Zona euro iese din criza, insa cresterea va fi modesta in 2014

Zona euro iese din criza, insa cresterea va fi modesta in 2014

Studiul EY prognozeaza o contractie de 0,5% a PIB-ului in acest an in zona euro, urmata de o crestere de 0,9% in 2014. Redresarea economica a zonei euro va continua sa fie lenta in perioada 2015-2017, estimandu-se o rata medie de crestere anuala de 1,6%.

Analistii firmei de consultanta considera ca, desi prognozele pentru regiune sunt slabe, aderarea la zona euro ramane, pe mai departe, o tinta atractiva pentru economiile din estul Europei. Letonia va deveni cel de-al 18-lea membru al zonei euro, incepand cu 1 ianuarie 2014, si este de asteptat ca Lituania sa-i urmeze in 2015.

“Pe masura ce ne apropiem de 2014, conditiile economice din Zona Euro ar trebui sa se imbunatateasca. Vom asista la cresterea cererii interne ca urmare a stabilizarii ratei somajului si a continuarii scaderii inflatiei care vor incuraja consumul. Chiar si in acest context, redresarea economica trebuie sa aiba la baza un program mai extins de reforme menite sa stimuleze competitivitatea”, a spus Marie Diron, consilier economic pentru EY Eurozone Forecast.

Zona euro va ramane insa cu sechele pe termen lung

Zona euro va ramane insa cu sechele pe termen lung

Comparand datele inregistrate in perioada 1998-2007 cu cele din perioada 2008-2017, devine evident impactul pe termen lung generat de criza zonei euro in regiune. Cresterea anuala a PIB-ului in perioada 1998-2007 a inregistrat o valoare medie de 2,3%, in timp ce, in perioada 2008-2017 se estimeaza ca aceasta se va situa in jurul valorii de 0,4%.

Prognoza arata ca PIB-ul zonei euro va ajunge sa depaseasca cu 3% valoarea maxima inregistrata inainte de criza abia spre sfarsitul anului 2017. In contrast, e de asteptat ca PIB-ul Marii Britanii sa fie cu 8% mai mare, iar activitatea S.U.A. sa depaseasca cu 20% nivelul atins in 2007.

Raportul subliniaza, de asemenea, diferente majore in ceea ce priveste rata somajului, estimandu-se ca se vor inregistra 17 milioane de someri pentru perioada 2008-2017, comparativ cu doar 13 milioane de someri in decada anterioara.

In ceea ce priveste investitiile in regiune, prognoza anticipeaza o contractie de aproximativ 0,1% pe an pentru decada 2008-2017, in scadere fata de media anuala de crestere de 3,3% inregistrata in decada precedenta.

“Zona euro este pe cale sa-si revina, insa va ramane cu sechele grave in urma crizei. Cresterea va continua sa fie lenta iar rata somajului, desi in curs de stabilizare in prezent, va ramane ridicata. Toate acestea vor atrage dupa sine implicatii serioase pentru afacerile din regiune si pentru planurile lor pe termen lung”, a mentionat Mark Otty, Managing Partner EY pentru zona Europei, a Orientului Mijlociu, Indiei si Africii.

Cererea interna va stimula cresterea

Cererea interna va stimula cresterea

Faza initiala de redresare a zonei euro a fost determinata de relansarea schimburilor comerciale iar EEF prognozeaza ca exporturile vor continua sa-si accelereze cresterea, pe masura ce economia globala se consolideaza si comertul international se intensifica. In plus, cererea interna, care a jucat un rol determinant in privinta cresterii economice in ultimii ani, ar trebui sa se imbunatateasca incepand cu 2014. Masurile de austeritate vor continua sa ingreuneze cresterea, insa impactul lor va fi considerabil mai mic decat in anii anteriori.

Situatia gospodariilor este, de asemenea, pe cale sa se imbunatateasca. Consumatorii s-au confruntat cu o perioada prelungita de scadere a salariilor reale si de crestere a somajului, toate acestea diminuandu-le drastic puterea de cumparare. Odata cu scaderea inflatiei si stabilizarea somajului, presiunea se va diminua iar EEF prevede o crestere de pana la 0,5% a consumului in 2014, dupa o scadere estimata de 0,6% in 2013.

In plus, climatul investitional da semne de ameliorare. Sondajele de evaluare derulate in mediul de business arata ca increderea revine – atat in privinta pietelor interne cat si a celor externe – pe fondul unor previziuni mai bune si a scaderii nivelului de risc.

"Aceste imbunatatiri ar trebui sa dea curaj firmelor care au lichiditati importante sa inceapa proiecte de investitii, insa nivelul general de redresare al investitiilor va fi limitat de conditiile de creditare care raman relativ restrictive. Ca urmare, ne asteptam ca investitiile sa creasca cu 1,3% in 2014, dupa declinul inregistrat in 2012 si 2013, iar aceasta crestere sa continue sa se accelereze in perioada 2015 – 2017”, a explicat Marie Diron.

Amenintarea deflatiei prinde contur

Amenintarea deflatiei prinde contur

Desi la orizont se arata semne pozitive, riscurile se mentin. Inflatia din Zona Euro a atins un grad ingrijorator de scazut in ultimele luni, ajungand la doar 0,7% in luna octombrie 2013, minimul inregistrat in ultimii patru ani. Rate scazute ale inflatiei se inregistreaza nu doar in economiile periferice, ci si in tarile nucleu.

Studiul prevede o inflatie putin peste 1% atat pentru 2014, cat si pentru 2015. In aceste conditii, o relaxare preventiva a politicilor monetare ar fi justificata la inceputul anului 2014, ca o asigurare impotriva deflatiei si pentru a contracara potentialele inaspriri ale conditiilor de creditare “importate” din S.U.A., ca urmare a masurilor aplicate de Federal Reserve.

Marie Diron: “Reducerea surpriza a ratei dobanzii din luna noiembrie este putin probabil sa fie suficienta pentru a preintampina preocuparile legate de eventuala deflatie. Credem ca deflatia ar avea un impact negativ semnificativ asupra perspectivelor de crestere pentru economia Zonei Euro, ducand la o crestere a costului real al datoriei”.

Rata somajului se stabilizeaza

Rata somajului se stabilizeaza

Cresterea somajului a reprezentat o ingrijorare majora in perioada crizei din zona euro. Cu toate acestea, datele recente sunt incurajatoare: rata somajului s-a mentinut relativ constanta la nivelul zonei euro in ultima parte a anului 2013 iar tarile cu cele mai ridicate rate ale somajului, cum ar fi Grecia si Spania, au raportat cresteri mult mai mici. Totusi, studiul EY prognozeaza mentinerea pe termen lung a problemei somajului in Spania si Grecia, cu o rata estimata la peste 25% pana in 2017.

Marie Diron: “Redresarea relativ slaba, combinata cu incercarea companiilor de a-si imbunatati profitabilitatea si productivitatea, indica faptul ca vom asista, pe mai departe, la cresteri modeste ale somajului in 2014. Aceasta estimare se poate, totusi, dovedi prea pesimista. Astfel, o situatie mai favorabila pentru piata fortei de munca ar putea sa asigure o redresare mai ferma a cheltuielilor de consum“.