Bugetul pe 2013, sub lupa FMI

Bugetul pe 2013, sub lupa FMIProiectul de buget pentru anul 2013 a fost construit pe un PIB calculat la aproape 140 miliarde euro si un curs valutar de 4,5 lei/euro, veniturile bugetului consolidat fiind estimate la 46 miliarde euro, iar cheltuielile totale la 49 miliarde euro, conform documentului prezentat de Victor Ponta joi, denumit "Starea natiunii".

"Pe intelesul fiecarei familii, in acest an vom cheltui din nou mai mult decat producem, cu trei miliarde euro in plus. Asta inseamna - si vreau sa spun romanilor adevarul - ca la sfarsitul anului 2013 fiecare dintre noi va fi mai dator cu 150 euro decat era la inceputul anului", a spus premierul Victor Ponta, incercand sa se faca inteles de romanul de rand.

Totusi, economistii au criticat prezentarea de sorginte americana, considerand ca a fost "un spectacol mediatic".

FMI urmeaza sa evalueze in urma aceste vizite cat de realist este bugetul prezentat de Cabinetul Ponta 2. Premierul a anuntat ca proiectul de buget pe anul 2013 va fi, cel mai probabil, aprobat in sedinta de Guvern din 23 ianuarie, urmand sa fie trimis Parlamentului.



Perspectivele de crestere economica

Perspectivele de crestere economicaDupa cum au precizat oficialii Guvernului, bugetul din acest an este bazat pe o crestere economia de 1,8%, cifra destul de conservatoare in opinia acestora, dar, dupa cum s-a dovedit si in ultimii ani, socoteala de la inceput de an ar putea sa nu se potriveasca cu cea de la finalul anului.

Ultima prognoza a Fondului viza o crestere semnificativ mai mare decat tinta Guvernului, de 2,5%, dar este posibil ca reprezentantii FMI sa anunte o revizuire in scadere a estimarii, in contextul in care zona euro va avea un an slab.








BNR si politica monetara

BNR si politica monetaraDesi FMI nu are ca obiectiv sa intervina in politica monetara a Bancii Nationale a Romaniei, oficialii BNR se consulta de la fiecare vizita de evaluare cu specialistii Fondului.

Si de aceasta data, in urma discutiilor cu FMI, oficialii bancii centrale ar putea sa isi schimbe abordarea in ceea ce priveste politica monetara si sa ia in calcul noi taieri de dobanda cheie.

Analistii, insa, sunt destul de sceptici cu privire la aceasta posibilitate, cei mai pesimisti dintre ei anticipand ca BNR ar putea mentine dobanda de politica monetara la nivelul de 5,25% pentru inca trei ani.

Salariul minim, un subiect fierbinte

Salariul minim, un subiect fierbinteSalariul minim este un subiect fierbinte care se va afla cu siguranta pe masa FMI la vizita care se va desfasura in perioada 15-29 ianuarie la Bucuresti.

Potrivit unei declaratii facute de premierul Victor Ponta la inceputul anului, Guvernul va solicita reprezentantilor Fondului majorarea salariului minim pe economie de la 700 de lei la 800 de lei, crestere care sa fie aplicata imediat dupa aprobarea proiectului de buget.

Programul de guvernare al USL prevede pentru perioada 2013-2016 cresterea salariului minim la 1.000 de lei.


Situatia privatizarii CFR Marfa

Situatia privatizarii CFR MarfaCFR Marfa este una dintre cele mai asteptate si in acelasi timp sensibile privatizari pe care Romania si-a asumat-o in fata Fondului Monetar International (FMI).

Cu toate ca discutii cu privire la vanzarea companiei se poarta de ani de zile, este foarte posibil ca nici in acest an sa nu vedem o vanzare, in contextul in care premierul Victor Ponta a declarat ca atat el, cat si presedintele Traian Basescu, trebuie sa discute cu delegatia FMI referitor la CFR Marfa, explicand ca, daca Romania s-a razgandit in ceea ce priveste privatizarea acestei companii, si partenerii financiari externi trebuie sa fie de acord.

Initial, Guvernul s-a angajat fata de FMI sa vanda doar 20% din actiunile CFR Marfa, dar ulterior s-a decis in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) sa fie vandut un pachet majoritar de actiuni.

Totusi, Ministerul Transporturilor a anuntat ca isi asuma privatizarea CFR Marfa pana in luna decembrie a acestui an, obiectiv care va fi atins si in cazul celui mai pesimist scenariu.

Managementul privat, un proiect esuat

Managementul privat, un proiect esuatNumirea de manageri privati la companiile de stat este probabil cea mai importanta reforma structurala, prin care se incearca rentabilizarea companiilor publice ce produc pierderi de ani de zile sau realizeaza profituri sub potential.

Dupa cum a recunoscut chiar premierul Victor Ponta, vizita delegatiei FMI care incepe in 15 ianuariie este importanta, atat pentru ca vor fi discutate realizarile, adica cele care tin de ajustarea fiscal-bugetara, dar vor fi evaluate si restantele, in special cele de la companii.

El a precizat ca doar doua companii de stat au manageri de stat pana in acest moment, Tarom si CFR Infrastructura, iar procesul trebuie accelerat si in cazul celorlalte firme.

"Am vorbit cu domnul Nita (ministrul delegat pentru Energie - n.r.), avem restanta cu Transgaz si Nuclearelectrica pe care o indeplinim pana la 31 martie", a spus premierul.


Reducerea TVA la produsele alimentare

Reducerea TVA la produsele alimentareCu o zi inaintea de inceperea misiunii de evaluare a FMI, premierul Victor Ponta a anuntat ca Guvernul va introduce un proiect-pilot pentru reducerea TVA la paine in 2013, dar nu si la cozonac.

Totodata, ministrul de Finante, Daniel Chitoiu, anunta la audierile de la comisiile reunite de buget-finante ca Guvernul va incerca sa opereze o reducere de taxa chiar incepand de anul viitor, sub conditia ca expertii FMI, BM si CE sa fie de acord cu propunerea sau cu masurile de compensare in cazul in care rezulta un efect negativ asupra bugetului.

Oricum, inca de la prezentarea programului de guvernare, premierul Victor Ponta promitea reducerea TVA la alimentele de baza, iar acesta va fi cu siguranta unul dintre subiectele de discutie la aceasta vizita a FMI.

Totodata, si impozitul forfetar ar putea fi evaluat de specialistii Fondului, in contextul in care Guvernul vrea sa introduca acest impozit incepand cu al doilea semestru.

Reforma sistemului de sanatate

Reforma sistemului de sanatate2013 ar putea fi anul in care reforma in sanatate, un alt capitol restant la evaluarile FMI de pana acum, va demara, in contextul in care bugetul Sanatatii pentru acest an este cu 30% mai mare decat in 2012.

Noul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a subliniat de curand ca resursa umana din sistemul sanitar constituie o mare problema si a anuntat ca isi doreste sa reformeze sistemul si sa introduca plata personalului medical dupa performanta.

"Din pacate, au trecut patru ani in care nu s-a facut nimic si trebuie sa reluam acea idee, in sensul de a incerca sa facem plata personalului medical dupa performanta. In sensul in care sa motivam personalul medical si in felul acesta sa gasim o metoda prin care sa stabilizam personalul si chiar sa-l atragem. Sa-l motivam sa ramana in tara", a spus Nicolaescu.


Continuam procesul de privatizare?

Continuam procesul de privatizare?Pana la sfarsitul lui 2012 sau inceputul acestui an, Guvernul ar fi trebuit sa privatizeze sau sa scoata la vanzare pe piata de capital pachete de actiuni ale companiilor Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia, Elcen Bucuresti, CFR Marfa, Tarom, Hidroelectrica, Romgaz si Nuclearelectrica, Transgaz si Transelectrica.

Dintre acestea, doar oferta secundara de vanzare la Transelectrica a fost realizata, anul trecut, in timp ce oferta Transgaz a fost foarte aproape de a incepe in toamna lui 2012, dar a fost blocata cel mai probabil din cauza alegerilor si schimbarilor de la minister.

Intrebarea cheie este daca reprezentantii FMI vor fi de acord sa amane si mai mult privatizarile, avand in vedere conditiile de piata sau vor face presiuni ca aceste sa fie reluate in acest an, mai ales ca stabilitatea politica nu ar mai fi o problema.




Vom incheia un nou acord cu Fondul?

Vom incheia un nou acord cu Fondul?In ultima perioada, discutia cu privire la oportunitatea incheierii unui nou acord cu Fondul Monetar International a prins contur, in conditiile in care Romania si-a respectat tintele care vizau stabilitatea macro-financiara, fiind considerata un elev model al FMI.

Romania are in derulare un acord de tip preventiv si exista posibilitatea, daca acesta va fi incheiat cu succes, sa fie incheiat un alt acord, dupa modelul polonez.

Dupa cum a afirma vicepresedintele BEI, Mihai Tanasescu, in vara anului trecut, viitorul acord cu FMI poate fi unul dupa modelul polonez, linie de credit permanenta la dispozitia tarii, astfel ca vizitele delegatiei Fondului ar urma sa fie facute o data la sase luni, nu la trei luni, iar tintele vor fi definite diferit.

Totusi, Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a declarat recent ca Romania trebuie sa inchida inainte de toate pozitiv acordul in derulare, ceea ce va oferi un cadru de buna conlucrare pentru intreg anul 2013.

"Deocamdata trebuie sa-l terminam pe acesta. Si terminarea lui, discutarea acestui acord in luna ianuarie a acestui an si cu perspectiva de incheiere, probabil pozitiva, a acestui acord candva in prima jumatate, cred ca ofera un cadru suficient de bun de conlucrare pentru intreg anul 2013. Legat de un nou acord deocamdata nu pot sa ma exprim si nu este uzual sa vorbim despre un nou acord inainte de terminarea negocierilor. Asa ca, va rugam cu delicatete sa aveti ceva rabdare inca cateva saptamani", a explicat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intrebat cum vede un nou acord cu FMI.

Pe de alta parte, premierul Victor Ponta a declarat la votul de investitura a Guvernului, in plenul Parlamentului, ca Guvernul este hotarat sa incheie un nou acord preventiv cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala deoarece UE este in plina furtuna economica, precizand ca nu toate propunerile formulate de aceste institutii sunt mereu perfecte, dar ca un astfel de acord este important.
Sursa foto: www.gov.ro