Alegerile din SUA: Obama vs. Romney

Alegerile din SUA: Obama vs. RomneyAlegerile prezidentiale din Statelor Unite vor avea loc in 6 noiembrie, iar de rezultatul acestora va depinde viitorul Statelor Unite si, cu siguranta, starea economiei mondiale.

Potrivit ultimelor sondaje, candidatul republican la Casa Alba, Mitt Romney, il devanseaza cu un punct pe presedintele democrat in exercitiu Barack Obama in intentiile de vot si este perceput ca fiind mai capabil sa redreseze situatia economica a tarii, relateaza AFP, citat de Mediafax.

Sondajul dezvaluie, de asemenea, ca Romney inspira mai multa incredere in ceea ce priveste gestionarea economiei, iar Barack Obama pastreaza un avantaj net in privinta problemelor sociale.

Soarta Greciei va intra in dezbatere din nou in octombrie

Soarta Greciei va intra in dezbatere din nou in octombrieEpopeea falimentului Greciei va reincepe in toamna, cel mai probabil odata cu summitul UE din Octombrie, cand partenerii europeni vor trebui sa aleaga o solutie pentru salvarea economiei elene dintre mai multe alternative la fel de neatragatoare, dupa cum relateaza Der Spiegel.

Potrivit publicatiei germane, la ultima intalnire dintre premierul elen Antonis Samaras si presedintele Euro Group, Jean-Claude Junker, spiritele s-au incins in spatele usilor inchise. Seful Euro Group a avertizat ca guvernul grec nu trebuie sa se mai astepte la tratament special si a criticat faptul ca frecventele amanari in ceea ce priveste reformele nu au fost de folos.

Oltchim ar putea fi in sfarsit privatizata

Oltchim ar putea fi in sfarsit privatizataLicitatia pentru privatizarea Oltchim va avea loc in 18 septembrie. Licitatia cu oferta in plic urmata, daca va fi cazul, de negociere sau de licitatie cu strigare dupa regula licitatiei competitive va fi organizata la sediul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI).

Recent, Guvernul a decis sa schimbe strategia de privatizare a Oltchim, prin vanzarea in procedura colectiva a pachetului de actiuni detinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, si a creantelor Autoritatii pentru Valorificarea Aactivelor Statului (AVAS) si Electrica SA, reprezentand 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Privatizarea Oltchim reprezinta una dintre conditiile pentru aprobarea de catre board-ul director al FMI a celei de-a sasea evaluari a acordului cu Romania.



Asteptam confirmarea iesirii din recesiune

Asteptam confirmarea iesirii din recesiuneDupa ce in ultimul trimestru din 2011 si in primele trei luni din acest an economia a reintrat in recesiune, tehnica dupa cum o numesc economistii, cresterea usoara a PIB in trimestrul II din 2012 a reaprins sperantele unei reveniri mai sustinute.

Ca urmare, datele macroeconomice din toamna ar putea confirma reluarea unui parcurs pozitiv si neintrerupt de alte episoade recesionale al economiei.

In al doilea trimestru, produsul intern brut (PIB) a crescut, fata de primele trei luni ale anului, cu 0,5%, iar economia a urcat in primul semestru cu 0,8%, in serie bruta, fata de aceeasi perioada a anului 2011, potrivit datelor semnal publicate de INS.

In schimb, prima varianta detaliata a indicatorului PIB pentru trimestrul II urmeaza sa fie publicata in 6 septembrie, iar datele semnal cu privire la evolutia economica din trimestrul 3 vor aparea in 15 noiembrie.

De asemenea, alte date statistice pe care le va anunta INS in aceasta toamna vor ilustra mai bine tendinta economiei romanesti si probabilitatea sa iasa cu adevarat din recesiune. Totodata, tot in toamna se va trage linie si in privinta agriculturii, care a fost puternic afectata de seceta, si vom vedea astfel cat de mult ne vom putea baza pe productia agricola la sustinerea PIB in acest an.






Campania electorala ar putea destabiliza economia

Campania electorala ar putea destabiliza economiaUn an electoral a fost intotdeauna un pericol pentru economie, intrucat Guvernele au tendinta sa apese pedala de acceleratie in ceea ce priveste cheltuielile. Cu toate ca Guvernul s-a angajat in fata FMI sa se incadreze intr-un deficit bugetar de 2,2% din PIB.

Datele arata ca pana in iulie nu s-au facut excese, deficitul ajungand la 1,15% din PIB, dar majoritatea analistilor se tem ca inceperea campaniei electorala ar putea sa ameninte tinta de deficit pentru tot anul.

Mai mult, Asociatia Romanian Business Accelerator a avertizat ca Guvernul pune in pericol echilibrarea economica a tarii, in conditiile in care a estimat gresit produsul intern brut (PIB), iar singura solutie intr-un an electoral ar fi taierea cheltuielilor pentru investitii.

Potrivit ministrului Administratiei si Internelor, Mircea Dusa, alegerile parlamentare ar putea avea loc in 2 decembrie, iar Guvernul urmeaza sa ia o serie de hotarari legate de organizarea scrutinului in sedinta din 1 septembrie.

Ministrul a explicat ca exista o constrangere constitutionala privind data alegerilor pentru Camera Deputatilor si Senat, iar scrutinul nu poate fi organizat mai devreme, in noiembrie.