10. Marile banci centrale investesc agresiv in aur

10. Marile banci centrale investesc agresiv in aurMarile banci centrale, din SUA si pana in Europa, investesc agresiv in aur, care devine in mod evident "noua moneda de rezerva" la nivel mondial, potrivit unui studiu realizat de portalul de informatii financiare 24/7 Wall Street, preluat de MarketWatch.

Cresterea substantiala a pretului aurului vorbeste de la sine, investitiile in metalul pretios aducand in trimestul al treilea un randament de 11,1%, scrie Mediafax. Pretul aurului a crescut in primele noua luni cu 16%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Portalul 24/7 Wall Street a analizat primii 10 mari detinatori de aur, care, in mod surprinzator, nu coincid cu cele mai mari 10 economii ale lumii.
Astfel, doua tari relativ mici, Elvetia si Olanda, au rezerve importante de aur, ocupand pozitiile sase si noua in clasament, chiar daca PIB-urile lor se afla abia pe locurile 19, respectiv 17 in lume.

Citeste aici articolul complet

9. Legendarul trader Joe Ross a vizitat Romania

9. Legendarul trader Joe Ross a vizitat RomaniaSpune ca vede lumea prin grafice si ecrane de tranzactionare si nu isi poate imagina cum ar arata fara ele. Are 77 de ani si tranzactioneaza de 56. “Este la fel de natural ca si mancatul, nici nu imi mai dau seama”, spune legendarul trader Joe Ross, intr-un interviu acordat Wall-Street.ro.

Prezent in Romania cu ocazia Conferintei de Trading si Investitii, organizata de Trading Educators Romania (franciza a companiei americane cu acelasi nume), Joe Ross a acceptat sa stea de vorba cu noi. Discutia a fost extrem de agreabila, o imbinare armonioasa de sfaturi pentru traderi cu povesti din viata sa. Zambetul si spiritul de gluma au insotit fiecare raspuns al omului care priveste intreaga lume prin grafice si prin ecrane de tranzactionare si care nu isi imagineaza viata fara acestea. Dupa ce intr-un interviu anterior am discutat despre aspecte tehnice si sfaturi concrete, de aceasta data am dus discutia intr-o zona mai umana, mai practica.

8. Curatenie in piete: la tarabe veti gasi doar produse romanesti

8. Curatenie in piete: la tarabe veti gasi doar produse romanestiTarabele din piete vor fi accesibile doar producatorilor persoane fizice, care vor vinde numai legume si fructe romanesti, masura ce vizeaza eliminarea intermediarilor evazionisti care folosesc acte de producator false si genereaza statului pagube de peste 1 miliard euro din cometul "la negru".

Un proiect de hotarare de Guvern stabileste in mod clar ca pe tarabele din cadrul pietelor agroalimentare va fi permisa comercializarea en detail a legumelor si fructelor proaspete "exclusiv de catre producatorii agricoli persoane fizice si numai a produselor din productie proprie, autohtona".
Noile reglementari vor intra in vigoare la patru luni de la aprobarea proiectului in Guvern, scrie Mediafax.

Persoanele juridice vor putea vinde legume si fructe proaspete, dar in spatii individuale din cadrul pietelor, delimitate distinct si amenajate corespunzator pentru depozitare si comercializare, inclusiv cu case de marcat.

7. Guvernul se joaca de-a taxa auto

7. Guvernul se joaca de-a taxa autoTaxarea proprietarilor de autovehicule, pe care Guvernul se pregateste sa o schimbe, a fost modificata de zece ori pana in prezent sub presiunea producatorilor si a Comisiei Europene, bulversandu-i insa pe cumparatorii si asa putini, care au invatat o lectie: "Cumperi azi, te judeci cu statul maine".

Tema introducerii unei astfel de taxe a fost lansata pentru prima data in martie 2006, cand Guvernul a spus ca va analiza aplicarea unei taxe ecologice pentru inmatricularea autovehiculelor provenite din UE dupa 1 ianuarie 2007, momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

Vezi aici articolul complet

6. Propuneri pentru imbunatatirea managementului institutiilor publice

6. Propuneri pentru imbunatatirea managementului institutiilor publiceConsiliul Investitorilor Straini (CIS) a lansat mai multe teme pentru politicieni, destinate imbunatatirii managementului institutiilor statului. CIS considera ca imbunatatirea performantei institutiilor publice va avea un rol hotarator in decizia de a investi in Romania.

Citeste care sunt propunerile in materie de management la stat.

5. Romania, o tara a contrastelor: de ce sa inovezi in IT&C

5. Romania, o tara a contrastelor: de ce sa inovezi in IT&CRomania este inca o tara a contrastelor – desi infrastructura IT este una dintre cele mai performante si avem ingineri IT foarte priceputi, aproape jumatate dintre IMM-uri sunt interesate doar sa supravietuiasca, ignorand oportunitatile reale din piata. Vezi ce s-a discutat in cadrul conferintei "Inovatia in IT&C", organizata de Wall-Street.ro in parteneriat cu Microsoft si Romtelecom.

Una dintre directiile majore in IT&C este dezvoltarea serviciilor bazate pe cloud computing. Majoritatea jucatorilor din piata se indreapta spre aceasta directie. Cloud computing-ul se adreseaza in special IMM-urilor. Prin modelul cloud, companiile mici pot dispune de tehnologii la care aveau acces doar companiile mari pana in prezent, pretul fiind stabilit in functie de cat consuma firma.

“Cloud Computing este inovatia tehnologica care va contribui la un progres urias al omenirii comparabil cu cel inregistrat dupa descoperirea automobilului sau a tehnologiei Internet", a declarat Vasile Voicu, director coordonator managementul produsului la Romtelecom.

Vezi aici articolul complet

4. Implicarea autoritatilor in cazul Sima

4. Implicarea autoritatilor in cazul SimaScandalul Sima pare ca s-a terminat. Discutiile nu mai fac inconjurul mass-media, nu au mai aparut scrisori sau interviuri iar actorii pietei de capital rasufla usurati ca imaginea bursei nu mai este terfelita. Intre timp insa, autoritatile au continuat sa investigheze cazul si incep sa se vada primii pasi concreti. Pe langa plangerile penale depuse de mai multi clienti ai WBS Holding si CNVM a decis sa suspende temporar activitatea WBS Romania.

Dupa ce a facut inconjurul mass-media, scandalul Sima a fost complet uitat. Dezvaluirile facute de acesta in scrisori si interviuri au fost uitate, mesajele sale nu au mai fost trimise si atentia presei s-a focusat pe alte subiecte. In tot acest timp, o parte din clientii WBS Holding au continuat demersurile catre autoritatile competente si chiar au facut pasi concreti in acest sens. Astfel, in ultimele zile au fost depuse mai multe plangeri penale la autoritati.

“Clientii mei au facut pasi concreti in acest sens, catre institutiile competente, dar vrem sa conservam avantajele organelor judiciare, rezultate din caracterul secret al urmaririi penale”, a explicat pentru Wall-Street.ro Dan Stoicescu, avocat la Constantinof si Asociatii si reprezentant legal al mai multor clienti WBS Romania.

Mai mult, CNVM a emis o ordonanta prin care suspenda, ca masura obligatorie, pentru cel mult doua saptamani, autorizatia de functionare a WBS Romania, incepand de joi, 25 octombrie, ora 17.00.

3. Tarom este in aer! Managerul privat "zboara" dupa numai o saptamana de la numire

3. Tarom este in aer! Managerul privat "zboara" dupa numai o saptamana de la numireOperatorul aerian Tarom a ramas fara manager privat la mai putin de doua saptamani de cand acesta a fost numit in functie de Ministerul Transporturilor, potrivit Adevarul.

Austriacul Heinrich Vystoupil, fost sef al reprezentantei in Romania si Moldova a Austrian Airlines, nu s-a inteles cu operatorul de stat asupra contractului.

Contactat de Wall-Street.ro, Lucian Isar nu a comentat, iar Dan Pascariu a spus ca , “niciunul din membrii Consiliului de Administratie nu a semnat contractul de mandat". Membrii vor semna miercuri.

Sorin Georgescu ramane in continuare director general pana Tarom gaseste un nou manager. Ministerul Transporturilor cauta un nou inlocuitor pentru functia de director general al Tarom.

2. Primul succes in piata obligatiunilor. Vor mai putea companiile romanesti sa conteze pe banii fondurilor de pensii?

2. Primul succes in piata obligatiunilor. Vor mai putea companiile romanesti sa conteze pe banii fondurilor de pensii?Dupa ce marti a fost incheiata cu succes prima oferta de obligatiuni corporative facuta pe Bursa de la Bucuresti (BVB) in ultimii sapte ani, piata ar putea sa primeasca o lovitura grea daca un proiect de modificare a unei norme emis de CSSPP va intra in vigoare in forma actuala. Norma ar urma sa restrictioneze investitiile fondurilor de pensii in companii fara investment grade, indiferent de numele acestora.

Putine companii romanesti sunt insa evaluate de marile agentii de rating. In plus, obtinerea unui calificativ de investment grade este cu atat mai dificila intr-o tara care de la startul crizei financiare si pana in 2011 nu a beneficiat de un asemenea rating.

Citeste aici analiza completa.

1. STENOGRAME cu Basescu si Blejnar intr-un dosar DNA

1. STENOGRAME cu Basescu si Blejnar intr-un dosar DNATraian Basescu a fost interceptat, in septembrie 2010, in timp ce primea informari de la Sorin Blejnar, discutia aflandu-se in dosarul in care fostul sef al ANAF a fost trimis in judecata de procurorii DIICOT pentru favorizarea infractorului, sustine money.ro, care prezinta o stenograma.
Site-ul citat publica stenograma unei discutii intre doua persoane identificate cu initialele S.B. si T. B., despre care sustine ca ar fi fostul sef al ANAF, Sorin Blejnar, si presedintele Traian Basescu.

Pana la ora transmiterii acestei stiri, nu exista o confirmare oficiala ca stenograma ar fi din dosarul "Motorina". Ministerul Public si autoritatile judiciare din Brasov nu au dorit sa comenteze in vreun fel asupra stenogramei care, potrivit sursei citate, ar fi din dosarul DIICOT Brasov.