SUA: americanii isi pastreaza optimismul in ciuda economiei slabite

SUA: americanii isi pastreaza optimismul in ciuda economiei slabitePana in prezent, SUA nu a revenit pe directia cresterii economice. In conditiile unor date statistice economice in fluctuatie de la o luna la alta, problema numarul unu ramane nivelul ridicat al somajului, care continua sa se situeze la circa opt procente, potrivit raportului GfK.

Expertii anticipeaza ca economia va creste in 2013 cu pana la 3%, insa aceasta crestere nu este suficienta pentru a da impulsul necesar pietei muncii.

"Contrar a ceea ce s-ar putea anticipa in lumina datelor economice modeste, consumatorii americani devin tot din ce in ce mai siguri pe sine. Toti cei trei indicatori au inregistrat o crestere in ultimele trei luni. Situat la 33 de puncte in septembrie, indicele asteptarilor privind starea economiei a inregistrat, de departe, cea mai ridicata valoare de cand a fost introdus pentru prima data in martie 2011", arata GfK.

Asteptarile privind starea economiei: 33,0 puncte
Asteptarile privind veniturile: 23,8 puncte
Dorinta de cumparare: -0,2 puncte




Asteptarile privind veniturile: Somaj ridicat in Spania si Portugalia

Asteptarile privind veniturile: Somaj ridicat in Spania si PortugaliaIn lumina perspectivelor economice tot mai sumbre, asteptarile consumatorilor europeni privind veniturile au scazut si ele in mod considerabil in aproape toate tarile. Masurile de austeritate si maririle de impozite impuse de guverne sunt subiecte la ordinea zilei in intreaga Europa.

Cele mai mici sperante in ceea ce priveste cresterea veniturilor au fost exprimate de consumatorii din Italia (-65 de puncte), Spania (-58,4 de puncte) si Grecia (-57 de puncte). Cele mai ridicate valori ale indicatorului se inregistreaza in Germania (23,9 puncte), Austria (-12,2 puncte) si Romania (-14,1 puncte), potrivit raportului GfK.

Dorinta de cumparare: consumatorii bulgari doresc sa faca cumparaturi

Dorinta de cumparare: consumatorii bulgari doresc sa faca cumparaturiDe-a lungul ultimelor cateva luni, ca urmare a scaderii asteptarilor privind starea economiei si veniturile, in multe tari ale studiului dorinta de cumparare a scazut in mod perceptibil. Singurele exceptii sunt Germania, Bulgaria si Polonia. Cele mai mici valori s-au inregistrat in Italia (-51,5 puncte), Portugalia (-45,8 puncte) si Grecia (-44,4 puncte). Cei mai dornici sa consume raman in continuare germanii (33,1 puncte), austriecii (19,1 puncte) si bulgarii (5,2 puncte).

Bulgaria este una dintre putinele tari in care dorinta de cumparare a consumatorilor a crescut in septembrie. Indicatorul se situeaza in prezent la 5,2 puncte, a treia cea mai ridicata valoare inregistrata pentru toate tarile din studiu.

"Acest lucru se datoreaza in primul rand faptului ca guvernul a anuntat ca va plati pensionarilor compensatie pentru inflatie la inceputul anului urmator, ceea ce ar trebui sa contracareze scaderea puterii de cumparare inregistrata incepand din 2008", se precizeaza in studiu.

In al doilea rand, guvernul bulgar intentioneaza de asemenea sa introduca un nou impozit la inceputul anului viitor. Acest impozit, care va fi introdus din ianuarie 2013, va fi pe veniturile din dobanzile castigate pentru economii bancare. Ca urmare, consumatorii se folosesc de timpul ramas pana la incheierea anului pentru a-si investi banii greu castigati in cumparaturi majore, mai degraba decat sa plateasca impozite in noul an.

Romania: pesimism in ciuda cifrelor economice acceptabile

Romania: pesimism in ciuda cifrelor economice acceptabileAnul acesta, se anticipeaza ca produsul intern brut (PIB) al Romaniei va creste cu 0,5 procente. Somajul este scazut, situandu-se sub cinci procente. Economia si moneda trebuie sa se stabilizeze treptat. Romania este a doua cea mai saraca tara din UE, potrivit raportului GfK.

"In perioada verii, presedintele si primul ministru s-au luptat pentru putere. Aceasta lupta a culminat cu un referendum organizat pentru demiterea presedintelui, invalidat din cauza numarului mic de votanti. Aceste evenimente au afectat in mod clar starea de spirit a populatiei. Gradul mic de incredere in elita politica deja existent a scazut din nou. Increderea ca politicienii vor stabiliza economia Romaniei si o vor dirija spre crestere pe termen lung a scazut. In general, 73% din populatie considera ca situatia economica este mai rea decat acum un an", se arata in studiu.

Asteptarile privind starea economiei: -20,4 puncte
Asteptarile privind veniturile: -14,1 puncte
Dorinta de cumparare: -25,2 puncte