Vanzari subevaluate

Vanzari subevaluateAcesta este un risc mai putin cunoscut, in opinia specialistilor de la Expert Forum, deoarece nu multe companii de stat au activitati “comerciale”, dar oportunitatea de a "sifona" bani de la stat nu a fost ratata de companii din cateva sectoare, iar cel mai bun exemplu este Hidroelectrica.

"In companiile comerciale din sectoare concurentiale (de pilda, producatorii de energie electrica) exista insa riscul ca respectiva firma de stat sa vanda unui client preferat la preturi sub piata", arata studiul.

Principiul e exact acelasi ca la achizitii: cumpararile si vanzarile unei companii de stat trebuie sa fie organizate transparent, nediscriminatoriu si competitiv pentru ca managementul companiei (in sensul larg) sa nu se inteleaga cu partenerii comerciali ca sa fure impreuna.

Achizitii supraevaluate

Achizitii supraevaluateAchizitiile supraevaluate se numara printre metodele principale prin care se sifoneaza resursele din companiile de stat, potrivit studiului Expert Forum.

Astfel, companiile din Romania fac contracte de achizitii fara licitatie, cu parteneri preferati, la preturi peste nivelul pietei, in detrimentul companiei si in beneficiul personal al conducerii companiei, manageri, minister.

Riscul este cunoscut, de aceea companiile de stat trebuie sa respecte si ele legislatia privind achizitiile publice, sa faca
licitatii transparente si competitive exact ca alte institutii publice.

Numirea unor oameni nepotriviti profesional

Numirea unor oameni nepotriviti profesionalDesi nu e chiar atat de evidenta ca sursa majora de rente, numirea unor oameni complet nepotriviti profesional, alesi
doar pe criterii clientelare, la conducerea unor companii de stat, poate insemna pierderea unor resurse importante prin
ineficienta.

Castigul “clientelei” poate fi in acest caz doar un post caldut, pierderea pentru societate e insa majora. Este greu de ghicit cat anume e prostie si cat alocare discretionara cand vorbim de companii de stat care merg in pierdere cand ar putea castiga sute de milioane. Drept urmare, raportul Expert Forum in calcul si ineficientele drept pierderi nete.

Ce efecte are alocarea discretionara?

Ce efecte are alocarea discretionara?Faptul ca din companiile de stat resursele sunt folosite altfel decat ar trebui, prin achizitii supraevaluate, vanzari subevaluate si ineficiente cauzate de incompetenta, are efecte majore asupra economiei in
ansamblu.

Printre exemplele oferite in raportul Expert Forum se numara:

1. pierderi de resurse la buget. Companiile cu pierderi au nevoie de bani de la buget ca sa isi acopere pierderile contabile sau ar putea fi foarte profitabile si nu sunt, adica nu livreaza bani bugetului, cum e cazul Hidroelectrica sau al Petrom inainte de privatizare.

2. arierate si blocaj financiar in care sunt prinse si companii private. De pilda, CFR, o companie care in trecut a fost
implicata in mari scandaluri de coruptie, iar din lipsa resurselor nu mai are bani sa-si plateasca furnizorii.

3. distorsiunea pietelor, atat in sectorul in care functioneaza compania, cat si in toate sectoarele conexe. Specialistii Expert Forum dau exemplul contractelor preferentiale ale Hidroelectrica care distorsioneaza si piata de energie, dar si concurenta intre furnizori si mari consumatori de energie, dintre care unii beneficiaza de energie
“ieftina” (Alpiq, Energy Holding, Mittal, ALRO etc), in timp ce ceilalti nu.





Hidroelectrica sau cum se fura ca la carte

Hidroelectrica sau cum se fura ca la cartePotrivit studiului Expert Forum si a analizelor realizate de FMI si Consiliul Fiscal, profitabilitatea companiilor din sectorul public este mai scazuta decat in sectorul privat.

In graficul de mai jos se observa cat de mare este diferenta intre profitabilitatea companiilor de stat versus cea a companiilor private, conform marjei profitului operational (EBIT margin).



De asemenea, un alt grafic prezinta paguba pe care "baietii destepti" au produs-o la Hidroelectrica. In 2011, Hidroelectrica a vandut o cantitate de 12 TWh la un pret de 121 lei/MWh, in conditiile in care pretul pietei a fost in medie in perioada 2006-2011 circa 190 MWh.

Astfel, profiturile pierdute se ridica la 852 milioane lei (circa 200 milioane euro).