Deficitul bugetar va cobori la 1,8% pana in 2016

Deficitul bugetar va cobori la 1,8% pana in 2016Guvernul promite continuarea procesului de consolidare fiscala prin masuri care sa stimuleze cresterea economica
si crearea de noi locuri de munca, pana in 2016 urmand ca deficitul sa se ajusteze puternic, pana la 1,8% in cazul deficitului pe ESA si la doar 0,8% in cazul celui structural.


"Romania va depune un efort sustinut si in continuare pentru a inscrie finantele publice pe o traiectorie sanatoasa, pentru a restabili increderea investitorilor, a reduce costurile de rambursare a datoriilor si a crea marja de manevra fiscala, intrucat redobandirea sustenabilitatii fiscale va fi atat in beneficiul actorilor publici, cat si al celor privati, si va contribui la stabilitatea generala a tarii", se arata in strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2014-2016.

Guvernantii considera ca prin reducerea deficitului bugetar Romania se va finanta mai usor din sectorul privat, in masura in care nevoia de imprumut oricum va fi in scadere.

Reducerea treptata a TVA in urmatorii 4 ani

Reducerea treptata a TVA in urmatorii 4 aniGuvernul a prevazut in strategia fiscal-bugetara 2014-2016 continuarea armonizarii legislatiei romanesti cu cea comunitara, prin transpunerea directivelor adoptate la nivel european in domeniul TVA.

Totodara, in ceea ce priveste cota de TVA, Guvernul anticipeaza reducerea treptata, in urmatorii 4 ani, a taxei pe valoarea adaugata pe masura imbunatatirii colectarii veniturilor bugetare.

Oricat de bine suna, aceasta relaxare fiscala este conditionata de imbunatatirea colectarii, nivel care in prezent este in jurul cifrei de 32% din PIB.

Romania este tara din Uniunea Europeana cu cea mai joasa rata a colectarii de venituri la buget, in conditiile in care si Bulgaria ne-a luat-o cu mult inainte, indreptandu-se spre 35% din PIB, dupa ce a realizat o reforma a administratiei financiare.

Obiectivele ANAF pana in 2016

Obiectivele ANAF pana in 2016In ceea ce priveste obiectivele Fiscului pentru urmatorii trei ani, nimic nou sub soare, pentru ca planurile vizeaza combaterea muncii la negru, intarirea controlului vamal, largirea bazei de impozitare, simplificarea sistemului de taxe, reducerea evaziunii fiscale si, bineinteles, cresterea gradului de colectare.

De altfel, in aceeasi strategie fiscal-bugetara, Guvernul estimeaza ca in perioada 2014-2016 veniturile bugetare sa ajunga la 33,8%-33,9% din PIB, in contextul cresterii economice, a masurilor de imbunatatire a colectarii si a gradului de absorbtie mai mare in cazul fondurilor structurale.

"In cadrul veniturilor bugetare, pe orizontul de referinta cele mai mari ponderi sunt inregistrate de contributiile sociale (8,8-8,7% din PIB ), TVA (8,5% din PIB), accize (3,6% din PIB). In momentul in care economia inregistreaza un curs ascendent, randamentul fiscal al impozitelor din TVA si accize este mai ridicat", potrivit documentului.




Cat vrea sa cheltuiasca statul pana in 2016?

Cat vrea sa cheltuiasca statul pana in 2016?Cheltuielile cu salarii: Teoretic, de la inceputul crizei, statul a anuntat ca vrea sa curme tendinta salariilor in crestere care nu sunt corelate cu productivitatea. Pentru 2016, isi propune o anvelopa salariala de 7,4-6,9% din PIB.

Cheltuielile cu investitiile: Acestea vor fi de 55,9 miliarde lei in anul 2016, in crestere cu 12,7 miliarde lei fata de anul 2014 si vor avea o pondere in PIB de 7,6%.

Cheltuielile cu bunurile si serviciile: Guvernul intentioneaza sa reduca semnificativ unele cheltuieli materiale si de servicii, ca urmare a intaririi disciplinei financiare. Astfel, in 2016, cheltuielile cu bunurile si serviciile vor ajunge la 5,6% din PIB, in scadere de la 5,9% in 2013.

Subventiile: Acestea ar trebui sa ajunga la 0,79% din PIB in 2016, fata de 0,88% din PIB in anul 2014.

Cheltuielile cu dobanzile: Estimarea Guvernului pentru 2016 vizeaza reducerea cheltuielilor cu dobanzile pana la 1,7% din PIB, fara de 1,8% in 2014, in contextul in care mizeaza sa reduca deficitul bugetar puternic.

Pe ce crestere economica se bazeaza Guvernul in urmatorii 3 ani?

Pe ce crestere economica se bazeaza Guvernul in urmatorii 3 ani?Daca in acest an, Guvernul se asteapta la un avans PIIB de %, pana in 2016 motoarele economiei ar trebui sa atinga o turatie de 3% pe an.

In perioada intermediara, avansul PIB este prognozat la 2,2% in 2014 si 2,4% in 2015.

"Cererea interna va fi motorul acestei evolutii, cu o medie anuala estimata la 3,0%. Formarea bruta de capital fix se va accelera, pe fondul imbunatatirii finantarii proiectelor de infrastructura prioritare, cu un ritm mediu anual de 6,7%. Cheltuielile cu consumul privat se vor majora, in medie, cu ritmuri de 1,8%, in conditiile cresterii veniturilor disponibile si a increderii in climatul economic, iar cheltuielile cu consumul guvernamental, care include consumul individual si colectiv al acestuia, vor inregistra ritmuri medii de circa 1,4%, care vor asigura reducerea ponderii lor in produsul intern brut si imbunatatirea eficientei cheltuielilor bugetare", arata documentul strategiei fiscal-bugetara.

De asemenea, exporturile si importurile de bunuri si servicii vor inregistra ritmuri in crestere, in termeni reali, cu o medie anuala de 4,9%, respectiv 5,8%.

Afla si ce mari proiecte de infrastructura vrea sa finanteze Guvernul in perioada 2014 - 2016.