2 / 5

Cosul de legume din Valea Macrisului

Doua familii, cu varste cuprinse intre 29 si 33 de ani, au decis in urma cu patru ani sa concretizeze un vis in urma unei investitii de cateva “zeci de mii de euro” – o ferma ecologica. Ferma Cosul de Legume de pe Valea Macrisului, din inima Baraganului, a fost infiintata de Andrei, un fost IT-ist intr-o corporatie, alaturi de Alexandra (architect), Sabina (psiholog) si Matei (economist), ultimii trei ocupandu-se in paralel de cele doua activitati.

“Ne-am confruntat si inca ne lovim de lipsa de educatie a pietei, dar pe care o consideram o oportunitate de a avea un impact in mentalitatea populatiei si in obiceiurile de consum. Pe scurt, majoritatea oamenilor inca prefera un pui mare unui pui sanatos”, spune Matei.

In prezent, ferma ocupa 16 hectare, legumele fiind cultivate pe un aproximativ un sfert din suprafata. Pe langa toata gama de legume care cresc in mod natural si in sezonul lor, in Baragan, productia se axeaza si pe produse mai speciale printre care rosii mov, morcovi galbeni si albi, Kale (o specie de varza) sau Mangold (o varietate de sfecla). In plus, cei patru fermieri mai cultiva si plante aromatice – menta piperita, busuioc – ceaiuri si unele tipuri de fructe.

Productia este comercializata in special prin intermediul Internetului, pe baza de comanda sau abonament saptamanal. “Cele cateva sute de clienti stabili isi primesc comanda saptamanal, marti sau sambata, fie acasa, fie intr-unul dintre centrele de livrare - de la restaurante care ne si folosesc produsele pentru bucataria lor, cum ar fi Violeta’s Kitchen, la centre de afaceri cum ar fi Bucharest HUB, la librarii cum ar fi Carturesti/café Verona, sau gradinite, scoli sau sali de fitness”, explica Matei.

Recolta este de cateva zeci de tone, suficienta pentru cateva sute de familii care ar comanda saptamanal. “Preturile noastre sunt mai mari ca in piata, insa sunt mult sub putinele legume ecologice importate disponibile la noi. Stiu ca sunt multi oameni incantati de batranica din piata care vinde cu 1 leu kg de rosii si o iau ca model de furnizor de mancare sanatoasa. Insa nu isi dau seama deloc ce <<unfair trade>> fac, in timp ce respectiva nu isi permite nici sa plateasca curentul electric din banii castigati la piata. Si nu isi dau seama si de nesustenabilitatea acestui model si de apropierea sa de sfarsit”, afirma Matei.

In plus, aceeasi oameni cumpara si alte legume importate fara sa se gandeasca la pretul lor. “Stiu ca astea sunt legile pietei, insa daca consumatorul va incepe sa constientizeze lucrurile, acestea se pot schimba in bine”, adauga Matei.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri