Contribuabilii pot alege ce datorii bugetare sa plateasca mai intai. Afla in ce situatii!

Contribuabilii pot alege ce datorii bugetare sa plateasca mai intai. Afla in ce situatii!Ordinea de stingere a datoriilor se modifica de la 1 noiembrie, cand exceptiile introduse in Codul de procedura fiscala in luna august vor intra in vigoare. Noile reguli de stingere a obligatiilor bugetare permit contribuabililor ca, in anumite situatii, sa aleaga datoriile pe care vor sa le stinga cu prioritate.

Codul de procedura fiscala a fost modificat prin OG nr. 16/2012, publicata in Monitorul Oficial nr. 618 din 28 august 2012.

Printre altele, noul act normativ aduce modificari art. 115 din Codul de procedura fiscala, care reglementeaza ordinea de stingere a datoriilor.

Articolul 115 stabileste ca sunt stinse cu prioritate toate obligatiile principale in ordinea vechimii lor si abia apoi se acopera accesoriile, tot in ordinea vechimii pe care acestea o au.

Citeste mai multe despre ordinea de stingere a datoriilor pe AvocatNet.ro.

Ce apartamente de 3 si 4 camere poti cumpara cu 50.000 euro, la executare silita

Ce apartamente de 3 si 4 camere poti cumpara cu 50.000 euro, la executare silita50.000 de euro este un buget suficient pentru achizitia unui apartament cu minim doua camere. Pe de alta parte, conform anunturilor de pe imobiliare.ro, preturile cerute pentru apartamentele cu trei si patru camere din Bucuresti aflate in posesia bancilor pot fi si cu peste 10.000 de euro mai mici decat cele ale unor locuinte vechi cu doua camere de pe piata libera.

1. Apartament cu camere in Militari, la 48.000 euro
2. Apartament cu 4 camere in Pantelimon, la 47.000 euro
3. Apartament de 3 camere la Iancului costa 47.600 euro
4. Apartament de 3 camere in Rahova, executat silit la 47.500 euro
5. Apartament cu 3 camere in Vitanul Vechi, la 45.000 euro

Austriacul Vystoupil, propus la conducerea Tarom, refuza oferta

Austriacul Vystoupil, propus la conducerea Tarom, refuza ofertaAustriacul Heinrich Vystoupil, desemnat director general al companiei de transport aerian Taromin urma procesului de recrutare, a renuntat la aceasta pozitie si a fost revocat si din Consiliul de Administratie, in locul sau urmand sa fie ales un alt candidat din lista furnizata de consultanti.

Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) Tarom a aprobat luni conditiile contractului de mandat al membrilor neexecutivi ai Consiliului de Administratie, toti semnand mandatele in cursul acestei zile, se arata intr-un comunicat al companiei de transport aerian citat de Mediafax.

"La aceeasi intalnire, AGA a luat act de demisia domnului Heinrich Vystoupil din functia de director general si cea de membru in Consiliu de Administratie, ca urmare a neacceptarii conditiilor contractului de mandat, si a aprobat revocarea sa din functia administrator. Consiliul de Administratie va proceda, in cel mai scurt timp, la numirea unui nou director, din lista de candidati selectati de consultantii Ministerului Transporturilor", potrivit sursei citate.

Pana la nominalizarea noului CEO, atributiile vor fi indeplinite de actualul director general al companiei, Sorin Georgescu.

Scenariu apocaliptic: leul se depreciaza! Este posibil asa ceva?

Scenariu apocaliptic: leul se depreciaza! Este posibil asa ceva?Fondul Monetar International (FMI) a emis in octombrie una dintre cele mai subre estimari pentru economia romaneasca. Specialistii FMI considera ca in cazul unei intensificari puternice a crizei din zona euro, Romania ar inregistrat o contractie economica de 5% si o depreciere a leului cu 15-20%.

Astfel, daca luam in calcul cursul afisat de BNR ieri, de 4,54 lei/euro, o depreciere de 15-20% ar conduce cotatia monedei unice in intervalul 5,2-5,45 lei.

Desi scenariul FMI pare un pic „apocaliptic” pentru economia romaneasca, si mai ales pentru cursul de schimb leu/euro, prognoza Fondului merita luata in seama.

In primul rand, in perioada ianuarie-iulie 2012, leul s-a depreciat cu 7,5% in raport cu euro, pana la un nivel record de 4,64 lei/euro. Moneda nationala si-a mai revenit in urmatoarele luni, insa leul este tot cu 5% mai slab decat la inceputul anului.

De la caderea Lehman Brothers, leul s-a depreciat cu peste 27% in fata euro, astfel ca o noua recesiune atat in zona euro, cat si pe plan local, ar arunca moneda nationala in corzi.

Topul judetelor in functie de creditele restante

Topul judetelor in functie de creditele restanteBancile raportau dupa primele noua luni ale anului credite restante de 27,8 miliarde lei, in crestere cu aproape 35% fata de perioada similara din 2011. Wall-Street.ro iti prezinta care sunt judetele unde se inregistreaza cele mai mari rate de imprumuturi neperformante, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei.

1. Salaj
2. Suceava
3. Galati
4. Bistrita-Nasaud
5. Alba
6. Timis
7. Cluj
8. Neamt
9. Sibiu
10. Brasov


Cinci moduri prin care evazionistii pacalesc statul: cele mai populare metode de evaziune cu TVA

Cinci moduri prin care evazionistii pacalesc statul: cele mai populare metode de evaziune cu TVATaxa pe valoarea adaugata este zona cea mai fierbinte in ceea ce priveste evaziunea fiscala, iar rambursarile ilegale de TVA costa Romania cate 7 miliarde de euro anual, de peste doua ori mai mult decat deficitul bugetar. Citeste care sunt cele mai populare scheme prin care statul este fraudat de evazionisti.

1. Frauda cu TVA la tranzactiile intracomunitare
2. Rambursarile ilegale de TVA
3. Diminuarea valorii marfurilor in vama
4. Evaziunea prin metoda insolventei
5. Caruselul, cea mai populara metoda de frauda

UIMITOR: cea mai buna autostrada din Romania este o centura

UIMITOR: cea mai buna autostrada din Romania este o centuraCompania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a receptionat lucrarile de construire a centurii municipiului Arad in regim de autostrada, parte a coridorului IV pan-european, la aproape un an de la deschiderea traficului pe acest drum.

Reprezentanti ai CNADNR, ai constructorului, ai consultantului si autoritati locale au participat la ceremonia oficiala de receptie a lucrarilor de proiectare si executie a variantei de ocolire a municipiului Arad, parte din coridorul IV pan-european, transmite Mediafax.

Reprezentantii firmei consultante au afirmat ca aceasta centura rutiera este echivalentul unei autostrazi urbane si ca este cea mai bine realizata autrostrada din Romania, atat din punctul de vedere al calitatii lucrarilor, cat si al dotarilor.

Primarul Aradului, Gheorghe Falca, a declarat ca Aradul "este singurul municipiu din tara care dintr-un inel de centura are realizat in acest moment 75 la suta", in afara de autostrada urbana existand si centura parte din DN 7.

MILIARDARII tarii: cum arata topul celor mai bogati romani?

MILIARDARII tarii: cum arata topul celor mai bogati romani?Averile cumulate ale milionarilor din Top 500 Forbes se ridica in 2012 la 21,5 miliarde de euro, in scadere cu 3,5 miliarde euro comparativ cu 2011. Afla cine sunt oamenii de afaceri de pe primele zece pozitii si cum si-au facut ei averea.

Locul 1: Ioan Niculae (1-1,1 miliarde euro)
Locul 2: Frank Timis (900-950 milioane euro)
Locul 3: Dinu Patriciu (800-900 milioane euro)
Locul 4: Dan Grigore Adamescu (700-730 milioane euro)
Locul 5: Ion Tiriac (700-730 milioane euro)
Locul 6: Gabriel Comanescu (480-500 milioane euro)
Locul 7: Veronica Dragan (450-500 milioane euro)
Locul 8: Gruia Stoica (420-430 milioane euro)
Locul 9: Dorinel Umbrarescu (360-380 milioane euro)
Locul 10: Zoltan Teszari (360-370 milioane euro)



Cea mai mare economie din lume, lovita de uraganul Sandy.

Cea mai mare economie din lume, lovita de uraganul Sandy.Daunele provocate de uraganul Sandy ar putea avea un impact de 25 miliarde de dolari si ar putea incetini cresterea economiei SUA in trimestrul al patrulea, in conditiile in care afaceri pornind de la restaurante si pana la rafinarii sunt inchise in cele mai productive regiuni ale tarii.

Avansul economiei americane ar putea fi de 1%-1,5% in ultimele trei luni ale anului, considera Gregory Daco, analist la IHS Global Insight, sub estimarea anterioara de 1,6%, avand in vedere ca milioane de oameni nu vor putea sa se intoarca la munca din cauza distrugerilor provocate de furtuna, transmite Bloomberg.

Sandy a traversat o regiune cu o populatie de 60 de milioane de oameni, similara cu cea a Italiei, care reprezinta circa un sfert din economia de 13.600 de miliarde de dolari, a aratat Eric Lascelles, economist sef la RBC Global Asset Management in Toronto, citat de Mediafax.

Uraganul a dus la inchiderea bursei din New York, la oprirea transporturilor aeriene si feroviare, precum si a activitatii angajatilor guvernului federal si a autoritatilor statale din Virginia si pana in Massachusetts.

Furtuna ar putea incetini cresterea PIB cu pana la 0,2 puncte procentuale in acest trimestru, ceea ce echivaleaza cu circa 30 de miliarde de dolari, a declarat Mark Vitner, analist la Wells Fargo in Charlotte, Carolina de Nord.

Vanzarile magazinelor de pe coasta de est ar putea scadea in noiembrie cu pana la 3%, dupa ce retailerii au oprit activitatea din cauza uraganului, potrivit unei estimari facute de Oliver Chen, analist la Citigroup.

In schimb, supermarketurile si magazinele cu produse destinate locuintelor, precum Home Depot, ar putea avea de castigat.

Uragan in sistemul bancar: 100 de persoane investigate, doua nume GRELE implicate si o frauda de 22 mil. euro

Uragan in sistemul bancar: 100 de persoane investigate, doua nume GRELE implicate si o frauda de 22 mil. euroImaginea sistemului bancar romanesc a primit o noua lovitura, dupa ce Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a demarat o investigatie asupra a 100 de persoane cu privire la o frauda bancara de 22 milioane euro.

Este a doua cea mai mare escrocherie din sistemul bancar din Romania, dupa ce in urma cu 7 ani mai multi functionari bancari si administratori de firme au fost acuzati ca au luat ilegal peste 350 de credite de la BCR, Romanian International Bank (RIB) si Banca Romaneasca. Prejudiciul a fost estimat atunci la aproape 70 milioane euro.

Dar, spre deosebire de frauda din 2005, de aceasta data au aparut pe masa anchetatorilor doua nume importante din banking – Claudiu Cercel, director general adjunct la BRD si Aurel Saramet, presedintele-director general al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), dar si trei persoane din Ministerul Economiei.

Cum s-a realizat frauda
In perioada 2010-2012, membrii grupului infractional organizat, sub coordonarea liderului Daniel Ruse, au obtinut sau au incercat sa primeasca un numar de 40 de credite de la 16 unitati bancare, prin utilizarea unor documente falsificate.

Invinuitii au obtinut, in mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), in baza unor documente falsificate, finantarea unor proiecte de achizitii utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de catre liderii gruparii.

Potrivit DIICOT, activitatea infractionala era sprijinita de Aurel Saramet, Claudiu Cercel si de cei trei angajati din Ministerul Economiei – Mihai Grigoroiu, Ionut Catalin Rosu, si Andrei Atanasiu. Pe langa acestia, la frauda bancara a participat si omul de afaceri Dragos Florian Diaconescu, care, conform EVZ.ro, era creierul gruparii acuzate de DIICOT.