Rozalia Pal, Garanti Bank

Rozalia Pal, Garanti BankEconomistul-sef al Garanti Bank, Rozalia Pal, crede ca Romania are un potential pe termen lung foarte bun, dat de miscarea de convergenta la Uniunea Europeana.

In plus, Pal intrevede o usoara revenire a consumului si o speranta in ceea ce priveste cresterea productivitatii, care va duce in cele din urma la cresterea PIB si a nivelului de trai.

"Este bine ca pana in prezent cerere interna a reusit sa contrabalanseze deficitul de cerere externa", a declarat Rozalia Pal, in cadrul unei conferinte a Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR).

Ea a remarcat ca, in prezent, suferim din perspectiva legaturilor noastre cu zona euro, avand in vedere ca partenerii nostri principali, Italia si Germania, si-au incetinit cresterea.

Mai mult, Pal atrage atentia ca optimism vine si din zona remitentelor, pentru ca romanii din strainatate au trimis acasa circa 2 miliarde euro pana acum, mult mai mult decat investitiile straine directe.

Economista Garanti Bank considera ca raportul credite/depozite trebuie sa fie supraunitar, pentru a finanta investitiile, "altfel ce rost ar mai avea sectorul bancar".

Eugen Sinca, BCR

Eugen Sinca, BCRPotrivit Erste, economia Romaniei va stagna in acest an, din cauza intrarii zonei euro in recesiune, in timp ce pentru 2013 banca austriaca prognozeaza o crestere de 1,1%, revizuita in jos recent de la 1,9%.

Analistul BCR, Eugen Sinca, considera ca un factor care va sustine cresterea anul viitor va fi majorarea salariilor bugetarilor care va fi aplicata in decembrie, dar va avea efecte in prima parte a anului viitor.

De asemenea, si el atrage atentia ca remitentele au urcat cu 8% in primele noua luni din acest an, ceea ce va sustine consumul, iar pentru 2013 analistul isi mai bazeaza prognoza si pe o foarte usoara redresare a cererii in zona euro.

Totodata, Sinca a amintit ca sondajul AAFBR cu privire la cresterea economica din 2013 are ca interval de variatie 0,5% si 2,2%, ceea ce inseamna ca cei mai optimisti dintre analisti cred intr-o crestere destul de puternica anul viitor.



Catalina Molnar, UniCredit Tiriac Bank

Catalina Molnar, UniCredit Tiriac BankUniCredit Tiriac Bank are una dintre cele mai optimiste prognoze pentru 2013, estimand o crestere a PIB de 1,3%.

"Ne bazam pe efectul de baza in cazul agriculturii si luam in considerare un an agricol normal in 2013. De asemenea, luam in calcul ca procesul de absorbtie al fondurilor europene ar trebui sa accelereze, pentru ca ne aflam pe finalul perioadei de contractare si din ce in ce mai multe proiecte intra in implementare", a declarat Molnar.

Ea subliniaza totusi ca Guvernul ar trebui sa aloce mai multe resurse in aceasta zona.

Melania Hancila, Volksbank

Melania Hancila, VolksbankEconomistul sef al Volksbank, Melania Hancila, mizeaza pe o crestere semnificativa anul viitor, de 1,5%, dar aceasta va depinde de evolutia agriculturii si de modul in care vor atrage fondurile structurale.

"Ne asteptam ca, in cel mai rau caz, gradul de absorbtie sa se dubleze, mai ales ca sunt o serie de proiecte in curs de implementare care asteapta sa fie deblocate", a declarat Hancila la conferinta AAFBR.

Totusi, pentru 2012 verdictul este destul de clar: "economia Romaniei este acum ca un tren care circula fara locomotiva, iar datele de ieri sunt o confirmare".

Economistul anticipeaza o evolutie buna a economiei in T4, cu o crestere de pana la 0,3%, ceea ce ar putea sa plaseze dinamica PIB pentru tot anul in jurul valorii de 0,3%. "Chiar daca este o cifra pozitiva, aceasta nu va duce la imbunatatirea nivelului de trai", conchide Hancila.

Florian Libocor, BRD

Florian Libocor, BRDPe de alta parte, economistul sef al BRD SocGen, Florian Libocor, puncteaza cateva reforme necesare cresterii economice. Una dintre ele vizeaza flexibilizarea pietei muncii si da exemplul Statelor Unite, care au o economie mult mai dinamica, tocmai pentru ca piata muncii este extrem de flexibila.

Un alt element cheie este eficientizarea cheltuielilor publice. "Nu se poate face performanta bugetara doar apasand pedala reducerii cheltuielilor. Se poate face ceva pana la un anumit punct, dar dupa aceea blochezi echonomia", explica Libocor.

Un al treilea aspect important este evaziunea fiscala. "Nu putem sa continuam, nici noi, nici altii tolerand evaziunea", avertizeaza economistul.

Dar cel mai important aspect in opinia lui Florian Libocor este strategia de tara, si aceasta nu trebuie sa tina de culoarea partidului de la guvernare. "Din pacate eu nu am vazut o strategie. Strategia este ca o carte de vizita a tarii, pentru ca aceasta strategie ii ghideaza pe cei care vor sa investeasca aici", subliniaza Libocor.

"Romania are un potential extraordinar, este tara care detine a doua poarta maritima a UE, este tara pe marginea careia trece singura cale maritima spre inima Europei, Dunarea. Acestea sunt lucruri pe care trebuie sa le fructificam", a concluzionat economistul BRD.

Creditarea in 2013, incotro?

Creditarea in 2013, incotro?In ceea ce priveste evolutia creditarii in lei, Melania Hancila nu s-a declarat foarte optimista, pentru ca dobanzile la imprumuturile in lei raman inca ridicate, la fel si perspectivele evolutiei acestora.

"Cred ca imprumuturile in euro vor ramane varianta dorita de catre clienti. Consider ca leul va castiga teren doar in ceea ce priveste finantarea pe termen scurt", a adaugat Hancila.

Pe de alta parte, economistul sef al UniCredit Tiriac Bank, Catalina Molnar, considera ca imprumuturile in lei pot fi ajutate si de reticenta agentilor economici de a se mai imprumuta in valuta, ca urmare a riscului valutar, care s-a amplificat in ultimele luni.

"Nu am niciun fel de argument ca lumea se va inghesui la creditele in lei, pentru ca oamenii sunt rationali si vor alege pretul cel mai mic, dar vor continua sa ignore riscul valutar, in ciuda tuturor avertismentelor", considera, pe de alta parte, Florian Libocor.

El anticipeaza ca tendinta de crestere a creditului neguvernamental nu va fi mai mare de 5% anul viitor. "Imi este greu sa cred ca vor fi cozi la creditele in lei si, de asemenea, ca va fi o trecere brusca la imprumuturile in lei", conchide Libocor.

Pe de alta parte, Rozalia Pal avertizeaza ca sectorul bancar are nevoie acum de o relaxare, dar aceasta este greu de facut pentru ca inflatia s-a reaprins. "Totusi, credem ca dupa acest varf (al inflatiei - n.r.) economia va avea nevoie de dobanzi mai mici si atunci rezolvam si problema creditarii lei vs. euro", a adaugat Pal.

Ce spun analistii despre strategiile bugetare facute de politicienii din campanie?

Ce spun analistii despre strategiile bugetare facute de politicienii din campanie?Economistul sef al Volksbank, Melania Hancila, spune ca este laudabil ca ambele strategii anunta reduceri de taxe si impozite, ceea ce "este laudabil", dar "istoria ne invata ca acestea sunt repede uitate dupa alegeri".

"Am avut senzatia ca se joaca filmul <Minte-ma frumos> la nivel politic", a glumit Hancila.

Pe de alta parte, Catalina Molnar crede ca aceste strategii sunt insuficiente pentru a face scenarii si "sunt populiste la acest moment".

Si economistul sef al BRD este convins ca aceste planuri de guvernare vor fi refacute, intrucat "este greu de crezut ca anumite masuri vor fi oportune", referindu-se la schimbarea sistemului de impozitare. "La carte se spune ca nu este bine sa modificitaxele in timpul unei crize, iar consecintele unei astfel de masuri le-am vazut in urma cu un an si jumatate", a declarat Florian Libocor.