1 / 4

Scenariul 1: Alegeri anticipate

In cazul in care Curtea Constitutionala decide validarea referendumului, atunci vor avea loc alegeri anticipate. Pentru a fi siguri de aceasta decizie, USL a intreprins in ultimele saptamani o actiune de numarare a romanilor cu rezidenta in strainatate, precum si a celor cu actele de identitate expirate.

Astfel, USL a numarat ca aproape 2,5 milioane de romani au rezidenta in strainatate, iar 500.000 au actele de identitate expirate. Liderii PDL si-au acuzat rivalii ca doresc scoaterea de pe listele electorale permanente a acestor doua categorii de romani. In schimb, premierul Victor Ponta a precizat ca Executivul a pus la dispozitie CCR toate cifrele legate de referendum si ca institutia va fi cea care va lua decizia finala.

Dragos Damian, CEO Terapia Rambaxy, spune ca indiferent care va fi decizia CCR, galceava politica va continua pana la alegeri. “Tocmai din aceasta cauza, consider ca dintre cele 3 scenarii, cel care presupune alegeri anticipate este cel mai putin rau pentru economie pentru ca duce tara la un nou start. Politicienii trebuie sa se orienteze catre politica economica si sa inceteze in a se mai lansa in sloganuri. Compania pe care o conduc se gandeste sa investeasca in continuare in Romania, insa suntem ingrijorati de lipsa de predictibilitate a pietei. In cei 6 ani in care am fost la conducere un singur politician a intrat pe poarta companiei sa vada mersul institutiei, desi i-am chemat pe toti”.

Potrivit unui raport ING, validarea referendumului, care ar duce la demiterea presedintelui Traian Basescu, ar creste nivelul potentialelor derapaje fiscale si, mai mult, ar putea atrage noi critici din exterior.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri