Ultima misiune a FMI?

Ultima misiune a FMI?Misiunea Fondului Monetar International nu a fost multumita de ce a gasit in Romania la inceputul acestui an, in conditiile in care Guvernul nu a indeplinit mai multe dintre reformele structurale asumate.

Astfel, Executivul a solicitat Fondului extinderea cu 3 luni a acordului stand-by, pentru a reforma companiile de stat Oltchim, CFR Marfa sau Transgaz.

Totodata, in cadrul aliantei USL au aparut voci care se opun acodului Romaniei cu FMI. Presedintele Comisiei de buget din Camera Deputatiilor, liberalul Dan Radu Rusanu, a criticat dur masurile de privatizare propuse de Fond si modul cum s-a derulat precedentul acord.

„Noi am mai facut privatizari, sa nu spun sub presiunea, sub influenta institutiilor financiare internationale, care ne arata ca nu au fost deloc avantajoase. Cu toate ca se stie ca statul este cel mai prost administrator, noi am facut privatizari, dar nu s-au facut investitiile promise (...) la gaz, de exemplu, unde avem Gaz de France si E.ON Gaz, nu s-au facut investitiile promise. Serviciile sunt la fel de proaste ca inainte, cand erau la stat, pentru ca aceste companii au sacrificat investitiile si calitatea serviciilor pentru profituri, si au obtinut profituri cu doua cifre” a spus Dan Radu Rusanu, citat de Mediafax.

Seful misiunii FMI, Erik de Vrijer, a aratat, in cadrul unei conferinte de presa, ca exista o controversa privind companiile de utilitati si ca este normal pentru acestea sa obtina profituri.

“Companiile distribuitoare de energie electrica si gaze fac profituri, dar nu suficient pentru a face investii majore, deoarece preturile sunt reglementate. Profiturile normale sint de peste 10%, astfel ca un castig peste acest nivel este corect”, a mentionat Erik de Vrijer.

El a lasat se inteleaga ca Romania nu ar mai avea nevoie sa continue actualul acord cu FMI, avand in vedere ca Executivul nu a efectuat tragerile din fondurile puse la dispozitie, iar in prezent tara se poate finanta singura cu usurinta.

“Avem un acord stand-by, Romania nu a efectuat tragerile din fondurile puse la dispozitie de FMI. Statul se poate finanta singur cu usurinta la acest moment, randamentele sunt in scadere si exista un interes sporit al investitorilor pentru activele Romaniei”, a adaugat seful misiunii FMI.

Crestere economica limitata pana in 2016

Crestere economica limitata pana in 2016Erik de Vrijer a precizat ca pentru o tara ca Romania cresterea economica ar trebui sa fie de 3-4% si ca, in 2013, avansul PIB se va situa la 1,5%.

“Avand in vedere situatia actuala suntem convinsi ca economia va ramane la nivel scazut, iar cresterea va urca la 3% in 2016. Daca se vor adopta reforme structurale cresterea va fi mai mare”, a declarat seful misiunii FMI.

El spune ca in 2012 cresterea economica a fost zero, dupa 2,2% in anul precedent.

„Cresterea este relativ slaba, deoarece, dupa criza, economia are nevoie de timp pentru a-si reveni. Economia nu a performat mai bine si din cauza mediului extern, dar si a vremii din 2012. De asemenea, implementarea reformelor si absorbtia fondurilor europene nu a fost atat de rapida cum am planificat”, a mentionat de Vrijer.

Citeste si FMI: Romania a ratat tintele de arierate, deficit pe cash si activele externe nete ale BNR

FMI ar vedea coplata la 10 lei pe zi

FMI ar vedea coplata la 10 lei pe ziGuvernul a stabilit in discutiile cu FMI ca nivelul maxim al coplatii sa fie de 10 lei, urmand ca Ministerul Sanatatii sa hotarasca daca aceasta suma se va achita pe ziua de internare sau doar o data, la externare.

“Nu am detaliat ideea coplatii, acesta s-a facut in precedentele misiuni . Dupa parerea mea, coplata trebuie sa fie 10 lei pe zi, dar las la latitudinea guvernului sa hotarasca”, a declarat Erik de Vrijer, seful misiunii FMI.

Premierul Victor Ponta a mentionat ca lamuriri suplimentare legate de coplata - daca se achita pe zi sau la externare - vor putea fi date de catre ministrul Sanatatii in martie, cand vine si cu pachetul de baza.

"Eu un singur lucru am vrut sa ma asigur si asta am discutat cu cei de la FMI, ca valoarea coplatii in primul rand nu priveste consultatiile, nu priveste medicii de familie, nu priveste tot ceea ce e in afara internarii si in al doilea rand ca nu va depasi o suma de 10 lei. Sigur, pentru cei care nu au resurse financiare conteaza, dar de principiu nu e o suma imposibil de suportat", a spus Ponta.


Cofinantarea proiectelor din fonduri UE va reveni la 15% din martie

Cofinantarea proiectelor din fonduri UE va reveni la 15% din martieCofinantarea proiectelor din fonduri UE va reveni de la finele lunii martie de la 5% la 15%, intrucat expira acordul cu Comisia Europeana, a explicat Erik de Vrijer.

Rata de absorbtie reala a fondurilor structurale si de coeziune, raportata la platile efectuate de Comisia Europeana, a fost 11,47% (2,204 miliarde euro) la finalul lunii decembrie 2012, potrivit Mediafax.

Raportat la declaratiile de cheltuieli transmise la Bruxelles de partea romana, rata de absorbtie la sfarsitul anului trecut se ridica la 14,92% (2,965 miliarde euro).

Platile in lei catre beneficiari erau la 31 decembrie de 20,972 miliarde lei, adica 21,85% din totalul alocarii UE pentru intervalul 2007-2013.

Privatizari si manageri privati

Privatizari si manageri privatiFMI a precizat ca autoritatile s-au angajat sa reia reforma intreprinderilor de stat. Oferta publica secundara de 15% din capitalul companiei Transgaz se va finaliza in lunile care urmeaza, in timp ce la CFR Marfa pachetul majoritar va fi vandut unui investitor strategic. Oltchim va intra in insolventa.

„CFR Marfa a inregistrat pierderi in 2012 care nu pot fi acoperite in acest an. Guvernul a ajuns la concluzia ca cel mai bine este sa vanda compania unui investitor strategic. Este un proces care va dura daca vrei un investitor serios. La Transgaz va avea loc un SPO si e important ca societatea sa fie pregatita inainte de a iesi pe piata, pentru ca Romania are rezerve mari de gaz”, a completat seful misiunii FMI.

Totodata, se vor accelera eforturile de numire a consiliilor de administratie si managerilor profesionisti la intreprinderile publice.

Calendarul dereglementarii preturilor la electricitate si gaze naturale va fi respectat cu strictete, in timp ce se vor lua masuri pentru a proteja consumatorii casnici cei mai vulnerabili, mai arata Fondul Monetar International.