Romania ar putea fi nevoita sa introduca noi taxe pentru a suporta costul integrarii

Romania ar putea fi nevoita sa introduca noi taxe pentru a suporta costul integrarii

"Pentru o tara de calibrul Romaniei unirea cu R. Moldova va reprezenta un efort financiar imens. Noi, din pacate, nu suntem in stare sa ne administram singuri tara sau sa atragem fonduri structurale. Cu o grija in plus, s-ar putea sa fim nevoiti sa introducem taxe speciale pentru a suporta costurile integrarii, asa cum s-a intamplat in cazul Germaniei", a declarat, pentru Wall-Street.ro, un consultant fiscal ce a preferat sa isi pastreze anonimatul.

Insa, Uniunea Europeana va avea un rol foarte important in cazul integrarii, R. Moldova urmand sa aiba parte de alocari de fonduri, tinand cont ca ar deveni cea mai saraca regiune a UE.

Consultantul a explicat ca cea mai mare piedica in cazul unirii R. Moldova cu Romania este problema Transnistriei, insa un precedent foarte important ar putea fi creat in 2014, mai exact in 18 septembrie 2014 cand scotienii ar putea decide intr-un referendum sa se separe de Marea Britanie si Scotia sa devina stat independent.

Aproape 1,3 milioane moldoveni vor beneficia de un salariu minim mai mare

Aproape 1,3 milioane moldoveni vor beneficia de un salariu minim mai mare

Majoritatea moldovenilor ar beneficia de salariul minim mai mare din Romania. Daca in R. Moldova, castigul salarial mediu brut este de circa 3.800 lei moldovenesti (960 lei romanesti), in tara noastra vorbim de un castig salarial de 1.615 lei, cu aproape 70% mai mare decat in Moldova.

In schimb, salariul minim brut in Romania va deveni de la 1 ianuarie 850 de lei, cu doar 110 lei mai butin decat cel mediu din R. Moldova. Acest lucru inseamna ca statul ar trebui sa asigure romanilor de peste Prut un salariu minim similar, ceea ce ar insemna un efort bugetar similar care va necesita o ajustare a deficitului, o vizita a delegatiei FMI si asa mai departe.

Pe de alta parte, castigul salarial mediu va cobora, fiind tras in jos de salariile mai mici inregistrate in R. Moldova.

Somajul va cobori ca procent, insa Romania va avea cu 51.000 mai multi someri

Somajul va cobori ca procent, insa Romania va avea cu 51.000 mai multi someri

Avand in vedere ca somajul dupa metodologia BIM este de 3,9% in R. Moldova, iar in Romania de 7,5%, dupa unirea celor doua state, teoretic, somajul ar trebui sa scada procentual, insa numarul somerilor va creste cu 51.000 de oameni, cifra oficiala anuntata de Statistica de la Chisinau pentru finalul trimestrului III.

Numarul somerilor, estimat conform metodologiei Biroului International al Muncii a fost de 51,4 mii in Moldova, fiind cu 10,8 mii mai mic fata de trimestrul III 2012. Somajul a afectat intr-o proportie mai mare barbatii – 53,7% din total numarul de someri, la fel si persoanele din mediul urban – 61,8%.

Veniturile la buget vor creste cu 6,57 miliarde lei, iar cheltuielile cu 7,1 miliarde lei

Veniturile la buget vor creste cu 6,57 miliarde lei, iar cheltuielile cu 7,1 miliarde lei

Potrivit bugetului aprobat de Guvernul moldovean pentru 2014, veniturile sunt estimate la 26 miliarde lei moldovenesti (6,57 miliarde lei romanesti), iar cheltuielile sunt prognozate la 28 miliarde lei moldovenesti (7,1 miliarde lei romanesti).

Cele 6,57 miliarde lei din R. Moldova se vor adauga celor 201,9 miliarde lei de la bugetul Romaniei, bugetul colectiv ajungand astfel la aproape 208,5 miliarde lei. Cheltuielile cumulate vor urca si ele la 223,5 miliarde lei, doar in cazul in care fiscalitatea in R. Moldova va ramane la actualul nivel.

Deficitul bugetar al Romaniei ar urca si el cu circa 630 milioane lei romanesti (2,5 miliarde lei moldovenesti).

Moldovenii vor aduce 6 mld. euro in economie

Moldovenii vor aduce 6 mld. euro in economie

Daca in cazul integrarii celor doua Germanii in anii '90, dimensiunea economiilor nu era cu mult diferita, in cazul Romaniei si R. Moldova vorbim de un David si Goliat. Produsul intern brut al Moldovei este de 25 de ori mai redus decat al tarii noastre, ceea ce, cel putin in teorie, ar trebui sa creasca sansele unei integrari mai facile.

La prima vedere, un plus de 6 miliarde de euro venit de peste Prut nu va conta prea mult in economia romaneasca a carei productie se indreapta spre 140 miliarde euro, insa daca luam in calcul PIB per capita lucrurile stau mult diferit.

In ceea ce priveste nivelul de trai, R. Moldova are un PIB per capita ajustat la puterea de cumparare de circa 3 ori mai mic fata de Romania, ceea ce inseamna ca procesul de integrare va fi dificil si de lunga durata.

Ce se va intampla cu pretul la pompa? Moldovenii platesc acum cu 10% mai putin

Ce se va intampla cu pretul la pompa? Moldovenii platesc acum cu 10% mai putin

Din nou, intr-un caz ipotetic in care accizele si taxele din R. Moldova ar ramane la acelasi nivel, va aparea situatia inedita in care preturile carburantilor ar fi cu circa 10% mai mici peste Prut fata de Bucuresti, sa zicem.

De exemplu, Petrom vinde benzina si motorina in Chisinau cu preturi cuprinse intre 4,3 si 4,55 lei romanesti (17 si respectiv 18 lei moldovenesti).

Mai mult, in noiembrie, mai multe companii petroliere din R. Moldova au scazut preturile la toate tipurile de carburanti. Benzina s-a ieftinit cu 3-6 bani romanesti, iar motorina cu 7-10 bani romanesti. In Romania, in schimb, 1 ianuarie va aduce noi scumpiri la pompe, de circa 50 de bani pe litru de combustibil, din cauza accizei suplimentare impuse de Guvernul Ponta.

Insa, intr-o piata comuna, cererea si oferta, dar si necesitatea de armonizare a accizelor, vor urca cel mai probabil pretul carburantilor catre un nivel mai apropiat de cel inregistrat in prezent in Romania.

Cum va arata fiscalitatea in noua Romanie?

Cum va arata fiscalitatea in noua Romanie?

Republica Moldova are o fiscalitate mai prietenoasa la toate capitolele. In cazul corporatiilor, impozitul pe profit este de 12%, iar cel pe dividende este de 6%, dar firmele din domeniul agriculturii platesc o cota redusa, de 7%.

De asemenea, cota standard de TVA este de 20%, mai mica decat in Romania, iar o cota redusa de 8% se aplica in cazul produselor de panificatie, lapte, zahar si unele produse farmaceutice.

In cazul impozitarii persoanelor fizice, R. Moldova are un sistem progresiv, cu o cota de 7% in cazul veniturilor sub 1.600 de euro si 18% in cazul persoanelor ce castiga peste acest nivel.

Potrivit unui consultant fiscal, in cazul unei uniri cu Romania, cel mai probabil sistemul impozitelor indirecte va trebui complet inlocuit, deoarece in R. Moldova sunt reguli invechite care nu mai au ce cauta in Uniunea Europeana.

Insa in cazul impozitelor directe, cum sistemul romanesc este mai aspru si are cote mai mari, va fi o decizie politica daca impozitele se vor armoniza in jos sau vor ramane la nivelurile actuale din tara noastra. Mai mult, noul stat va trebui sa aleaga intre impozitarea progresiva (R. Moldova) si cota unica aplicata atat in cazul veniturilor, cat si la profitul companiilor (Romania).