1 / 6

Ultima misiune a FMI?

Misiunea Fondului Monetar International nu a fost multumita de ce a gasit in Romania la inceputul acestui an, in conditiile in care Guvernul nu a indeplinit mai multe dintre reformele structurale asumate.

Astfel, Executivul a solicitat Fondului extinderea cu 3 luni a acordului stand-by, pentru a reforma companiile de stat Oltchim, CFR Marfa sau Transgaz.

Totodata, in cadrul aliantei USL au aparut voci care se opun acodului Romaniei cu FMI. Presedintele Comisiei de buget din Camera Deputatiilor, liberalul Dan Radu Rusanu, a criticat dur masurile de privatizare propuse de Fond si modul cum s-a derulat precedentul acord.

„Noi am mai facut privatizari, sa nu spun sub presiunea, sub influenta institutiilor financiare internationale, care ne arata ca nu au fost deloc avantajoase. Cu toate ca se stie ca statul este cel mai prost administrator, noi am facut privatizari, dar nu s-au facut investitiile promise (...) la gaz, de exemplu, unde avem Gaz de France si E.ON Gaz, nu s-au facut investitiile promise. Serviciile sunt la fel de proaste ca inainte, cand erau la stat, pentru ca aceste companii au sacrificat investitiile si calitatea serviciilor pentru profituri, si au obtinut profituri cu doua cifre” a spus Dan Radu Rusanu, citat de Mediafax.

Seful misiunii FMI, Erik de Vrijer, a aratat, in cadrul unei conferinte de presa, ca exista o controversa privind companiile de utilitati si ca este normal pentru acestea sa obtina profituri.

“Companiile distribuitoare de energie electrica si gaze fac profituri, dar nu suficient pentru a face investii majore, deoarece preturile sunt reglementate. Profiturile normale sint de peste 10%, astfel ca un castig peste acest nivel este corect”, a mentionat Erik de Vrijer.

El a lasat se inteleaga ca Romania nu ar mai avea nevoie sa continue actualul acord cu FMI, avand in vedere ca Executivul nu a efectuat tragerile din fondurile puse la dispozitie, iar in prezent tara se poate finanta singura cu usurinta.

“Avem un acord stand-by, Romania nu a efectuat tragerile din fondurile puse la dispozitie de FMI. Statul se poate finanta singur cu usurinta la acest moment, randamentele sunt in scadere si exista un interes sporit al investitorilor pentru activele Romaniei”, a adaugat seful misiunii FMI.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri