Presedintele BM: Ati ramas tara cu cele mai inalte nivele ale saraciei din UE!

Presedintele BM: Ati ramas tara cu cele mai inalte nivele ale saraciei din UE!Romania a facut progrese enorme in dezvoltarea economiei, dar in pofida acestor progrese ramane tara cu cele mai inalte nivele ale saraciei din Uniunea Europeana, peste 30% din populatie traind cu mai putin de 5 dolari pe zi, a declarat presedintele Bancii Mondiale (BM), Jim Yong Kim.

"Cu toate aceste, in ciuda progreselor inregistrate de Guvern, Romania ramane tara cu cele mai inalte nivele ale saraciei din Uniunea Europeana. Peste 30% din populatie traieste cu mai putin de 5 dolari pe zi. As dori sa atrag atentia asupra persoanelor care traiesc cu un venit atat de mic, inclusiv populatia roma de aici, din Romania, si din alte parti ale Europei. Consider ca este un imperativ moral pentru toate guvernele sa instituie sisteme de asigurari sociale pentru cei mai saraci si sa investeasca in invatamant si sanatate pentru cei care sunt cel mai nevoiasi", a spus presedintele Bancii Mondiale, potrivit Mediafax, dupa o intalnire cu premierul Ponta.

Roubini: Daca va faceti treaba intern, veti iesi din probleme

Roubini: Daca va faceti treaba intern, veti iesi din problemeRomania are o revenire lenta a economiei, in forma de U, la fel ca statele dezvoltate, desi dupa o recesiune se asteapta o crestere mult mai robusta, in forma de V, afirma economistul Nouriel Roubini, cunoscut drept profetul crizei, in luna mai a anului 2011, la Bucuresti.

In opinia sa, Romania nu va fi pregatita sa intre in zona euro in 2015, dar nu este nimic rau in a astepta un an sau doi, considera economistul american, care a adaugat ca este mai bine ca evolutia sa fie mai lenta si sigura, decat sa existe regrete. "Este mai bine sa o luati incet. Este mai bine sa fiti siguri, decat sa regretati. Trebuie sa va faceti treaba indiferent daca sunteti afara sau inauntru (zonei euro - n.r.)". Cat despre situatia economiei interne: "Daca va faceti treaba intern, veti iesi din probleme, dar daca nu va faceti temele, atunci nu va conta ce se intampla cu Grecia".

Roubini a castigat notorietate in ultimii ani dupa ce a avertizat in 2007 ca va urma o criza a creditelor.

Jim Rogers: Invata sa conduci un tractor, acolo vor fi banii

Jim Rogers: Invata sa conduci un tractor, acolo vor fi baniiAflat la Bucuresti, Jim Rogers, fostul partener de afaceri al miliardarului George Soros, a vorbit in exclusivitate pentru Wall-Street.ro despre mai multe subiecte relevante: viitorul sumbru al sectorului financiar, oportunitatea de a invata sa conduci un tractor, economia gigant a Chinei si minuscula piata de capital romaneasca.

Ar trebui sa va schimbati numele site-ului in Farm-Street.ro sau ceva in genul asta pentru ca fermierii vor deveni extrem de prosperi. Vedem o deplasare dinspre finante spre lucrurile reale acum. Dar aceasta schimbare a avut loc de nenumarate ori in istorie, nu este ceva nou. Agricultura a mers prost pentru 30 de ani, iar acum avem o penurie de fermieri. Romania este intr-o pozitie foarte buna, pentru ca voi din punct de vedere istoric ati avut o agricultura buna.

Joseph Stiglitz: Romania, avantajata de dependenta redusa fata de banci

Joseph Stiglitz: Romania, avantajata de dependenta redusa fata de banciRomania are un avantaj ca are o dependenta mai mica de bancile straine, care au totusi o pondere ridicata, insa exista tari cu dependenta totala de capitalul strain", a spus Joseph Stiglitz la Bucuresti. Ca avantaje ale Romaniei, Stiglitz a mentionat flexibilitatea cursului de schimb si faptul ca a pornit, la inceputul crizei, cu un nivel ridicat al cererii. Ca dezavantaj al economiei romanesti, economistul a mentionat deficitul bugetar mare.

Ca raspuns la criza, Stiglitz considera ca trebuie regandite politicile care au fost considerate bune pana in prezent, precum si institutiile. "Pietele nu se autoajusteaza, cel putin nu in timp suficient".

Joe Ross: Despre piata de capital romaneasca stiu doar ca nu prea exista

Joe Ross: Despre piata de capital romaneasca stiu doar ca nu prea existaPrezent in Romania cu ocazia Conferintei de Trading si Investitii, Joe Ross a spus, intr-un interviu acordat Wall-Street.ro, ca vede lumea prin grafice si ecrane de tranzactionare si nu isi poate imagina cum ar arata fara ele. Are 77 de ani si tranzactioneaza de 56. "Este la fel de natural ca si mancatul, nici nu imi mai dau seama".

A fost prima sa vizita in Romania, dar spus ca a gasit oameni foarte prietenosi si zambitori si isi doreste sa viziteze mai multe locuri in zilele urmatoare, dupa cateva zile de conferinte si intalniri. Despre piata de capital romaneasca nu stie decat ca nu prea exista. "A cumpara si a vinde actiuni nu inseamna bursa", a spus Ross.

Ce parere are una dintre "mintile luminate ale economiei" despre Romania

Ce parere are una dintre "mintile luminate ale economiei" despre RomaniaRomania, la fel ca si restul statelor din regiune care au trecut printr-un regim comunist, trebuie sa indeplineasca trei conditii pentru ca economia sa functioneze, respectiv sa existe competitie, reguli si o etica interna, este de parere Tomas Sedlacek, numit de Yale Economic Review una dintre cele "5 minti luminate ale economiei".

"In primul rand, trebuie sa existe o etica interna, care sa-i conduca pe oameni spre a face lucruri bune. In al doilea rand, ar trebui sa existe competitie, pentru ca in 1989 nu aveam asa ceva. In final, trebuie sa existe o reglementare, intrucat 40 de ani am avut reguli si dupa caderea comunismului nimeni nu a mai vrut sa auda de ele. Comunismul a supravietuit pentru ca oamenii trisau, fara coruptie regimul ar fi cazut imediat. In capitalism este mai greu sa trisezi”, a explicat Tomas Sedlacek.

"Stapanul lumii", la Bucuresti. Cum vede salvarea zonei euro?

"Stapanul lumii", la Bucuresti. Cum vede salvarea zonei euro?Seful Grupului Bilderberg, vicontele Etienne Davignon, despre care se spune ca ar conduce din umbra lumea, a oferit la o conferinta organizata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) o serie de solutii prin care Uniunea Europeana ar putea trece mai usor peste criza datoriilor suverane.

Seful celui mai puternic grup elitist din lume a mai punctat la conferinta organizata de BNR ca Europa trebuie sa arate ca este preocupata si de masurile de stimulare a cresterii economice. "Daca nu restauram cresterea si nu dam dovada de echilibru si ortodoxie fiscala, nu vom face nimic. Si daca nu avem ortodoxie fiscala, nu avem viitor", apreciaza Davignon.

Cel mai puternic bancher european: Romania are nevoie de decizii curajoase

Cel mai puternic bancher european: Romania are nevoie de decizii curajoasePresedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a afirmat in 2010 la Bucuresti, ca Guvernul Romaniei ar trebui sa implementeze decizii curajoase pe plan economic si financiar si a felicitat Banca Nationala a Romaniei pentru conduita politicii monetare in conditii foarte dificile.

"As vrea sa profit de aceasta oportunitate sa felicit Banca Nationala a Romaniei pentru conduita politicii sale monetare in circumstante atat de dificile si pentru contributia la stabilitatea financiara a tarii datorita politicilor sale sanatoase in ceea ce priveste supravegherea. As vrea, de asemenea, sa incurajez Guvernul Romaniei sa implementeze deciziile curajoase care au fost si sunt necesare in domeniul politicilor financiare si economice", a spus Trichet in deschiderea unui concert organizat cu ocazia a aniversarii a 130 de ani de la infiintarea BNR.