la 1,2% din PIB, dupa ce la inceputul anului estimarea era de 1,8-2,3% din PIB.

"FMI este in aceeasi nota din 2009 si pana azi. Ca si anul trecut, a inceput cu o prognoza foarte optimista si apoi a fost lovit de realitate si si-a ajustat estimarile. Prognoza FMI nu are nicio legatura cu realitatea, iar marja de eroare in cazul estimarilor FMI este de obicei de 3%", a declarat, pentru Wall-Street.ro, analistul economic Florin Citu. El este destul de neincrezator in cifrele anuntate de FMI si Guvern privind cresterea economica, mizand pe o crestere zero sau chiar negativa.

Pe de alta parte, Fondul anunta inceperea recuperarii din 2013, "cu o tendinta de crestere care va ajunge la aproximativ 3% pe termen mediu".

Cele 7 motive absurde care se opun privatizarii: cat timp veti mai sufoca proprietatea privata?





Iesirile de capital au precipitat deprecierea leului

Iesirile de capital au precipitat deprecierea leuluiDesi nu era foarte clar daca deprecierea puternica a leului avea la baza iesiri de capital sau era conjuncturala, ca urmare a crizei politice, Fondul Monetar International (FMI) recunoaste in mod oficial, in cadrul declaratiei finale a misiunii de evaluare, ca "iesirile de capital din ultimele luni au precipitat deprecierea ratei de schimb cu peste 5 la suta pana acum in acest an".

Totusi, dupa cum a declarat seful misiunii, olandezul Erik de Vrijer, calculele FMI arata ca in acest moment cursul de schimb este aproape de echilibru, iar leul este posibil sa fie chiar usor subevaluat, ceea ce inseamna ca ar exista spatiu pentru o apreciere modesta.

De asemenea, FMI mentioneaza ca interventiile BNR pentru domolirea deprecierii au consumat o parte din rezervele internationale, dar acestea continua sa acopere in intregime obligatiile de datorie externa pe termen scurt.

Recomandarea Fondului este ca banca centrala "sa evite interventiile excesive pentru sprijinirea leului, permitand inca o anumita depreciere atata timp cat inflatia este estimata sa ramana in intervalul tintit si efectele bilanturilor bancare raman neschimbate".

Riscul de contagiune se mentine ridicat

Riscul de contagiune se mentine ridicatPotrivit analizei FMI, riscurile de contagiune din zona euro se mentin inca la cote ridicate, ceea ce ameninta stabilitatea macroeconomica.

De asemenea, sectorul bancar este expus incetitudinii de pe plan intern si contagiunii din zona euro.

"Desi capitalizarea bancilor este in continuare puternica, situatia lichiditatii s-a eterogenizat iar costurile finantarii sunt in crestere. Cresterea creditarii a incetinit, iar imprumuturile neperformante continua sa creasca, in principal datorita activitatii economice slabite si vulnerabilitatii imprumuturilor mari in valuta acordate unor imprumutati fara acoperire la risc", se arata in raportul FMI.

Astfel, tinand cont de riscurile considerabile de scadere si de continuarea turbulentelor din zona euro, FMI recomanda reconstituirea buffer-ului fiscal, care s-a diminuat in ultima perioada ca urmare a licitatiilor recente efectuate de Trezorerie la randamente in crestere.


Arieratele se incapataneaza sa nu coboare semnificativ

Arieratele se incapataneaza sa nu coboare semnificativDupa cum s-a intamplat aproape dupa fiecare vizita a FMI, arieratele sunt declarate "o provocare cheie".

"Implementarea unui sistem de control si raportare a angajamentelor bugetului de stat reprezinta o prioritate, iar regulile bugetare privind autoritatile locale ar trebui aplicate cu strictete", potrivit recomandarilor FMI.

De aceasta data, Guvenul s-a angajat sa dea o ordonanta de urgenta care sa permita autoritatilor locale sa foloseasca resursele disponibile acum doar pentru cofinantari pentru reducerea arieratelor.

De asemenea, ordonanta va permite autoritatilor centrale sa plateasca arieratele autoritatilor locale.



Cresc costurile legate de imbatranirea populatiei

Cresc costurile legate de imbatranirea populatieiSpecialistii FMI recomanda intreprinderea unor reforme suplimentare pentru a face fata costurilor in crestere aferente imbatranirii populatiei si pentru imbunatatirea livrarii serviciilor medicale.

"Se estimeaza o crestere a costurilor cu imbatranirea populatiei cu cel putin 1% din PIB pana in anul 2030 si ulterior o accelerare a aceste cresteri", se arata in documentul Fondului.

Reforma sistemului de pensii din 2010 incearca sa remedieze aceasta problema, dar FMI crede ca ar putea fi necesare masuri suplimentare pe viitor pentru a mentine varsta de pensionare in concordanta cu speranta de viata in crestere.

Migrarea personalului din agentiile de stat reprezinta o problema

Migrarea personalului din agentiile de stat reprezinta o problemaSeful misiunii FMI in Romania, Erik de Vrijer, a criticat subtil factorii de decizie pentru fluctuatia personalului din agentiile guvernamentale.

"Sa se reduca fluctuatia de personal in agentiile cheie guvernamentale si sa se discute de forta de munca in cazul acestor agentii doar pe baza profesionalismului", a recomandat oficialul Fondului.

Reducerea migratiei personalului in agentiile importante ale statului si axarea in angajare doar pe calificarea profesionala ar permite construirea experientei si cresterea calitatii furnizarii serviciilor.

Companiile de stat sunt o povara asupra economiei

Companiile de stat sunt o povara asupra economieiCompaniile de stat cu datorii si ineficiente sunt o problema binecunoscuta de FMI in relatia cu Romania si aceasta nu este singura vizita care se incheie cu recomandari cu privire la eficientizarea companiilor de stat.

"Este nevoie de o revigorare a reformei intreprinderilor de stat in vederea eliminarii unui obstacol important din calea cresterii economice si creearii viabile a locurilor de munca", arata FMI.

Astfel, multe intreprinderi publice inregistreaza pierderi, fiind astfel "o povara asupra economiei si bugetului public".

Seful misiunii FMI in Romania, Erik der Vrijer, a dat exemplul Hidroelectrica, o companie de stat care ar fi trebuit sa fie extrem de profitabila, dar acum este in insolventa.

"Insolventa este ceea ce noi in Olanda numim medicament pentru cai, pentru ca are un impact drastic", a comentat oficialul FMI. In opinia sa, situatia de intrare a unei companii de stat in insolventa peste noapte ar trebui va fi o exceptie, primind asigurari in acest sens din partea Guvernului.

Potrivit secretarului de stat in Ministerul Finantelor Publice, Claudiu Doltu, Guvernul va continua sa faca ordine in sectorul intreprinderilor de stat, fiind mai multe solutii pe care le va folosi.

"Ma refer la comasarea unor companii ( sunt inca multe intreprinderi de stat a caror existenta de sine statatoare nu este rationala din perspectiva economica), imbunatatirea modelului de afaceri in cazul altora (de exemplu, CFR Infrastructura si CFR Calatori), introducerea managementului privat si intarirea guvernantei prin intarirea rolului consiliilor de administratie, privatizarea partiala (in cazul Transgaz) sau integrala (cazul Oltchim)", a declarat Doltu.

Pretul gazelor va creste din septembrie

Pretul gazelor va creste din septembriePretul la gaze va creste cu 5% pentru populatie si cu 10% pentru consumatorii industriali, pana la mijlocul lunii septembrie, in vederea alinierii preturilor la costurile de productie, a spus seful misiunii FMI in Romania, Erik der Vrijer.

"Foile de parcurs pentru gaze si electricitate nu s-au devansat. Nu s-a actionat in avans, pentru ca asa convenisem data trecuta cu Guvernul. In Romania exista un mecanism prin care daca costurile de productie cresc acestea trebuie sa se transfere in pretul la consumatorii finali, iar aceasta formula nu s-a aplicat", a explicat Erik der Vrijer.

El a adaugat ca aceasta scumpire din septembrie reprezinta un fel de corectie a lipsei de ajustare din trecut. In plus, el a consemnat importanta acestor alinieri mai bune la costurile de productie, care au rolul de a produce resurse pentru eficientizarea sectorului energetic si realizarea de investitii.

In ceea ce priveste viitoarele majorari de preturi, calendarul ramane in vigoare, acest lucru insemnand ca o noua scumpire va avea loc in decembrie pentru consumatorii casnici. Pretul la gaze va fi majorat treptat pana in 2016.

Totusi, Erik der Vrijer a precizat ca Guvernul trebuie sa ii ajute pe consumatorii vulnerabili prin masuri de natura sociala, iar acest lucru poate fi realizat prin implementarea unei taxe suplimentare asupra sectorului energetic.

"O parte din profiturile suplimentare ar putea fi folosite pentru asigurarea acestor masuri de asistenta sociala. Cred ca acestea pot fi puse in aplicare incepand de anul viitor", a concluzionat oficialul FMI.

Romania face prea multe schimbari rapide de legislatie

Romania face prea multe schimbari rapide de legislatieSeful misiunii FMI, Erik de Vrijer, recomanda Guvernului sa evite schimbarile rapide de legislatie, prin proceduri de urgenta, si sa efectueze astfel de modificari doar cu studii de impact bine fundamentate, premierul Ponta spunand insa ca cerinta este generata de ordonantele emise de fostul Guvern, scrie Mediafax.

"Este important sa ai un mediu predictibil si stabil (...) Sa ne indepartam de acele schimbari rapide de legislatie, prin proceduri de urgenta, si, daca pregatesti legi noi, sa ai studii de impact bine fundamentate, sa le pregatesti cu atentie", a spus seful misiunii Fondului Monetar International (FMI).


FMI este impotriva reduceri TVA la alimentele de baza

FMI este impotriva reduceri TVA la alimentele de bazaSeful misiunii FMI in Romania, olandezul Erik de Vrijer, a spus cu ocazia incheierii vizitei ca Fondul nu sfatuieste in general aplicarea unor cote diferentiate de TVA.

"In acest moment avem si o seceta care creeaza unele probleme pentru agricultorii mici. Nu este foarte clar cum scaderea TVA ii va ajuta pe acesti oameni. Mai degraba, ar putea fi introduse subventii directe", a precizat oficialul FMI.

El a explicat ca experimentele facute cu aceste cote reduse in unele tari au aratat ca scaderea TVA la alimente sau in industria hoteliera nu are un efect pozitiv in economie, prin formarea de locuri de munca, ci este un transfer de resurse catre proprietarii din aceste sectoare.

"Masura ar fragmenta si mai mult sistemul TVA, iar noi sfatuim impotriva acestui lucru", a completat Erik de Vrijer.