Terenuri, ferma de porcine, abator si energie

Terenuri, ferma de porcine, abator si energieCorneliu Stinga a mostenit o afacere in domeniul agriculturii la varsta de 20 de ani. Nu se incadreaza astfel in tiparul clasic de antreprenor care porneste de la zero. A reusit insa in decurs de noua ani sa dezvolte un business cu o cifra de afaceri de cateva sute de mii de euro si, pe langa agricultura, priveste si spre energia regenerabila.

Daca in 2013 investitiile se rezuma la cumpararea de noi suprafete de teren, pentru anul viitor Corneliu Stinga intentioneaza sa atraga fonduri europene pentru un proiect de 1 mil. euro reprezentand o ferma de crestere a porcinelor, urmata de un abator.

Goji

GojiIn urma cu doi ani, Csaba Konrad Kolbaszer a pornit o afacere pe cat de putin cunoscuta pe plan local, pe atat de populara in China sau Spania. Tanarul de 22 de ani detine cea mai mare plantatie bio de goji din Europa si estimeaza pentru acest an o recolta de cateva tone.

Potrivit antreprenorului, cheltuielile de amenajare a unui hectar pentru o plantatie de goji se ridica la 8-10.000 de euro, in timp ce pretul plantelor pentru aceeasi suprafata este cuprins intre 12.000 si 13.000 de euro. In ceea ce il priveste, investitia a presupus suma de 500 de dolari canadieni, pretul celor 50.000 de seminte si arenda terenului inchiriat pentru 30 de ani, pentru care plateste 100 de euro anual.



Lavanda

LavandaDesi initial nu stia nimic despre aceasta planta, in urma cu 5 ani Ioan Iakob, din Ocna Mures, a optat pentru lavanda in detrimentul unor culturi traditionale precum porumbul si orzoaica. A fost un pariu castigat in conditiile in care un hectar de lavanda poate aduce un profit anual de pana la 8.000 de euro.

Investitia initiala a presupus “cateva sute de euro pentru materialul saditor si cateva mii de euro pentru terenul achizitionat”, explica agricultorul de 53 de ani.

Catina alba

Catina albaIoan Morar, 39 de ani, a aflat de cultura de catina alba in 2005. Un an mai tarziu pornea propria sa afacere cu 5 hectare cultivate cu catina alba. Investitia in amenajarea unui hectar de pamant a fost de aproximativ 10.000 de lei.

A ales acest tip de cultura dintr-un motiv simplu – rentabilitatea. Anual se poate obtine un profit net de 20.000 lei la hectar, in afara investitiilor realizate in materialul saditor.


Topinambur

TopinamburImpreuna cu tatal sau, Costi Junior (33 de ani) a pornit aceasta afacere in urma cu doi ani, dupa ce anterior incercase diferite culturi clasice – de la rosii, pepeni pana la porumb special pentru fiert. Pentru inceput a cultivat jumatate de hectar si in prezent plantatia se intinde pe trei hectare situate langa Alexandria, judetul Teleorman.

Profitul obtinut la un hectar cultivat cu aceasta planta poate ajunge la 8.000-9.000 de euro, potrivit agricultorului.

Microferma de pasari

Microferma de pasariSase antreprenori cu experienta in medicina, agricultura si silvicultura au investit anul trecut 20.000 de euro intr-o microferma de curcani si pui. S-au inspirat din modelul microfermelor din Franta, Anglia sau Spania si se gandesc serios la export in urmatorii 2-3 ani.

Microferma este situata in comuna Nucet, judetul Dambovita, si ocupa o suprafata de circa 4.000 mp in care sunt integrate casa, adaposturile de crestere pentru vara si iarna, spatii de depozitare, o pasune si o livada. In plus, firma detine si 70 de hectare de teren in judetele Calarasi si Dambovita unde cultiva porumb, grau, orz, sorg, floarea soarelui si lucerna.

Aronia

AroniaViorel Stepa (60 de ani) si inginerul agronom Marian Tudor (46 de ani) s-au cunoscut in urma cu cativa ani pe Internet si la scurt timp au decis sa puna bazele unei afaceri pornite dintr-o pasiune comuna: aronia, un fruct antioxidant, bogat in vitamine si minerale. Au ales Bulgaria deoarece exista o traditie in acest domeniu, plantele se comportau bine la clima locala si in plus sistemul fiscal era mult mai avantajos – impozit de profit de 10% si o subventie la hectar mai mare decat in Romania (600-700 de euro pe hectar de plantatie eco).

Investitia poate fi recuperata in circa doi ani de cand plantatia intra pe rod.

Prepelite

PrepeliteInainte de a investi intr-o ferma de prepelite Carmen Pisica lucra ca agent de vanzari, in timp ce sotul sau era angajat la un service auto din Braila. In continuare, se ocupa in paralel de cele doua activitati, spune antreprenoarea.

Investitia initiala a fost de aproximativ 1.000 de euro, suma alocata construirii unor maternitati de crestere, custi si rastele. Amortizarea investitiei se poate face la 45-50 de zile de la momentul eclozarii.

Struti

StrutiAdrian Nastase a facut primii pasi in antreprenoriat anul trecut cu o investitie initiala de circa 50.000 de euro. A ales sa creasca struti, o piata in care abia acum se fac primii pasi in Romania.

In cazul sau, investitia initiala a fost destul de mare intrucat a trebuit sa achizitioneze terenul, sa-l amenajeze, sa construiasca adaposturi si tarcuri pentru strutii prereproducatori grupati pe familii, cat si pentru strutii in varsta de o luna care au nevoie de conditii mai stricte. Investitia in achizitia prereproducatorilor si a puilor a fost o alta componenta importanta. In total, antreprenorul a alocat pentru inceput aproximativ 50.000 de euro, la care se adauga alti 5.000 de euro pentru achizitia furajelor (lucerna si cereale, minimul de utilaje pentru prepararea hranei, furaj special pentru puii mici.