PIB la semestru creste semnificativ, dar evolutia trimestriala este foarte slaba

PIB la semestru creste semnificativ, dar evolutia trimestriala este foarte slaba

Conform primelor estimari ale INS, PIB a scazut in trimestrul II 2014 fata de trimestrul precedent, cu 1% (date ajustate sezonier), dar a crescut cu 1,2% (pe serie bruta) fata de trimestrul similar din 2013, respectiv cu 1,4% pe seria ajustata sezonier. Totodata, PIB a crescut in semestrul I 2014, comparativ cu S1 2013, cu 2,4% pe serie bruta si cu 2,6% pe serie ajustata sezonier.

INS va publica informatii mai detaliate cu privire la evolutia PIB in trimestrul II in 3 septembrie, cand vom afla si sectoarele care au contribuit cel mai mult la cresterea semestriala. Analistii se asteptau la o incetinire a PIB in termeni anuali, avand in vedere ca evolutia agriculturii a fost destul de slaba si tinand cont de efectul de baza, insa nu anticipau o scadere atat de pronuntate in termeni trimestriali.

Este o contractie stranie, intrucat datele lunare indicau mai degraba o accelerare. Imi este foarte greu sa dau vina doar pe agricultura, chiar daca datele sunt slabe in aceasta zona - Vlad Muscalu, economistul sef al ING Bank

Si Mihai Patrulescu, economist senior in cadrul UniCredit Tiriac Bank, considera cifrele trimestriale "o mare surpriza". "Fondurile structurale au inregistrat o decelerare importanta in T2, dar nu s-a reflectat pe partea de oferta, unde datele cu frecventa lunara aratau bine", a subliniat economistul UniCredit.

Mai putine investitii straine in S1

Mai putine investitii straine in S1

Investitiile straine directe au scazut cu 10,3% in primele sase luni ale anului, comparativ cu perioada similara a anului trecut, la 1,19 miliarde euro. Romania a atras in luna iunie investitii de 101 milioane euro, al doilea cel mai mic nivel din 2014, dupa februarie, cand s-au plasat la 36 milioane euro.

Productia industriala a crescut puternic

Productia industriala a crescut puternic

Productia industriala a crescut in primele sase luni ale anului cu 9,1% ca serie bruta, in urma cresterii industriei prelucratoare cu 10,7%, in timp ce productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat si industria extractiva au scazut cu 1,9%, respectiv cu 1,7%. Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de capital (+15,1%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+9,6%), industria bunurilor de uz curent (+6,8%) si industria bunurilor intermediare (+5,9%), a anuntat luni Institutul National de Statistica (INS).

Inflatia: alimentele s-au ieftinit, dar au crescut tarifele serviciilor

Inflatia: alimentele s-au ieftinit, dar au crescut tarifele serviciilor

Preturile de consum au scazut cu nesemnificativ in iulie (0,05%), in conditiile in care preturile marfurilor alimentare s-au diminuat cu 0,3%, la produsele nealimentare a fost consemnata o stabilizare, iar tarifele serviciilor au crescut cu 0,4%. Astfel, inflatia anuala a urcat la 0,95%, potrivit INS. Inflatia anuala a urcat astfel in iulie de la 0,66%, consemnat in luna anterioara, si aproape a atins nivelul din luna mai (0,94%), in conditiile in care in aprilie a fost inregistrat cel mai ridicat nivel din acest an, de 1,21%, pe fondul bazei foarte reduse din luna aprilie 2013, cand preturile de consum au urcat cu doar 0,11%. Cresterea medie a preturilor pe total, in ultimele 12 luni (august 2013 - iulie 2014) fata de precedentele 12 luni (august 2012 - iulie 2013), determinata pe baza IPC, este 1,5%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 1,4%.

In luna iulie, fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare au scazut 0,3%, tarifele serviciilor au crescut cu 0,4%, in timp ce preturile marfurilor nealimentare au ramas relativ stabile.

Deficit de 878 mil. euro in contul curent al balantei de plati

Deficit de 878 mil. euro in contul curent al balantei de plati

Contul curent al balantei de plati a inregistrat in primul semestru un deficit de 878 milioane euro, fata de un excedent de 123 milioane euro in aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul majorarii deficitului consemnat de balanta veniturilor cu aproape 1,28 miliarde euro. Deficitul balantei veniturilor s-a adancit astfel de la 1,69 miliarde euro la 2,97 miliarde euro, balanta comerciala a trecut de la un deficit de 215 milioane euro la un excedent de 193 milioane euro, in timp ce transferurile curente au inregistrat o scadere a excedentului de la 2,03 miliarde euro la 1,9 miliarde euro, potrivit datelor BNR.

Deficitul comercial a crescut cu peste 13% in semestrul I

Deficitul comercial a crescut cu peste 13% in semestrul I

Exporturile si importurile au crescut cu 7,6%, respectiv cu 8%, in semestrul I, exporturile depasind 25,5 miliarde de euro, in timp ce importurile au atins valoarea de 28,3 miliarde de euro, iar deficitul comercial s-a majorat cu 13,3%, ajungand la 2,8 miliarde de euro, potrivit datelor INS. Comparativ cu semestrul I 2013, exporturile au crescut cu 9,5% la valori exprimate in lei (7,6% la valori exprimate in euro), iar importurile s-au majorat cu 9,9%, la valori exprimate in lei (8% la valori exprimate in euro).

Afacerile din retail sunt in crestere la semestru

Afacerile din retail sunt in crestere la semestru

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul, excluzand cel cu autovehicule si motociclete, a crescut cu 8,6% in primul semestru, ca serie bruta, sustinut de vanzarile de produse nealimentare, care au avansat cu 12,6%, produse alimentare, bauturi si tutun (+7,7%) si de comertul cu carburanti (+2,7%). Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cifra de afaceri pentru comertul cu amanuntul a crescut cu 8,2% fata de primele sase luni din 2013, datorita cresterii vanzarilor de produse nealimentare (+12,3%), vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+7,3%) si comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+3,8%), se arata intr-un comunicat al INS.