1 / 6

Managementul resurselor puse la comun

In 2009, profesorul de stiinte politice de la Universitatea Indiana, Elinor Ostrom, a devenit prima femeie care a castigat premiul Nobel.

Motivatia juriului: analiza facuta de Ostrom in ceea ce priveste guvernanta economica, in special "resursele puse la comun". Analiza a aratat cum grupurile de oameni lucreaza impreuna pentru a gestiona resursele comune, cum ar fi sursele de apa, pestele din ocean, pajistile. Ea a aratat ca teoria prevalenta a ecologistului Garrett Hardin, denumita "tragedia comunelor" nu este singurul rezultat posibil, nici macar cel mai probabil rezultat al situatiei in care oamenii pun in comun resursele.

Teoria lui Hardin spune ca resursele comune ar trebui sa fie detinute de Guvern sau divizate in loturi private pentru a preveni superutilizarea resurselor sau irosirea lor. Potrivit acestei idei, fiecare individ ar incerca sa obtina pentru sine beneficii in detrimentul celorlalti.

Ostrom a aratat ca resursele comune pot fi gestionate eficient si in mod colectiv, fara interventia Guvernului sau control privat, atata timp cat cei care folosesc acele resurse sunt in mod fizic aproape de ele si sunt in relatii unii cu ceilalti.

Sursa foto: Freedigitalphotos.net

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri