O acciza de 7 eurocenti la litrul de carburant

O acciza de 7 eurocenti la litrul de carburant

Guvernul va introduce o acciza de 7 eurocenti la litrul de carburant, fie benzina, fie motorina, banii astfel colectati urmand sa fie varsati intr-un fond special destinat investitiilor in infrastructura rutiera. Premierul Victor Ponta a anuntat ca acciza va fi de "0,7 centi" pe litru, dar consilierul premierului, Mirel Palada, a revenit ulterior si a precizat ca acciza va fi de "7 centi" pe litru. Premierul a sustinut ca banii colectati vor fi varsati in Fondul special pentru marile proiecte de infrastructura rutiera.

Salariul minim brut, majorat in etape la 900 lei

Salariul minim brut, majorat in etape la 900 lei

Salariul minim brut va fi majorat anul viitor in doua etape, respectiv de la 800 lei, in prezent, la 850 lei incepand cu 1 ianuarie si la 900 lei de la 1 iulie, urmand sa fie operate si cresteri salariale individuale, dar nu pentru toti bugetarii, ci tintit pe profesori debutanti si medici rezidenti, anunta Mediafax.

"Vom lua in calcul cresterea salariului minim la 850 lei incepand cu 1 ianuarie si la 900 lei incepand cu 1 iulie. Avem si un fond de crestere a salariilor in domeniul bugetar, nu va fi o crestere egala pentru toti angajatii, ci va fi o crestere tintita pentru anumite categorii. Vom continua, de exemplu, negocierile pentru a stabili gradul in care vor creste salariile medicilor rezidenti, ale profesorilor debutanti si ale altor categorii", a anuntat premierul Victor Ponta, la finalul discutiilor cu Fondul Monetar International.

Nivelul CAS va fi redus cu 5 puncte. Cu o conditie!

Nivelul CAS va fi redus cu 5 puncte. Cu o conditie!

Nivelul contributiilor de asigurari sociale (CAS) va fi redus cu 5 puncte procentuale din al doilea semestru al anului viitor, daca Guvernul va identifica pana la 1 iulie toate resursele care sa permita compensarea integrala a efectelor acestei masuri, a anuntat premierul Victor Ponta.

"A fost tema cea mai intens discutata pe parcursul acestor zile si va exista in Memorandumul de intelegere un angajament foarte clar de scadere semnificativa - si din punctul nostru de vedere «semnificativ» este mai mult decat 3%, este 5%, care ar avea intr-adevar un impact pentru mediul de afaceri conform studiilor - din al doilea semestru al anului, cu obligatia din partea Guvernului de a identifica pana la 1 iulie toate resursele necesare pentru ca impactul bugetar sa fie neutru, adica ceea ce pierdem prin reducerea CAS sa compensam din venituri suplimentare sau din realocarea altor fonduri sau reducerea de cheltuieli", a spus Ponta la finalul discutiilor cu Fondul Monetar International.

Cresc redeventele cu 25%

Cresc redeventele cu 25%

Guvernul va creste cu 25% redeventele pentru resursele minerale, cu exceptia celor de petrol si gaze, a declarat premierul Victor Ponta. "Va fi o crestere a redeventelor la resursele minerale, cu exceptia celor de petrol si gaze, de 25%", a spus Ponta.

Cresterea redeventelor a fost convenita in negocierile din ultimele zile cu FMI si CE.