Deblocarea platilor din POSCCE

Deblocarea platilor din POSCCEPrima grija a fost deblocarea fondurilor pentru IMM-uri, plati in valoare totala de peste 500 mil. lei pentru programe din POSCCE , care au si intrazieri de peste un an, urmand sa fie efectuate de la sfarsitul acestei luni.

Grapini a mentionat ca in urma discutiilor cu ministrul Finantelor si cel al Fondurilor Europene s-a hotarat ca platile sa se faca conform cu modelul polonez de la bugetul de stat, prin CEC Bank, banca in proprietatea statului roman.

Cresterea pragului de creditare in programul Kogalniceanu

Cresterea pragului de creditare in programul KogalniceanuGrapini a declarat ca programul Kogalniceanu va continua, la fel ca si programul Start si cel dedicat tinerilor intreprinzatori.

In cadrul programului Kogalniceanu ministrul spune ca Ministrul Grapini pragul de creditare a fost crescut de la 120.000 lei, la 400.000 lei.

Instituirea unor birouri regionale de reprezentare turistica

Instituirea unor birouri regionale de reprezentare turisticaInstituirea unor birouri de reprezentare turistica la nivel national, ca sa nu aiba doar o functie de control, este o alta actiune declasata deja de Maria Grapini. Ministrul delegat doreste sa sa fie deschise intre 8 si 10 astfel de birouri in cele 8 regiuni de dezvoltare ale Romaniei. Aceste birouri nu vor fi orientate doar pe control, ci si pe indentificarea unor obiective turistice care sa fie prezentate la nivel national si international.

Reorganizarea Fondului de Garantare

Reorganizarea Fondului de GarantareFondurile de Garantare si Contragarantare vor fi reorganizare, iar la fondul de garantare se doreste introducerea unui sistem de conducere dualist. De asemenea, activitatea fondului va fi descentralizata in 8 organizatii de implementare impartite pe regiuni.

Studiul de impact pentru impozitul forfetar

Studiul de impact pentru impozitul forfetarMinistrul Grapini a mentionat ca au inceput deja demersurile pentru studiul de impact al impozitului forfetar. Maria Grapini declara ca nu este adepta aplicarii de azi pe maine si nici a aplicarii retroactive, asa ca o data finalizat studiul de impact pentru forfetar va dura o perioada pana la aplicare. „Daca vom finaliza studiul de impact in primul trimestru, impozitul forfetar se va aplica din semestrul al doilea al anului, daca nu il terminam, atunci nu se va aplica in 2013”, a spus Grapini, care a adaugat „nu o sa fiu de acord sa se aplice retroactiv, ci de la data la care intra in vigoare”.

Legea Turismului

Legea TurismuluiIn urma discutiilor cu asociatiile si patronatele din turism s-a hotarat sa se mentina proiectului unei legi a turismului, care insa fie propus de jucatorii din domeniu.

Proiectul Legii turismului va fi discutat in Parlament in acest an, dupa ce patronatele se pun de acord cu privire la forma.

In domeniu nu va fi aplicata insa o reducere a TVA-ului in acest an.

Infiintarea Autoritatii Nationale de Turism

Infiintarea Autoritatii Nationale de TurismGrapini, care spune ca vrea sa fie o mama bune pentru toate domeniile pe care le coordoneaza, nu doar pentru turism spune ca dupa aprobarea ordonantei de reorganizare a ministerului saptamana viitoare, va fi infiintata Autoritatea Nationala de Turism, organizatie care se va ocupa de implementarea politicilor si strategiilor, cu buget coordonat de ministrul delegat.

Miercuri va fi aprobata ordonanta de reorganizare a ministerului, care va functiona dupa aceasta data sub denumirea de Ministerul Economiei, cu atributii egale pentru cele trei portofolii - Energie, Economie, respectiv IMM, Turism si Mediul de Afaceri. Dupa reorganizare Agentia pentru Implementarea Proiectelor pentru IMM-uri va fi desfiintata.