Dumitrescu, TechAngel: De multe ori nu reusesti nici daca muncesti - ca asa e in tenis!

Dumitrescu, TechAngel: De multe ori nu reusesti nici daca muncesti - ca asa e in tenis!

Matei Dumitrescu, investitor la Techangel, membru fondator la HUB Bucharest si partener la CosulDeLegume spune ca lectia care trebuie invatata este dedicarea fata de ceea ce faci si fata de ideea pe care o ai. “Pentru multi tineri, antreprenoriatul pare o scurtatura catre o viata relaxanta si imbelsugata. Trebuie sa stie cat de mult trebuie sa muncesti ca sa reusesti, mult mai mult decat un angajat si cu mult mai multe responsabilitati. Trebuie sa stie ca in majoritatea cazurilor nu reusesti desi muncesti - ca asa e in tenis. In plus, cu toate rezultatele ei, fiti sigur ca Simona si acum munceste mai mult ca un hamal”.

Alta lectie subliniata de investitor si antreprenor este puterea de a iti infrange frica de infrangere. “Anul 2013 a inceput cu doua infrangeri consecutive pentru Simona, apoi a continuat cu trei dintre cele mai mari victorii ale carierei”.

Simona, in ciuda succesului pe care il are, este un om modest, sincer si frumos, care face totul pentru a-si urma pasiunea, spune el. “Un om care e in competite cu el insusi, nu cu ceilalti. Adversarii (sau concurentii) sunt cei care te ajuta, confirmandu-ti daca ai progresat sau la ce nivel esti, ei sunt cei care te invata noi strategii, care iti dezvaluie noi idei, ei sunt o resursa valoroasa ca si feedbackul. Cui nu ii place feedbackul si lupta pentru a invinge adversarii, nu este destinat succesului”, conchide antreprenorul.

Lapusan, Zitec: Numai prin promovarea adevaratelor valori putem depasi vremurile in care tinerii pot fi sedusi de non-valori

Lapusan, Zitec: Numai prin promovarea adevaratelor valori putem depasi vremurile in care tinerii pot fi sedusi de non-valori

Alex Lapusan, antreprenor roman si CEO al Zitec, considera ca orice performanta notabila la nivel international merita anuntata, discutata si promovata.

“Numai prin promovarea adevaratelor valori putem depasi aceste vremuri in care tinerii pot fi sedusi de non-valorile produse de aceste vremuri tulburi. Ca o paralela, un tanar care porneste in afaceri s-ar putea compara cu un astfel de sportiv: ar trebui sa inteleaga ca performantele nu se obtin peste noapte, ca undeva in spatele reflectoarelor sunt multe, foarte multe, ore de munca. Si multe partide pierdute.

Nu in ultimul rand, considera Alex, ar trebui sa nu uitam ca in spatele unei astfel de performante sunt multi alti sportivi de valoare care nu au reusit sa ajunga pana in varf. Important este sa iti placa ce faci, sa iti alegi o misiune si un set de valori si sa nu renunti la ele.

“La urma urmei sansele sa ajungi in «top 5 mondial» in afaceri sunt foarte mici, chiar si pe o nisa, si nu neaparat un obiectiv pentru orice business”, conchide el.

Paunescu, Star Storage: Reteta succesului implica aspiratii inalte

Paunescu, Star Storage: Reteta succesului implica aspiratii inalte

Catalin Paunescu, tanarul antreprenor roman care a realizat recent vanzarea unei participatii la Star Storage, considera ca in primul rand antreprenorii trebuie sa inteleaga ca orice este posibil.

“Dar, la fel de important, succesul nu este ceva ce vine de la sine – este rezultatul actiunilor lor (initiativa, perseverenta, sacrificii).

Reteta succesului implica aspiratii inalte (fara tinte stabilite foarte sus performanta nu este posibila), consecventa (de multe ori se pleaca la drum cu un vis maret dar pe parcurs se revine la rutina zilnica si se pierde entuziasmul initial), efort sustinut (nu poti sa castigi o cursa daca te plimbi pe pista de alergare; “castiga cei care isi depasesc in permanenta limitele – acestia sunt campionii). La toate aceste ingrediente se mai adauga si talentul si cateodata sansa”, considera Paunescu.

Pavel, KONKMedia: Oamenii trateaza povestile de succes ca si cum ar fi un film hollywoodian

Pavel, KONKMedia: Oamenii trateaza povestile de succes ca si cum ar fi un film hollywoodian

Matei Pavel, antreprenor care a vandut in 2012 business-ul CautaReduceri.ro, considera ca cea mai importanta lectie care poate fi invatat de romani din succesele Simonei este ca “se poate! Chiar daca esti nascut in Romania si nu ai nici resurse financiare spectaculoase, nici relatii internationale, nici acces preferential la conditii deosebite, poti reusi sa cuceresti lumea in domeniul care te pasioneaza si pentru care esti gata sa faci sacrificii. M-as bucura sa nu mai aud oameni la inceput de drum spunand ca nu se poate, pentru ca suntem in Romania”, puncteaza tanarul.

El considera ca oamenii trateaza povestile de succes “ca si cum ar fi un film hollywoodian. Urmaresc doar highlight-urile: momentele dramatice si cele de succes. Este important sa realizeze ca intre Simona Halep la momentul in care s-a decis sa joace tenis la nivel mare si Simona Halep campioana exista foarte multi ani de antrenamente zilnice, vacante ratate, prieteni pierduti si cine stie cate alte sacrificii. Cel mai greu in performanta este sa faci lucrurile banale, necesare, istovitoare, zi dupa zi, luna dupa luna, an dupa an, renuntand de multe ori la ceea ce multi oamenii numesc normalitate”.

Istrate, BitDefender: Extrem de important este sa gandesti global

Istrate, BitDefender: Extrem de important este sa gandesti global

Ciprian Istrate, global marketing director la compania romaneasca BitDefender, considera ca ceea ce a aratat Simona reprezinta o lectie pe care o poate invata oricine – “aceea ca daca iti doresti sa fii cel mai bun nu exista o reteta mai buna decat sa te dedici, sa muncesti din greu si sa pui suflet si pasiune in ceea ce faci. E important sa crezi in tine, in visul tau si sa nu renunti la primele semne de oboseala sau la primele momente tensionate”.

Pentru un antreprenor este esential sa se inconjoare de echipe de oameni pasionati si dedicati produselor pe care le realizeaza si sa le acorde incredere. “Increderea stimuleaza in oameni creativitatea, ii face responsabili si le insufla lor insile o mentalitate de antreprenor".

In afara de asta, extrem de important este sa te pozitionezi la nivel regional si global. "Orice bariera poate fi depasita".

Ina Leonte, arhitect: Excelenta e complicata, dar realizabila

Ina Leonte, arhitect: Excelenta e complicata, dar realizabila

Ina Leonte, asociat/fondator la ZEST Collective, companie care isi propune sa realizeze proiecte de arhitectura sprijinindu-se de noi tehnologii, ofera o perspectiva diferita asupra succesului Simonei Halep, spunand ca se poate identifica cu ea din perspectiva faptului ca “amandoua suntem «sora mai mica».

“Pentru mine asta inseamna resurse interminabile de competitivitate, o viziune ambitioasa si o necesitate de a recupera timpul. Simona are un calm fantastic in momente de presiune, ceea ce o transforma dintr-un om ambitios intr-un castigator. Asadar, daca cineva are ceva de invatat de la ea este exact chestiunea aceea simpla care transforma orice proiect intr-unul bun: munca, munca, munca. Mai departe, totul e circumstantial. Partea cu competitivitatea si calmul sub presiune nu stiu sigur daca poate fi invatata, sau e innascuta. Lucrurile asta impreuna confirma ceea ce stim deja cu totii: excelenta e complicata, dar realizabila”.

Biris, Trilulilu.ro: In business, ca in tenis, vei da 1000 de mingi, poate si mai multe

Biris, Trilulilu.ro: In business, ca in tenis, vei da 1000 de mingi, poate si mai multe

Cofondatorul si CEO-ul platformei video Trilulilu.ro, Sergiu Biris, spune ca a considerat ca in business este exact ca in tenis - si el joaca tenis de cinci ani, saptamanal, tine sa puncteze.

"Exista nenumarate lectii pe care le poti invata din acest sport. Lectia numarul 1 pe care trebuie sa o invete orice antreprenor care se uita la realizarile Simonei este ca succesul inseamna enorm de multa munca, nu vine singur. In business, ca in tenis, vei da 1000 de mingi, poate si mai multe, iar pe majoritatea sansele sunt ca le vei pierde inainte sa castigi o data. Fiecare esec trebuie luat ca atare, pentru ca daca Simona ar fi renuntat la prima urma de esec, n-ar fi ajuns jucatoarea care e azi. A invatat din esec, a cladit si a mers mai departe", spune antreprenorul clujean.