Isarescu crede ca agricultura poate impinge economia peste 1,6%

Isarescu crede ca agricultura poate impinge economia peste 1,6%Un an agricol bun ar putea duce cresterea economica peste nivelul de 1,5-1,6%, prognoza actuala a BNR, care nu utilizeaza un model exlusiv pentru determinarea evolutiei economiei, a afirmat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citat de Mediafax.

"Am pastrat prognoza de 1,5-1,6% pentru crestere economica. Modelul nostru tinteste inflatia, nu cresterea economica (...) Cu un an agricol nu cred ca vom avea o crestere economica mai mare de 1,6%", a spus Isarescu.

Isarescu catre banci: Nu scadeti dobanzile la depozite!

Isarescu catre banci: Nu scadeti dobanzile la depozite!Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat miercuri ca reducerea intervalul la facilitatile bancii centrale ar trebui sa fie un semnal pentru banci sa nu reduca dobanzile la depozite, dar sa accepte rate mai mici la creditare, intrucat cererea de finantare nu poate aparea cu dobanzi de 15% pe an.

"Dam un semnal bancilor cum sa inceapa si ele ciclul de reducere. Ele incepeau cam asa. Se uitau in buget si incepeau: a coborat BNR ratele de referinta coboram si noi ratele de dobanzi la depozite. Rata de dobanda la depozitele noastre poate fi asimilata cu rata minima de dobanda. Noi nu mai dam 1,25%, am inceput sa dam 2,25%. Semnalul este clar, si nu este de vorbire, este de facto (...) Solicitam bancilor sa nu se repeada sa inceapa prin coborarea dobanzilor la depozite", a spus Isarescu.

Isarescu este optimist si in privinta inflatiei: BNR ajusteaza prognoza

Isarescu este optimist si in privinta inflatiei: BNR ajusteaza prognozaBanca Nationala a Romaniei a redus prognoza de inflatie pentru acest an de la 3,5% la 3,2%, usor sub nivelul superioar al intervalului tintit pentru acest an, de 2,5% plus/minus un punct procentual, a anuntat miercuri guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu.

"Probabil in septembrie ne indreptam spre intervalul tintit, iar la final de an suntem binisor in intervalul tintit. Sfarsitul de an, conform prognozei actuale, ne va prinde la 3,2%, fata de 3,5% in prognoza anteriorara. Datele introduse in modelul macroeconomic opereaza si cu o schimbare pentru finele lui 2014, in loc de 3,2% va fi 3,3%, cu 0,1 puncte mai mult", a precizat Isarescu.

Isarescu a dezvaluit din secretele BNR in ceea ce priveste gestionarea cursului

Isarescu a dezvaluit din secretele BNR in ceea ce priveste gestionarea cursuluiIsarescu a subliniat ca banca centrala este atenta si la miscari ale cursului de pana la 5%, dar considera tolerabil un interval de variatie de 5-6%.

"Candva, spuneam ca BNR nici nu baga in seama o miscare de curs de pana la 5%. Categoric, exageram! Bagam in seama 4-5% (...) Cred ca un interval rezonabil de 5-6% este tolerabil. Este acea zona in care cursul trebuie sa-si faca datoria. Descurajeaza operatiunile speculative in anumite limite. Cu conditia ca marjele sa nu fie cunoscute. Este un apetit extraordinar sa se speculeze pe marje", a spus Isarescu.

Guvernatorul BNR a mentionat ca indiferent de evolutiile fluxurilor de capital, grija BNR este de a nu afecta performanta exporturilor, mai ales ca nu este clar daca excedentul de cont curent din primele doua luni reprezinta un fenomen de durata.

"Eu spun ca 5-6% este tolerabil. Nu va spun marjele si nici nivelul central, ca nu le stiu (zambind - n.r.), dar in mod sigur va spun ca nu vrem sa descurajam exporturile. Iar aceasta institutie se uita la multitudinea de factori prin care sa reducem inflatia", a completat Isarescu.

Ce spune Isarescu despre evolutia leului. Mai este loc de apreciere?

Ce spune Isarescu despre evolutia leului. Mai este loc de apreciere?Aprecierea cursului de schimb este remarcabila, in conditiile crizei din Cipru si a problemelor de la sucursala Bank of Cyprus, afirma guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, saptamana trecuta, aratand ca nu exclude aprecierea monedei in acelasi timp cu cresterea exporturilor, asa cum s-a intamplat la inceputul anilor 2000.

"Noi suntem intr-un interval sa il numesc asa de toleranta, ca sa nu il speculati altfel. Cursul este liber, determinat de piata, sigur influentat de intrari de capitaluri. Este remarcabil, si o spun cu toata convingerea, este remarcabil ca in conditii de criza, si nu cu o criza prin Islanda, Irlanda, ci o criza in coasta Romaniei, in Cipru, cu o situatie tensionata care a durat mai mult de o luna de zile, si, cu intr-adevar, Bank of Cyprus avea 0,6% din total piata bancara, daca piata bancara este 40% din PIB, 0,6 inseamna 0,25% din PIB. Suma mica, dar ati vazut cum se inflameaza lucrurile de la lucruri mici (...) este remarcabil ca in conditii de criza, cu o criza in coasta Romaniei, cu tensiuni inerente, cursul s-a apreciat, nu s-a depreciat. A fost un test care se poate citi in termeni pozitivi, fara sa fim optimisti", spunea Isarescu.

Guvernatorul a iesit din tipare cu anuntul de politica monetara

Guvernatorul a iesit din tipare cu anuntul de politica monetaraBNR intentioneaza sa demareze un ciclu de reducere a ratelor dobanzii de politica monetara, incepand chiar cu urmatoarea sedinta a CA, declara saptamana trecuta Mugur Isarescu.

"La noi va urma un ciclu de reducere. Noi nu obisnuim sa preanuntam ce vom face in urmatoarea sedinta, dar cand vorbim de reducerea pe toate palierele a indicatorilor cu care masuram inflatia si de reducerea anticipatiilor inflationiste (...) Mesajul nostru este de intrare a Romaniei intr-un ciclu de reducere a ratelor de dobanda. Am inceput cu coridorul pentru ca rata de referinta isi diminueaza mult din semnificatie daca transmisia nu este eficienta", a spus Isarescu la conferinta de presa dupa sedinta Consiliului de Adminsitratie pe probleme de politica monetara.