1 / 5

Leul se depreciaza fata de euro si poate ajunge la un nou minim record, dar revine

Leul este una dintre cele mai stabile valute din Europa Centrala si de Est, iar regimul de flotare controlata practicat de BNR presupune ca banca centrala va interveni pentru a limita volatilitatea, dar nu pentru a opri o eventuala depreciere a monedei nationale.


In acest context, leul s-ar putea deprecia cu pana la 5%, estimeaza analistii UniCredit. O depreciere de 5% ar urca insa cursul la un nou maxim istoric, peste 4,75 lei/euro. Cursul de schimb anuntat de BNR a inregistrat maximul istoric in august 2012, cand s-a situat la 4,6481 lei/euro, in contextul referendumului de demitere a presedintelui de la acel moment, Traian Basescu.


Deprecierea ar fi insa doar pe termen scurt, iar leul ar trebui sa revina ulterior spre nivelurile actuale.


"Nivelul redus al deficitului de cont curent din Romania si preferinta Bancii Centrale pentru stabilitate ar trebui sa reduca durata episoadelor de volatilitate. In acest context, ne-am astepta la o depreciere temporara a leului de cel mult 5%", noteaza analistii UniCredit.


Pe de alta parte, seful departamentului de analiza al XTB Romania, Claudiu Cazacu, nu se asteapta insa la un impact puternic pe leu al unui eventual Brexit.


"Leul ar putea pierde cel mult 1% in raport cu euro daca Brexit-ul are loc”, a afirmat Cazacu.


In piata interbancara leul se tranzactioneaza peste 4,52 lei/euro de la mijlocul lunii iunie, iar pe 17 iunie a inregistrat un varf de 4,54 lei/euro. Referinta anuntata de BNR s-a situat miercuri la 4,5320 lei/euro, aproape de maximul a doi ani si jumatate, de 4,5396 lei/euro, inregistrat in urma cu o saptamana.


Foto: Shutterstock

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri