1 / 11

Statul da bani pe autostrazi care nu exista si uita de educatie sau sanatate. Efectele vor fi dezastruoase

Statul roman cheltuie cei mai multi bani, ca pondere in Produsul Intern Brut (PIB), din Uniunea Europeana pentru investitiile foarte mari, de tipul drumuri si autostrazi, in timp ce, pentru educatie si sanatate, resursele alocate ne plaseaza la coada clasamanetului in UE27.

Desi in prezent efectele acestor directii nu se fac simtite la adevarata magnitudine, impactul asupra cresterii economice pe termen lung va fi devastator.

„Cheltuielile de investitii sunt foarte mari ca alocare in PIB, insa infrastructura din Romania e cea mai proasta din Europa. Se poate spune ca e mai degraba hotie ce se intampla la acest nivel. Aparent alocam foarte multi bani pentru infrastructura si foarte putini pentru educatie si sanatate. Educatia si sanatate au un impact asupra cresterii economice pe termen lung devastator. O sa vedem peste 20 de ani ce inseamna o educatie precara si faptul ca in spitale se moare pe capete”, a precizat presedintele Consiliului Fiscal si economist-sef la Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, in cadrul unei conferinte organizate de publicatia Finantistii.

Potrivit datelor Eurostat, in perioada 2001-2011, media cheltuielilor cu investitiile in Romania a fost de 5% din PIB, spre deosebire de Polonia cu 4% din PIB sau Germania cu 2% din PIB.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri