Europa si cele doua tipuri de crize

Europa si cele doua tipuri de crizeLeszek Balcerowicz identifica in acest moment in Europa doua tipuri de crize: una fiscala si una financiara.

Criza fiscala poate fi denumita si criza de tip grecesc, intrucat principala caracteristica a ei este supracheltuirea banului public. Expertul polonez considera ca tendinta de a cheltui in mod excesiv are drept cauze "competitia intensa dintre politicieni".

"Intr-o zi, insa, muzica s-a oprit la greci si lucrurile au luat o intorsatura negativa", apreciaza Balcerowicz.

Ca metoda de preventie a acestui tip de criza, economistul sustine ca trebuie introduse in Constitutie praguri de limitare a cheltuielilor publice.

"Polonia a introdus din 1997, chiar inaintea germanilor, un prag de 60% in ceea ce priveste datoria publica", a precizat Balcerowicz.

Pe de alta parte, economistul a mai identificat si un al doilea tip de criza, de tip financiar, Spania fiind cel mai bun exemplu in acest sens. Aceasta criza se bazeaza pe o expansiune necontrolata a creditului privat, care genereaza o bula speculativa in sectorul imobiliar.

"La inceput, din punct de vedere fiscal, lucrurile stau bine, dar din punct de vedere financiar bancile acumuleaza multe credite neperformante. Treptat, criza se extinde si la nivelul finantelor publice", a explicat Balcerowicz.




Experti romani si bulgari ar trebui trimisi in Grecia pentru a oferi consultanta

Experti romani si bulgari ar trebui trimisi in Grecia pentru a oferi consultantaEconomistul polonez Leszek Balcerowicz a laudat eforturile pe care le-au facut Romania si Bulgaria pe calea disciplinarii fiscale. Pe de alta parte, el a criticat iresponsabilitatea grecilor, care au ajuns la o datorie publica de 140% din PIB, in timp ce in Romania acest indicator este in jur de 35%, iar in Bulgaria este sub 20%.

"Cum a fost posibil ca in aceste doua tari sa fie mentinuta disciplina fiscala la un nivel rezonabil, in timp ce in Grecia nu s-a putut face nimic. Probabil ca ar trebui ca o echipa de experti romani si bulgari ar trebui trimisa in Grecia pentru a preda unele lectii", a comentat Balcerowicz.

Federalizarea europeana este o utopie

Federalizarea europeana este o utopieIntrebat despre viitorul politic al Europei, Balcerowicz a explicat ca, din punctul sau de vedere, discutiile despre mai multa sau mai putina integrare reprezinta o pseudo-dezbatere, iar un proiecte de federalizare a Europei este o utopie.

"Federalizarea inseamna ceva asemanator cu sistemul din Statele Unite, cu un buget comun. Dar nu este realist sa avem un buget comun si mult mai mare in Europa, intrucat ii lipseste o identitate comuna. Uitati-va la Belgia, este aproape separata, uitati-va la Spania cu regiunea Catalunia. O identitate comuna nu poate fi conceputa in laborator. Federalizarea cu un buget comun, mai mare, este o utopie, iar utopiile sunt periculoase", a completat economistul polonez.

El recomanda, insa, intarirea reglementarilor, atat la nivel national, cat si european, astfel incat sa fie instaurata disciplina fiscala.