Visul frumos al relaxarii monetare, spulberat: creditele se scumpesc!

Visul frumos al relaxarii monetare, spulberat: creditele se scumpesc!BNR a oprit in martie anul trecut seria de reduceri a dobanzii cheie, cu toate ca economia nu a dat nici pe departe semne de revenire. Aparent, inflatia este principala sperietoare a bancii centrala, avand stipulata prin lege sarcina tintirii ei. In tot acest timp, economia reala se sufoca. Primul semn: dobanzile au inceput sa urce.

BNR a oprit in martie anul trecut seria de reduceri consecutive de dobanda inceputa in noiembrie 2011, fixand rata de politica monetara la 5,25% pe an, dobanda pe care a mentinut-o si la ultima sedinta de politica monetara, de luni.

Citeste articolul integral aici.

Cele mai vizionate filme romanesti la cinema in 2012

Cele mai vizionate filme romanesti la cinema in 2012

Iata topul filmelor romanesti care au atras anul trecut cei mai multi spectatori in salile de cinema, conform unor estimari furnizate Mediafax de catre Asociatia Film Romania.

10. Toata lumea din familia noastra
9. Si caii sunt verzi pe pereti
8. Ultimul corupt din Romania
7. Undeva la Palilula
6. S-a furat mireasa
5. Tatal fantoma
4. Ho Ho Ho 2: O loterie de familie
3. Dupa dealuri
2. Minte-ma frumos
1. Despre oameni si melci

Sursa foto: www.despreoamenisimelci.ro

Topul judetelor in functie de cresterea creditelor imobiliare in lei

Topul judetelor in functie de cresterea creditelor imobiliare in leiDeprecierea monedei nationale in fata euro, regulamentul BNR privind creditarea si tendinta de scadere a dobanzilor la lei au fost principalii factori care au dus in 2012 la cresterea soldului imprumuturilor imobiliare in lei. In perioada ianuarie-noiembrie a anului trecut, totalul creditelor in lei pentru locuinte a crescut cu 17,7%, in timp ce soldul imprumuturilor in valuta a urcat cu 11,7%, arata datele BNR. Diferenta majora este pe partea de volum, intrucat totalul creditelor imobiliare in valuta este de aproape 20 de ori mai mare decat in cazul imprumuturilor in lei (35,7 mld. lei versus 1,8 mld. lei).

10. Iasi
9. Dolj
8. Suceava
7. Dambovita
6. Gorj
5. Galati
4. Giurgiu
3. Timis
2. Calarasi
1. Bucuresti


13 antreprenori romani "de urmarit" in 2013

13 antreprenori romani "de urmarit" in 2013Desi 2012 a fost un an dificil din punct de vedere economic, punctat de scandaluri politice, fraude bancare rasunatoare sau privatizari esuate, antreprenoriatul a continuat sa ia amploare in Romania. Mai multi antreprenori s-au remarcat in 2012 si, de ce nu, pot provoca surprize placute si in 2013.

Dan Dascalescu
George Lemnaru
Dragos Pavel
Cristian Burci
Emil Gal
Malvina Cservenschi
Diana Olar
Ovidiu Sandor
Stefan Liute
Valer Blidar
Iulian Stanciu
Ioan Socea
Marian Martin


Top 10: cele mai dorite masini. Modele aduse din strainatate

Top 10: cele mai dorite masini. Modele aduse din strainatateRomanii au importat anul trecut 175.000 de autoturisme second-hand din strainatate, in crestere cu 85% fata de anul anterior. Aproape toate marcile din Top 10 si-au dublat cifrele. Volkswagen a revenit in clasament pe primul loc, detronand marca Opel, iar Mercedes a urcat doua locuri, pana pe pozitia 7, luand locul Fiat, potrivit Auto.ro.

Loc 10: Peugeot – 4.300 de unitati
Loc 9: Fiat – 6.900 de unitati
Loc 8: Renault – 6.900 de unitati
Loc 7: Mercedes-Benz – 7.100 de unitati
Loc 6: Skoda – 7.800 de unitati
Loc 5: BMW – 9.600 de unitati
Loc 4: Audi – 11.200 de unitati
Loc 3: Ford – 21.800 de unitati
Loc 2: Opel – 34.400 de unitati
Loc 1: Volkswagen – 42.700 de unitati

Cele mai tari inovatii tehnologice prezentate la CES 2013

Cele mai tari inovatii tehnologice prezentate la CES 2013Asa cum si-a obisuit vizitatorii an de an, editia 2013 a targului de tehnologie Consumer Electronic Show (CES), desfasurata in perioada 8-11 ianuarie in Las Vegas, a reunit sute de producatori care au prezentat curiosilor o serie de noi tehnologii inovatoare. Wall-Street.ro a facut o selectie a celor mai reusite produse lansate.

Inventia care incarca telefonul pentru doua saptamani
A treia generatie a sticlei Corning Gorilla Glass
Primele masini care se conduc singure
Japonezii mizeaza pe tehnologia 4K
Tableta gigant de la Lenovo
Tegra 4 de la Nvidia si noile solutii Samsung
Frigidere si electrocasnice cu sistem de operare Android
Televizorul la care doua persoane pot urmari simultan programe diferite
Cel mai subtire ceas de mana din lume
Furculita care iti mentine “silueta”

Taxa auto va fi inlocuita cu un timbru de mediu

Taxa auto va fi inlocuita cu un timbru de mediuTaxa de prima inmatriculare auto va fi inlocuita cu un "timbru de mediu" pentru care proprietarii de vehicule vechi si poluante vor plati mai mult, iar detinatorii de vehicule noi vor plati mai putin sau chiar deloc in cazul masinilor hibride electrice, a anuntat premierul Victor Ponta, citat de Mediafax.

El a precizat, in sedinta de vineri, ca plata pentru acest timbru de mediu va fi calculata in functie de emisia de noxe si capacitatea cilindrica a vehiculului.

Taxa de prima vanzare auto, suspendata de fostul Guvern doar pana la inceputul acestui an, este din nou obligatorie incepand cu 1 ianuarie, Executivul urmand insa sa analizeze aceasta situatie.

Citeste articolul integral aici.

Domeniile pe care trebuie sa fii cu ochii daca iti cauti un job in 2013: vanzari si IT

Domeniile pe care trebuie sa fii cu ochii daca iti cauti un job in 2013: vanzari si ITRomania are inca peste 670.000 de someri inregistrati oficial, persoane aflate constant in cautarea unui loc de munca. Specialistii spun ca in 2013, acestia vor avea cele mai mari sanse de angajare in vanzari si IT/Telecom. Iata cum au evoluat cele mai ofertante domenii in ultimii trei ani.

Finante
Office Jobs
Inginerie
IT si telecom
Vanzari

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Adrian Nastase ar putea fi eliberat inainte de termen

Adrian Nastase ar putea fi eliberat inainte de termenAdrian Nastase ar putea fi pus in libertate inainte de termen, dupa ce Comisia de eliberari conditionate de la Penitenciarul Jilava a dat aviz pozitiv, constatand ca s-a implinit termenul la care poate fi eliberat.

Avocatul lui Adrian Nastase, Ion Cazacu, a declarat ca, miercuri, Comisia de eliberari conditionate de la Penitenciarul Jilava a constatat ca s-a implinit termenul de o treime din pedeapsa in care ar putea fi eliberat fostul premier si a dat aviz favorabil.

El a precizat ca membrii Comisiei au luat in calcul pentru avizul favorabil activitatile desfasurate de Adrian Nastase in penitenciar, precum si faptul ca acesta a publicat trei carti.

Cazacu a mai spus ca au fost luate in considerare in stabilirea perioadei de executare a pedepsei si zilele petrecute de Adrian Nastase in Spitalul Floreasca, scazute din pedeapsa in urma unei decizii a instantei.

Ponta a prezentat STAREA NATIUNII: vom cheltui din nou mai mult decat producem!

Ponta a prezentat STAREA NATIUNII: vom cheltui din nou mai mult decat producem!Premierul Victor Ponta a prezentat "starea natiunii", respectiv situatia datoriilor acumulate, banii din bugetul pe 2013 si proiectele care se vor putea duce la indeplinire in urmatorii patru ani, in baza alocarilor bugetare multianuale.

Proiectul de buget pentru anul viitor a fost construit pe un PIB calculat la aproape 140 miliarde euro si un curs valutar de 4,5 lei/euro, veniturile bugetului consolidat fiind estimate la 46 miliarde euro, iar cheltuielile totale la 49 miliarde euro. Vezi datele complete in acest articol.