Cotatia aurului, in crestere

Cotatia aurului, in crestereCotatia aurului a crescut luni cu 0,9% si a depasit 1.600 dolari uncia pentru prima oara de la sfarsitul lunii februarie, dupa ce programul destinat salvarii Ciprului, care include o taxa aplicabila depozitelor bancare, a agitat pietele financiare, transmite MarketWatch, potrivit Mediafax.

"Criza datoriilor din zona euro este departe de a se fi incheiat, traim vremuri extreme", a declarat Julian Phillips, fondator al GoldForecaster.com. Pretul aurului cu livrare in aprilie a urcat la bursa de marfuri din New York cu 0,9%, respectiv 13,5 dolari, la 1.606,1 dolari uncia. Argintul cu livrare in luna mai a fost cotat in crestere cu 0,2%, la 28.9 dolari uncia.

Bancile din Cipru vor ramane inchise

Bancile din Cipru vor ramane inchiseBancile din Cipru nu isi vor relua activitatea pana joi, guvernul prelungind cu doua zile perioada de nefunctionare a institutiilor de credit pentru a preveni retrageri masive de depozite inainte de ratificarea in Parlament a legii privind preluarea de catre stat a pana la 10% din economii.

Bancile cipriote au fost inchise luni pentru o sarbatoare nationala, dupa ce ministrii Finantelor din zona euro si administratia de la Nicosia au anuntat, sambata, ca statul va prelua 6,75% din depozitele bancare de sub 100.000 euro si 9,9% din cele care depasesc aceasta valoare pentru a finanta un acord de "bailout" de 10 miliarde euro.

Parlamentul a amanat in doua randuri, duminica si luni, dezbaterile privind proiectul de lege care ar implementa decizia, urmatorul termen fiind programat pentru marti.

Cum evolueaza cursul de schimb

Cum evolueaza cursul de schimbCursul de schimb a deschis sedinta interbancara de marti aproape de 4,41 lei/euro si a fluctuat usor in jurul acestui nivel in prima ora, intr-o piata cu volume reduse de tranzactionare.

La deschidere, euro a fost cotat la 4,4090 - 4,4110 lei, cu 0,3 - 0,4 bani sub cotatiile de luni din jurul orei 16:30, de 4,4120 - 4,4150 lei/euro. Ulterior, cursul a ramas la nivelul de la deschidere, iar volumele de tranzactionare au fost reduse. Astfel, la scurt timp dupa ora 10:00, euro a fost cotat tot la 4,4090 - 4,4110 lei.

Leul s-a depreciat luni cu aproximativ 0,5% in raport cu euro, pe fondul aversiunii la risc a jucatorilor determinata de anuntul privind introducerea unei taxe pe depozitele bancare din Cipru.

Cipru: moartea suveranitatii nationale?

Cipru: moartea suveranitatii nationale?Cu toate ca Cipru realizeaza doar 0,25% din productia totala a zonei euro, motiv pentru care economia statului insular a fost considerata prea mica pentru a reprezenta un risc sistemic, pachetul de salvare acordat in weekend a starnit o furtuna existentiala, in contextul in un stat mic precum Cipru este fortat sa isi sacrifice din suveranitate in favoarea solvabilitatii.

Cititi mai multe aici.

Cea mai proasta veste pentru ciprioti: Aplicam planul A!

Cea mai proasta veste pentru ciprioti: Aplicam planul A!Ministrii Finantelor din zona euro au mentinut tinta impusa Ciprului, de a atrage 5,8 miliarde euro prin taxarea depozitelor bancare, insa s-au aratat deschisi fata de o taxa mai progresiva, pentru a proteja micile economii.

Mai multe detalii despre situatia din Cipru, aici.