1 / 4

Europa si cele doua tipuri de crize

Leszek Balcerowicz identifica in acest moment in Europa doua tipuri de crize: una fiscala si una financiara.

Criza fiscala poate fi denumita si criza de tip grecesc, intrucat principala caracteristica a ei este supracheltuirea banului public. Expertul polonez considera ca tendinta de a cheltui in mod excesiv are drept cauze "competitia intensa dintre politicieni".

"Intr-o zi, insa, muzica s-a oprit la greci si lucrurile au luat o intorsatura negativa", apreciaza Balcerowicz.

Ca metoda de preventie a acestui tip de criza, economistul sustine ca trebuie introduse in Constitutie praguri de limitare a cheltuielilor publice.

"Polonia a introdus din 1997, chiar inaintea germanilor, un prag de 60% in ceea ce priveste datoria publica", a precizat Balcerowicz.

Pe de alta parte, economistul a mai identificat si un al doilea tip de criza, de tip financiar, Spania fiind cel mai bun exemplu in acest sens. Aceasta criza se bazeaza pe o expansiune necontrolata a creditului privat, care genereaza o bula speculativa in sectorul imobiliar.

"La inceput, din punct de vedere fiscal, lucrurile stau bine, dar din punct de vedere financiar bancile acumuleaza multe credite neperformante. Treptat, criza se extinde si la nivelul finantelor publice", a explicat Balcerowicz.




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri