Germania

GermaniaAnual, Bisericile Catolica si Protestanta din Germania primesc fonduri generoase din partea guvernelor federale, statale si locale, in conditiile in care 68% dintre nemti sunt protestanti si catolici.

Totodata, populatia plateste o taxa, care este retinuta la sursa din venit, in cazul in care fac parte dintr-o religie recunoscuta oficial. Potrivit spiegel.de, din impozitul catre biserici se strang anul aproape 10 miliarde euro.

Guvernul mai acorda fonduri pentru renovarea si intretinerea catedralelor si a altor cladiri bisericesti, dar si pentru plata salariilor profesorilor de religie.

In schimb, Biserica nu plateste taxe pe proprietate sau impozit pe profit. Tot ceea ce face aceasta in Germania, ca societate publica, este considerat act de caritate si este scutit de impozite. Spre deosebire de alte societati publice, cum ar fi universitatile, Biserica nu este supusa niciunei supravegheri de stat.

Spania

SpaniaInainte de criza, Biserica din Spania primea de la stat aproape 60 milioane euro.

Intrarea in recesiune a determinat guvernul spaniol sa regandeasca modul de alocare a fondurilor pentru biserici.

Studiile arata ca 80% dintre spanioli sunt catolici, insa peste jumatate recunosc ca nu merg niciodata la biserica. Numai 20% dintre ei spun ca se duc in mod regulat la biserica.

Slovacia

SlovaciaIn 2012, guvernul slovac a acordat 37 de milioane euro cultelor religioase din tara.

Peste 21 milioane euro au mers catre Biserica Catolica, noteaza presseurop.eu.

Polonia

PoloniaIn medie, statul polonez plateste 89 milioane zloti (21,4 milioane euro) pe an catre cultele religioase, nivel stabilit de autoritatile comuniste in 1950, ca masura de compensare a confiscarilor de proprietati ale bisericilor dupa razboi.

Ministrul Administratiei, Michal Boni, a prezentat anul trecut mai multe propuneri pentru schimbarea modului in care este finantata Biserica in Polonia.

Astfel, polonezii ar putea plati din 2014 un nivel de 0,3% din impozitele lor catre Biserica. Ministrul estimeaza ca masura ar aduce venituri de 100 milioane zloti pe an (24,1 milioane euro).

Suedia

SuediaMembrii Bisericii din Suedia platesc o taxa, care variaza intre municipalitati, dar care poate fi maxim 2%.

Biserica si statul sunt separate din 2000, insa cu toate acestea impozitul de inmormantare este platit de catre toata lumea, indiferent din ce cult fac parte.

Elvetia

ElvetiaIn Elvetia nu exista nicio biserica oficiala de stat. Cu toate acestea, toate cele 26 de cantoane sprijina financiar cel putin una dintre cele trei confesiuni traditionale – romano-catolicism, catolicism de rit vechi si biserica Evanghelica Reformata - cu fonduri colectate din impozite.

Fiecare canton are reglementari proprii in ceea ce priveste relatia dintre biserica si stat.

Italia

ItaliaContribuabilii din Italia platesc o taxa de 0,8% din impozitul pe venitul total si pot alege beneficiarul contributiei.

Biserica Catolica, cea Luterana sau cea Baptista se numara printre institutiile unde italienii pot oferi fonduri.

In cazul in care alegerea nu este in mod expres declarata pe formularul fiscal, impozitul este distribuit in functie de procentele contribuabililor care si-au exprimat optiunea.

Bulgaria

BulgariaStatul bulgar a alocat anul trecut 1,5 milioane euro pentru finantarea cultelor religioase.

Fiscul bulgaresc a demarat la finele anului 2011 o inspectie pentru a verifica finantele bisericii, in scopul de a vedea modul in care au fost folositi banii.

Ancheta a demarat dupa acuzele ca cea mai mare parte a preotilor sunt platiti cu salariul minim si lucreaza fara contract de munca, fapte ce incalca Codul Muncii.

Romania

RomaniaPeste 20 de ONG-uri din Romania au cerut parlamentarilor sa stopeze finantarea bisericilor de catre stat si au estimat ca anual cultele religioase primesc din partea Statului aproximativ 540 de milioane de euro, suma echivalenta cu 0,4% din PIB-ul Romaniei.

Totusi, o serie de erori de calcul au dus la proliferarea ideii ca Biserica este finantata cu jumatate de miliard de euro de catre stat, dar in realitate Patriarhia Romana primeste doar 55 milioane euro de la buget.