China, pregatita pentru o linie speciala de credit de 10 miliarde de dolari

China, pregatita pentru o linie speciala de credit de 10 miliarde de dolari

China este pregatita sa discute cu partile relevante despre modalitatile de a valorifica o serie de canale de finantare considerand ca poate fi valorificata cu succes o linie speciala de credit de 10 miliarde de dolari americani, in liniile trasate de regulamentele UE, a declarat premierul chinez, potrivit Mediafax.

„China este pregatita sa consolideze cooperarea cu tarile din regiunea dumneavoastra in domeniul drumurilor, porturilor, telecomunicatiilor, energiei nucleare si, de asemenea, al cailor ferate de mare viteza si, de asemenea, in domeniul lansarii proiectelor la scara mare, toate acestea ducand la investitii masive si mai departe la o crestere a schimburilor comerciale. De asemenea, trebuie sa avem in vedere si canalele de finantare. China este in acest sens pregatita sa discute cu partile relevante despre modalitatile de a valorifica aceste canale si impreuna cu statele membre ale Uniunii Europene ne vom asigura ca, in liniile trasate de regulamentele Uniunii Europene, vom putea valorifica cu succes linia speciala de credit de 10 miliarde de dolari americani. Si daca aceste proiecte initiale se vor dovedi a fi de succes, vom extinde aceasta cooperare si speram ca aceste proiecte de mare anvergura si, de asemenea, cooperarea pe plan financiar, desigur in limitele trasate de regulamentele Uniunii Europene vor crea noi zone de cooperare", a spus premierul chinez, Li Keqiang, la Forumul economic si comercial China-Europa Centrala si de Est.

El a adaugat ca Guvernul chinez este pregatit sa exploreze posibilitatile de a semna un acord-cadru privind investitiile industriale impreuna cu tarile din regiune pentru a sprijini companiile competente in sensul investitiilor in Europa Centrala si de Est, precum si pentru ideea infiintarii unei platforme pentru schimburi la nivelul IMM-urilor.

"Schimburile comerciale cu tarile Europei Centrale si de Est trebuie redublate in urmatorii cinci ani"

"Schimburile comerciale cu tarile Europei Centrale si de Est trebuie redublate in urmatorii cinci ani"

Schimburile comerciale cu tarile Europei Centrale si de Est trebuie redublate in urmatorii cinci ani, deoarece, desi s-a dublat in ultimii ani, volumul acestora este inca modest, a declarat premierul Chinei, Li Keqiang. El a subliniat ca doreste ca balanta schimburilor sa fie echilibrata, scrie Mediafax.

"Trebuie sa incercam sa redublam volumul comercial bilateral. In ultimii cativa ani, volumul schimburilor comerciale cu tarile Europei Centrale si de Est (ECE) s-a dublat, dar cu toate acestea ramane modest. Trebuie sa facem eforturi sa redublam vomul schimburilor comerciale in urmatorii cinci ani. Cred ca este un obiectiv realizabil", a afirmat marti premierul Li Keqiang, in deschiderea Forumului economic China - Europa Centrala si de Est de la Bucuresti.

Premierul chinez a aratat ca dublarea volumului schimburilor comerciale va constitui un obiectiv al linii orientative de colaborare ce vor fi adoptate la Forum pentru dinamizarea relatiilor economice si comerciale. In acest scop, 2014 va fi declarat anul promovarii afacerilor dintre China si tarile ECE, iar China va gazdui o serie de activitati de promovare si reuniuni ministeriale in domeniul comertului.

"China nu doreste un surplus de balanta comerciala cu tarile din ECE, dorim o echilbrare a schimburile comerciale prin importul mai mare de produs agro-alimentare de calitate, precum carne si produse lactate, dar si alte produse", a spus Li Keqiang.

Acesta a daugat ca Guvernul chinez esta gata sa exploreze posibilitatile de a semna un acord-cadru privind investitiile industriale impreuna cu tarile din regiune pentru a sprijini companiile competente in sensul investitiilor in Europa Centrala si de Est, precum si ideea infiintarii unei platforme pentru schimburi la nivelul IMM-urilor

"China este pregatita sa coopereze cu tarile din regiunea dumneavoastra pentru a crea conditiile ca firmele din cele doua partenere sa aiba conditii facilitate in ceea ce priveste accesul la piata, vizele rezidentiale si permisele de munca", mai spus Keqiang.

Li Keqiang a testat marfa romaneasca: ce produse l-au impresionat

Li Keqiang a testat marfa romaneasca: ce produse l-au impresionat

Premierul Chinei, Li Keqiang, a vizitat, la Palatul Parlamentului, mai multe standuri cu produse traditionale romanesti, precum vin, legume, fructe, branzeturi, salam, carnati, magiun, covrigei, biscuiti "Eugenia". Cu aceasta ocazie, unul dintre producatori i-a spus ca intentioneaza sa deschida o podgorie in China, noteaza Mediafax.

Unele dintre acestea contineau produse ecologice. Li Keqiang s-a aratat interesat de soiurile de vin expuse de doi producatori, unul dintre acestia chiar informandu-l ca intentioneaza sa deschida o podgorie in China.

"Vorbiti limba chineza ?", l-a intrebat Li Keqiang pe acesta, in timp ce rasfoia un pliant care prezenta diferite soiuri de vin inclusiv in aceasta limba. "Eu nu, dar asociatul meu stie chinezeste", i-a raspuns producatorul premierului Chinei.

La un stand cu legume si fructe, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, i-a prezentat lui Li Keqiang cateva produse, iar oaspetele chinez s-a aratat incantat de felul in care aratau acestea si a luat in mana o rosie. In timpul scurtei vizitari a standurilor, unul dintre participantii la forum i-a spus lui Ponta ca este usor sa facem agricultura, dar ca sa facem tehnologie "e mai greu".

"Hai sa facem si tehnologie mai buna", i-a raspuns Ponta, premierul roman adaugand ca sunt promovate si firmele romanesti din domeniul tehnologic.

"Pai, asta e! Unde sunt firmele romanesti? Vedeti, asa au crescut ei, cu tehnologie, nu cu carne", i-a spus acesta premierului roman.

Participantul la eveniment a facut astfel trimitere la faptul ca spatiul expozitional destinat forumului economic a fost utilizat de Romania doar pentru etalarea unor produse agricole, in schimb ce China l-a folosit pentru expunerea unor echipamente de comunicatii, televizoare, tablete, laptopuri si telefoane mobile de ultima generatie, printre firmele prezente aflandu-se Huawei si ZTE.

Summit-ul economic, incheiat cu adoptarea "Bucharest Guidelines"

Summit-ul economic, incheiat cu adoptarea "Bucharest Guidelines"

Lucrarile Summit-ului Premierilor din China-Europa Centrala si de Est s-au incheiat cu adoptarea documentului Bucharest Guidelines, care prevede promovarea investitiilor si afacerilor in domeniul infrastructurii, IMM, agriculturii, transporturilor feroviare si telecomunicatiilor, scrie Mediafax.

"Am incercat sa prezentam centrul si estul Europei ca fiind o regiune dinamica, cu o economie in crestere orientata spre investitii, cu potential semnificativ de dezvoltare in multe domenii, cu proiecte importante la nivel regional in domeniul energiei, infrastructurii, investitiilor in educatie, inovatie si tehnologie. Tarile membre ale grupului Europa Centrala si de Est sunt atat tari membre deja ale UE, cat si tari candidate, iar aceasta intalnire la nivel inalt de astazi s-a constituit intr-un efort complementar al cadrului general de relatii strategice intre UE si China", a spus premierul Ponta la finalul reuniunii.

Acesta a aratat ca participantii au agreat in final linii de actiune viitoare in baza unui document numit "Bucharest Guidelines", pentru consolidarea cooperarii in domeniile de interes comun, cu accent pe promovarea investitiilor, a cooperarii economice si comerciale.

Printre masurile avute in vedere in document se numara desemnarea anului 2014 ca an pentru promovarea investitiilor si afacerilor in relatia Europa Centrala si de Est - China si organizarea de diverse actiuni in context, precum continuarea organizarii anuale atat a forumurilor economice, cat si a reuniunilor la nivel de sefi de guverne.

Alte obiective de colaborare vor fi incurajarea intreprinderilor mici si mijlocii in baza unei platforme de coopearre China - Europa Centrala si de Est, dezvoltarea agriculturii, constituirea unei asociatii pentru promovarea cooperarii in domeniul agricol si crearea unui forum de cooperare agricol, incurajarea institutiilor financiare din regiune in sensul cooperarii pentru "valorificarea deplina" a finantarii speciale de 10 miliarde de dolari pe care China a pus-o la dispozitia tarilor din regiune, consolidarea cooperarii in materie de investitii in infrastructura si conectivitate, respectiv retele de transport feroviar.

Partile au convenit si extinderea cooperarii in domeniile stiintei, tehnologiei, inovatiei, protectiei mediului si energiei, precum si promovarea schimburilor culturale.

Potrivit premierului Ponta, au fost discutate totodata masuri concrete privind facilitarea liberei circulatii si incurajarea turismului intre China si aceste tari.

Exporturile in China vor duce contul curent pe excedent in 2014

Exporturile in China vor duce contul curent pe excedent in 2014

Exporturile de produse agroalimentare catre China, care vor incepe de la 1 ianuarie 2014, vor conduce la trecerea contului curent al Romaniei pe excedent, probabil pentru tot anul, nu doar pentru jumatate de an, a declarat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, prezent la un forum economic, potrivit Mediafax.

"Vorbim de exporturi romanesti in China care vor incepe de la 1 ianuarie 2014, exportul de produse agroalimentare pe piata chineza, ceea ce va pune din nou contul curent al nostru pe excedent, poate nu doar pentru jumatate de an, ci pentru tot anul. Este o piata uriasa si noi aici nu am excelat pana acum la produse agroalimentare", a afirmat Voinea, prezent la Forumul Economic si Comercial China - Europa Centrala si de Est.

El a aratat, pe de alta parte, ca investitiile chineze in Romania sunt graduale, iar multe dintre proiectele discutate ar trebui sa apara pe parcursul anului viitor, fara a comenta cifrele vehiculate privind investitiile care urmeaza sa fie facute.

"Este momentul unei reporniri a investitiilor private dintr-o zona de unde exista lichiditate. Problema investitorilor straini in ultimii ani a fost ca in tarile lor de origine au existat dificultati pe capitalizarea bancilor sau pe investitiile companiilor si au retras banii din Romania, dar si din toate tarile. China nu are acest gen de probleme, dimpotriva, are capital de investit. Sumele, desi par mari, sunt plauzibile, in sensul ca investitiile despre care se vorbeste sunt de valoare mare, iar motivul pentru care nu au fost pana acum nu este lipsa eficientei lor, ci lipsa capitalului", a mai spus Voinea.

Ministrul a mentionat ca un investitor mare nu urmareste investitii mici si ca eficienta este ridicata la un volum mare, chiar daca rata profitului este mica.
In ceea ce priveste lipsa de predictibilitate si stabilitate invocata tot mai des in ultimul timp de investitorii straini si mediul de afaceri, Voinea considera ca in Romania nu exista o lipsa de predictibilitate majora, "nici macar pe legislatia fiscala".

"Ce este cert sunt taxele mari (principale - n.r.), care nu se modifica, in rest ce s-a facut in ultimele luni a fost ca s-au eliminat niste exceptari. Nu cred ca acest lucru este de natura sa sperie investitiile de ordinul milioanelor sau sute de milioane (de euro - n.r.), acolo important este nivelul taxelor principale, iar acestea nu se modifica, oricum nu in rau", a precizat ministrul pentru Buget.

Romania ar putea exporta 4-5 milioane de oi in China

Romania ar putea exporta 4-5 milioane de oi in China

Chinezii intentioneaza sa importe oi din Romania, iar autoritatile romane cred ca potentialul de export este de 4-5 milioane de capete, a declarat marti ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la forumul economic China-Europa Centrala si de Est, potrivit Mediafax.

"Chinezii sunt interesati de importul de ovine din tara noastra, avand in vedere potentialul existent de 14 milioane de capete, din care 9 milioane matca", a spus Constantin.

Potentialul pentru export avut in vedere de autoritatile romane din Agricultura este de aproximativ 4-5 milioane de capete.

De asemenea, chinezii s-au aratat interesati si de importul de bovine, dar si de carne de porc din Romania.
Romania si China au semnat, luni, acorduri pentru reluarea exportului de bovine pentru reproductie si carne de porc catre China.

Nita: Investitiile in Romania sunt "cartea castigatoare a Chinei in Europa"

Nita: Investitiile in Romania sunt "cartea castigatoare a Chinei in Europa"

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a declarat marti ca investitiile companiilor din China in Romania vor reprezenta "cartea castigatoare a Chinei in Europa", scrie Mediafax.

"China este un partener pentru Europa, este un partener in sine. Cooperarea intre UE si China are toate sansele sa fie una de succes, pentru ca este vorba de doi comercianti importanti.(...) Investitiile chineze aici vor reprezenta cartea castigatoare a Chinei in Europa", a afirmat Nita.

Premierul Chinei, Li Keqiang, a declarat luni, la Bucuresti, ca Guvernul pe care il conduce considera Romania drept un "fanion de colaborare" intre China si Europa Centrala si de Est, incurajand firmele chineze sa investeasca in Romania si, totodata, prin Romania sa activeze si pe alte piete.

El apreciaza, totodata, ca Romania va deveni "un tigru al Europei" si a afirmat ca daca toti tigrii se vor reuni si vor colabora se va dezvolta o piata uriasa, potentialul de dezvoltare a relatiilor comerciale si investitiilor dintre China si tarile din regiune fiind extrem de ridicat.

"Nu trebuie sa ne teme de China. Ci, dimpotriva, sa ne uitam cu admiratie si sa imbratisam parteneriatele economice. Sper ca tarile europei Centrale si de Est sa beneficieze de cat mai multe investitii chinezesti", a spus Nita.

El a afirmat ca proiectele semnate luni cu mai multe companii chineze in sectorul energetic totalizeaza 5 miliarde euro, aceasta suma reprezentand partea investitorilor chinezi.

Premierul chinez: Autoritatile trebuie sa creeze o ambianta buna pentru colaborarea intre firme

Premierul chinez: Autoritatile trebuie sa creeze o ambianta buna pentru colaborarea intre firme

Firmele chineze si cele din Europa Centrala si de Est trebuie sa fie "indrumate" sa se cunoasca reciproc, pentru a realiza cooperari cu avantaje de ambele parti, iar autoritatile trebuie sa creeze "o ambianta buna" pentru o astfel de colaborare, a afirmat premierul chinez, Li Keqiang, citat de Mediafax.

El a sustinut ca aceste relatii politico-economice sunt favorabile atat pentru China, cat si pentru statele din regiune.

"Cooperarea China-Europa Centrala si de Est constituie o parte importanta a relatiilor China-UE si aceasta cooperare cu regiunea dumneavoastra este benefica pentru aprofundarea parteneriatului amplu dintre China si UE, pentru integrarea europeana, pentru dezvoltarea politicii catre Vest a Republicii Populare Chineze, pentru dezvoltarea echilibrata a regiunii europene si pentru politica europeana de dezvoltare echilibrata a zonei estice, deci avem foarte multe interese convergente comune", a spus Li Keqiang.

Lucrarile summit-ului premierilor din China-Europa Centrala si de Est s-au incheiat, marti, cu adoptarea documentului Bucharest Guidelines, care prevede promovarea investitiilor si afacerilor in domeniul infrastructurii, IMM, agriculturii, transporturilor feroviare si telecomunicatiilor.

Sursa foto: captura YouTube

Sursa foto: captura YouTube