Decizia intra in vigoare in octombrie. Impactul bugetar este de 850 mil. lei.

Decizia intra in vigoare in octombrie. Impactul bugetar este de 850 mil. lei.

Reducerea CAS va intra in vigoare de la 1 octombrie, cu un impact bugetar de 850 milioane lei, fara majorarea deficitului bugetar, potrivit lui Ponta, citat de Mediafax.

"Consideram ca reducerea CAS cu cinci puncte trebuie aplicata chiar de anul acesta si putem sa ne permitem acest lucru. Putem in mod rezonabil si sustenabil sa transmitem catre Parlament proiectul de lege privind reducerea CAS cu 5 puncte pentru ultimul trimestru, incepand cu 1 octombrie, deoarece in acest fel nu trebuie sa crestem niciun fel de taxa sau impozit. Avem capacitatea, fiind buni gospodari ai bugetului si avand incasari suplimentare si cheltuieli mai mici, pentru 2014, de a acoperi impactul negativ", a spus Ponta.

Proiect de lege pentru scaderea CAS saptamana viitoare

Proiect de lege pentru scaderea CAS saptamana viitoare

El a precizat ca masura va fi introdusa printr-un proiect de lege pe care Guvernul il va trimite saptamana viitoare Parlamentului si reprezinta o decizie pe care Guvernul si-o asuma.

FMI este de acord?

FMI este de acord?

Premierul Victor Ponta a precizat ca masura nu are acordul FMI, ci este asumata de Guvern.

Ramane in picioare acordul cu FMI?

Ramane in picioare acordul cu FMI?

Intrebat insa daca reducerea CAS din octombrie are acordul FMI, premierul a raspuns ca nu exista nici acord, nici dezacord, deoarece Fondul solicita doar respectarea tintelor macroeconomice, iar cand au fost taiate salariile si pensiile nu a existat nici atunci un acord al Fondului. "Acordul cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala ramane functional, nu se intrerupe, reziliaza sau denunta (...) Principalii beneficiari vor fi angajatii, pentru ca angajatorii - si asta vom urmari in mod clar - vor scoate la suprafata acele contracte de munca din zona gri, in care pe cartea de munca sunt mai putini bani decat in realitate pentru a se evita impozitarea si, in al doilea rand, crearea de noi locuri de munca", a afirmat Ponta.

Intrebat insa daca reducerea CAS din octombrie are acordul FMI si al Comisiei Europene, premierul a raspuns ca nu, deoarece nu exista nici acord, nici dezacord, Fondul solicitand doar respectarea tintelor macroeconomice, iar cand au fost taiate salariile si pensiile nu a existat nici atunci un acord al Fondului. "Nu, pentru ca institutiile internationale au spus un singur lucru: in primul rand, ramanem in tintele de deficit, iar acordul institutiilor pentru anii care urmeaza se va da in baza discutiilor pe care le avem la sfarsitul lunii noiembrie pentru bugetul 2015 si 2016. Nu, nu e niciun acord si niciun dezacord. Cand s-au taiat salarii si pensii, nu le-a taiat FMI-ul, le-a taiat Guvernul Romaniei. Cand le-am dat inapoi, le-am dat noi. Cand scadem CAS, le scadem noi. Ei ne cer un singur lucru, sa ne pastram obligatiile asumate privind tintele mecroeconomice si, de asemenea, sa continuam reformele structurale si sa imbunatatim managementul societatilor cu capital de stat", a raspuns Ponta.

Impactul reducerii CAS, acoperit strict din incasari bugetare

Impactul reducerii CAS, acoperit strict din incasari bugetare

Ponta a asigurat ca impactul reducerii CAS din octombrie va fi acoperit strict din incasari bugetare.

Decizia lui Ponta vine dupa ce nu s-a ajuns la un acord cu FMI pentru reducerea CAS din iulie

Decizia lui Ponta vine dupa ce nu s-a ajuns la un acord cu FMI pentru reducerea CAS din iulie

Surse oficiale au declarat anterior agentiei Mediafax ca Guvernul si Fondul Monetar International nu au ajuns la un acord pentru reducerea CAS cu cinci puncte procentuale de la 1 iulie. De asemenea, FMI vrea sa plece fara un raport de evaluare din Romania, iar misiunea din iulie-august este sub semnul intrebarii.

Ce spun adversarii politici

Ce spun adversarii politici

Reducerea CAS este "necesara", dar fara masuri care sa o sustina este dovada de "iresponsabilitate si incompetenta maxima, ingredientele de baza ale guvernarii PSD", a declarat, joi, prim-vicepresedintele PDL Catalin Predoiu, citat de Mediafax. Predoiu a precizat ca decizia a fost luata fara acordul FMI si ca negocierile Executivului cu creditorii internationali au fost "un esec rasunator", Victor Ponta incercand sa pacaleasca FMI, "dupa ce a fost prins iar cu temele nefacute".

Faptul ca reducerea CAS se va face de la 1 octombrie, "din prima zi a campaniei electorale" arata "disperarea" lui Ponta "in batalia politica pentru presedintie", mai spune Predoiu. "In goana nebuna dupa voturi, Ponta nu uita sa majoreze sporurile unor categorii extrem de importante: militarii, politistii si personalul din servicii. Nici dascalii nu sunt uitati. Ponta le promite reducerea normei de ore. Toate aceste masuri suna minunat pe hartie. Nu cred ca este cineva care sa nu doreasca o Romanie prospera si un trai bun pentru romani. Il intreb insa pe Victor Ponta cu ce bani va asigura toate aceste cadouri? Dupa ce a sufocat intreprinzatorii si contribuabilii cu 36 de taxe ti impozite, dupa ce a ratat toate privatizarile, premierul iresponsabil vrea sa arunce in aer economia, doar ca sa isi asigure accesul total la putere, incepand din toamna", a mai declarat prim-vicepresedintele PDL Catalin Predoiu.