Suntem in top in ceea ce priveste economia "subterana"

Suntem in top in ceea ce priveste economia "subterana"Evaziunea fiscala este o componenta importanta a standardului de viata. Intr-o tara cu o pondere ridicata a economiei subterane, calitatea vietii are in mod cert de suferit. De ce? Pentru ca veniturile care ar trebui sa ajunga la bugetul de stat sunt deturnate, iar banii pe care Guvernul ar trebui sa-i foloseasca pentru a creste calitatea vietii sunt insuficienti.

In Romania sustragerea pare sa fie o problema cronica si, potrivit unor calcule ale Consiliului Fiscal, din 2004 pana in 2010 evaziunea fiscala la impozitul pe venit, CAS si TVA ca procent din PIB a continuat sa creasca, de la 7,3% pana la 10,3%.



Dupa Bulgaria, Romania are cea mai mare pondere a economiei "ascunse" dintre tarile membre ale Uniunii Europene. La polul opus, Austria, Luxemburg si Olanda se pot lauda cu cele mai mici ponderi ale economiei subterane. Graficul de mai jos arata cat de prost sta tara noastra la acest capitol, fiind bineinteles la coada clasamentului.


La calitatea infrastructurii stam mai prost decat Bulgaria

La calitatea infrastructurii stam mai prost decat BulgariaStarea deplorabila a infrastructurii rutiere este un aspect binecunoscut in Romania si trage in jos puternic calitatea vietii. Pe langa disconfortul vizibil al lipsei autostrazilor si drumurilor de calitate, Romania se confrunta si cu problema ineficientei banilor publici cand este vorba de investitiile in infrastructura.

Potrivit graficului de mai jos, Romania are o pondere foarte buna a cheltuielilor pentru investitii ca procent din PIB, fiind practic prima din UE la acest capitol, dar in ceea ce priveste indicele calitatii infrastructurii stam cel mai prost, fiind depasiti de vecinii nostri bulgarii.



Ce arata acest grafic? Faptul ca Guvernele au facut eforturi sa pompeze bani pentru investitii, pentru imbunatatirea infrastructurii, dar banii nu au ajuns unde trebuia fiind irositi in zadar. La polul opus, Germania si Franta au cele mai bune retele de infrastructura, dar Germania foloseste banii investiti in acest sens mai eficient.

...de asemenea am atras de doua ori mai putine fonduri UE pentru infrastructura decat Bulgaria

...de asemenea am atras de doua ori mai putine fonduri UE pentru infrastructura decat BulgariaPe langa faptul ca investitiile publice in infrastructura sunt ineficiente, Romania este intr-o situatie "tragica" si in ceea ce priveste atragerea de fonduri structurale pe acest sector.

Desi Programul Operational Sectorial (POS) Transport avea sanse sa termine anul cu o rata de absorbtie buna, avand in vedere sumele mari pe care le opereaza, la 30 septembrie rata de absorbtie este de doar 6,46%, fiind atrase doar 295,18 milioane euro.

Mai mult, Comisia Europeana a propus ca nivelul corectiilor financiare pentru acest program sa fie de circa 350 milioane euro, in urma proiectelor derulate de CNADNR si CFR.

Pe de alta parte, Bulgaria a atras fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii de circa 600 milioane euro, avand un grad de absorbtie pe acest program de aproape 37%.

Totodata, potrivit unui raport al Consiliului Fiscal, Romania ignora potentialul de multiplicare al proiectelor finantate prin fonduri europene.

"Data fiind cofinantarea de doar 5% in cazul proiectelor cu finantare UE, la 1 leu resurse proprii - deficit bugetar - se pot efectua cheltuieli bugetare de 20 lei (absorbtia fondurilor UE are impact pe deficitul bugetar doar cu partea de cofinantare, banii primiti de la UE fiind reflectati si pe venituri si pe cheltuieli), fata de o echivalenta de 1:1 in cazul proiectelor finantate integral din resurse proprii", arata Consiliul Fiscal.

Mai mult, Bulgaria ne-a depasit cu mult la gradul de absorbtie al fondurilor UE

Mai mult, Bulgaria ne-a depasit cu mult la gradul de absorbtie al fondurilor UEUniunea Europeana a alocat Romaniei pentru perioada 2007-2013 19,7 miliarde euro, in timp ce Bulgariei i s-au pus la dispozitie 6,9 miliarde euro. La inceputul acestui an, Romania accesase din aceste fonduri doar 4%, in timp ce Bulgaria absorbise 19%.

Se pare ca vecinii nostri de la sud de Dunare au fost mult mai "primitori" cu fondurile nerambursabile de la UE si au reusit sa isi creasca gradul de absorbtie in primele noua luni din an pana la nivelul de 27,5%, in timp ce Romania a ajuns la 9,7%, dupa ce in septembrie a reusit sa atraga doar 0,01%.

La un asemenea ritm de absorbtie si tinand cont ca platile de la CE sunt intrerupte din iulie pentru patru dintre cele opt programe operationale, in timp ce programul Dezvoltarea Resurselor Umane este in procedura de presuspendare nu este de mirare ca Bulgaria ne-a luat-o mult inainte.



O rata buna de absorbtie a fondurilor structurale s-a dovedit din experienta altor state un factor de stimulare a calitatii vietii si producere a bunastarii.

Si nu in ultimul rand: coruptia, cangrena de care Romania nu se poate scapa

Si nu in ultimul rand: coruptia, cangrena de care Romania nu se poate scapaCoruptia este un element care poate afecta profund calitatea vietii si este un aspect la care Romania a fost criticata in repetate randuri de Uniunea Europeana.

Potrivit Indicelui de Perceptie a Coruptiei publicat de Transparency International, Romania s-a clasat in 2011 pe locul 75 din 183 de state analizate, cu un scor de 3,6 puncte din 10.

Astfel, Romania este din nou in coada clasamentului in Uniunea Europeana, ocupand locul 25 din cele 27 de state ale UE, dupa Grecia (3,4 puncte) si Bulgaria (3,3 puncte).




"Din pacate situatia coruptiei din Romania, – semnalata permanent de presa, monitorizata de Comisia Europeana si suportata de cetateni a depasit de mult nivelul ingrijorator si a devenit alarmanta. In absenta unei schimbari imediate de atitudine din partea decidentilor politici, toti ceilalti actori, oricat ar incerca sa fie de activi, raman martorii si victimele flagelului modern reprezentat de coruptie, prin care reprezentanti alesi democratic pot sa ruineze o natiune libera si posibil prospera", potrivit raportului din 2011 al Transparency International.