Romania

Romania

Romania, alaturi de celelalte state europene, va include din septembrie mai multe activitati in calculul PIB, potrivit ESA 2010, alaturi de cheltuielile de inarmare si cercetare-dezvoltare figurand si valoarea adaugata bruta din activitati ilegale, precum prostitutie, trafic de droguri si contrabanda.

"Din estimarile foarte preliminare, toate revizuirile nu o sa depaseasca 1%. Avem aici cercetarea dezvoltarea cu o pondere un pic mai mare in alte state, din pacate. La o prima citire a datelor, pentru ca mai sunt si cheltuielile de la armata si altele, probabil ca impactul activitatilor ilegale nu poate sa fie mai mult de 0,1-0,2%", a declarat, potrivit Mediafax, directorul Directiei Conturi Nationale din INS, Adriana Ciuchea. Ea a aratat ca in prezent este inclusa in PIB economia neobservabila, adica acele activitati legale care se deruleaza ilegal, si care variaza in ultimii ani intre 22% si 23% din PIB. Valoarea estimata pentru 2012 de INS pentru prostitutie, trafic de droguri si contrabanda, de 0,2% din PIB echivaleaza cu circa 1,2 miliarde lei (270 de milioane euro).

Marea Britanie

Marea Britanie

Biroul de statistica din Marea Britanie a estimat ca schimbarea metodologiei de calculare a PIB, care va intra in vigoare din septembrie, va conduce la o revizuire retroactiva in crestere a PIB din 2009 cu 2,3%, sau circa 33 de miliarde de lire sterline (55 de miliarde de dolari).

Autoritatea pentru statistica a estimat ca activitatile ilegale, cu precadere prostitutia si importul, productia si distributia de droguri, vor avea un impact de 10 miliarde de lire in revizuirea pozitiva a PIB. Aproximativ 5,3 miliarde de lire sterline din aceasta suma reflecta impactul financiar al prostitutiei in economia britanica.

Fiind o evaluare care se raporteaza la PIB, deci nu o comparatie care sa tina cont neaparat de puterea de cumparare, s-ar putea trage concluzia ca activitatile din Romania privind prostitutia si traficul de droguri sunt de cel putin patru ori mai reduse decat in Marea Britanie.

Italia

Italia

Italia a anuntat, de asemenea, ca va include incepand din acest an prostitutia si vanzarile ilegale de droguri in calcularea PIB, conform normelor Uniunii Europene.

Decizia ar ajuta in sfarsit Italia sa inregistreze o crestere a PIB, dupa multi ani de stagnare economica, si ar sprijini eforturile premierului Matteo Renzi de atingere a tintelor de deficit bugetar.

Drogurile, prostitutia si contrabanda vor fi prezente in PIB pentru anul 2014, iar cifrele pentru anii urmatori vor fi ajustate astfel incat sa reflecte schimbarea metodologiei, a informat biroul de statistica de la Roma.

Sursa foto: Shutterstock