Tintele macro rasturnate

Tintele macro rasturnateTinta de inflatie a fost ratata, fiind estimata la aproape 6% la finele anului, fata de obiectivul initial de 5%, plafonul maxim al tintei asumate de BNR.

Astfel, atat adancirea deficitului contului curent al balantei de plati, care in acest an ar putea atinge sau chiar depasi 13-14% din PIB, cit si de reinflamarea inflatiei, care va inregistra in 2007 primul an de intoarcere a trendului de scadere dupa 1999, sunt doua componente macroeconomice care vor ramane amenintatoare si in 2008.

Analistii internationali se asteapta la mentinerea sau chiar inrautatirea situatiei economice a Romaniei, potrivit unui studiu intocmit de Erste Bank, majoritatea celor intervievati enuntand insa ca situatia actuala este acceptabila.

Romania, alaturi de statele baltice si de Bulgaria, se afla intr-o zona periculoasa in cazul a sapte din cei 11 indicatori principali folositi de banca daneza Danske Bank pentru a evalua starea economiilor din zece tari din Europa Centralasi de Est.

Romania sta bine doar in cazul a trei parametri, care constau in ponderea redusa a creditului neguvernamental in produsul intern brut (PIB), rezervele valutare suficient de mari si deficitul bugetar redus.

Antreprenorii romani au trecut granitele

Antreprenorii romani au trecut graniteleAntreprenorii romani care au trecut la extinderea regionala nu au aglomerat in 2007 prima pagina a ziarelor de business, insa au dat startul unei tendinte care se va contura anii urmatori.

Astfel, mai mult firme romanesti au decis in 2007 sa se extinda regional, determinate de oportunitatile din tarile vecine.

Romstal s-a extins de curand pe piata din Serbia, prin preluarea companiei private Doming d.o.o. specializata in comecializarea echipamentelor pentru instalatii, in urma unei tranzactii de 10 milioane de euro.

Mobexpert a inaugurat in capitala Bulgariei primul sau hipermagazin din afara tarii, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Pana in 2011, compania romaneasca va mai deschide inca doua magazine de mobila in tara vecina.

Banca Transilvania a deschis o sucursala in capitala Ciprului, Nicosia, centrata initial pe afaceri de tip corporativ si pe servicii bancare personalizate. Aceasta are cateva sute de clienti. Banca urmareste sa-si atraga mai ales clienti romani, din cei aproximativ 25.000 prezenti in aceasta tara.

Startul pensiilor private

Startul pensiilor privateIn numai patru luni, mai mult de trei milioane de salariati din Romania ar trebui sa-si faca o pensie privata. Pentru semnaturile acestora, 18 fonduri autorizate se lupta pe una din cele mai competitive piete financiare din Romania.

Supranumita si afacerea secolului, pensiile private obligatorii au atras peste 2,5 milioane de salariati sub 45 de ani dupa primele doua luni si jumatate de la inceputul campaniei de strangere a adeziunilor.

Pensiile private din pilonul II sunt obligatorii pentru salariatii sub 35 de ani si optionale pentru cei intre 35 si 45 de ani. Aderarea participantilor la un fond de pensii din pilonul II a inceput pe 17 septembrie si dureaza patru luni. Dupa aceasta perioada, cei care nu au optat pentru un fond de pensii vor fi distribuiti in mod aleatoriu catre fondurile autorizate, pe baza unui sistem informatic, potrivit arbitrului pensiilor private.

Conform legislatiei in vigoare, pot contribui la pensiile private facultative salariatii cu varsta de cel mult 52 ani si sase luni. Contributia la pensiile facultative nu poate depasi 15% din salariul brut si este deductibila in limita a 200 euro pe an, pentru angajat din impozitul pe venit, iar pentru angajator din impozitul pe profit.

Primele contributii in sistemul pensiilor private facultative (pilonul III) au inceput sa fie colectate in mai 2007.

Cresterea dobanzilor la credite

Cresterea dobanzilor la crediteCererea foarte mare, dar si inflatia au dus la cresterea dobanzilor la creditele in lei, in timp ce scumpira creditelor in euro a fost influentata de cele mai recente miscari de pe pietele externe.

Dobanzile la imprumuturile luate de companii si populatie vor creste in urmatoarele luni, ca efect al majorarii ratelor pe piata interbancara, potrivit Unicredit Tiriac Bank.

Pe segmentul companiilor exista deja o tendinta de crestere a dobanzilor, iar pe retail nu se observa deocamdata o astfel de evolutie. Probabil aceasta se va manifesta de la inceputul anului viitor si va fi semnalata de cresterea dobanzilor pe piata interbancara.

Aceste estimari pentru 2008 vin in contextul in care dobanzile pe piata monetara a bancilor au urcat dupa majorarea dobanzii cheie a bancii centrale de la 7% la 7,50%, pe 31 octombrie, si dupa ce Banca Nationala a Romaniei (BNR) si-a intensificat miscarile de sterilizare a excesului de lichiditate din piata, care a tinut dobanzile sus.

Liber la creditele relaxate

Liber la creditele relaxateMai multe banci din Romania au lansat in 2007 produsele de creditare cu avans zero si grad maxim de indatorare de 70%, conform normelor BNR.

Gradul maxim de indatorare si nivelul minim al avansului pentru creditelor ipotecare variaza in functie de profilul de risc al fiecarui client.

Dintre normele validate de BNR pana in prezent, doar cele ale BRD, Bancii Transilvania, Bank Leumi Romania si Romanian International Bank prevad un grad de indatorare maxim de 70%, celelate banci stabilind un nivel de cel mult 65% sau 60%, in cazul ATEbank Romania si Egnatia Bank Romania.

Prima banca comerciala care a primit acceptul bancii centrale a fost Alpha Bank.

Un an nebun pe piata valutara

Un an nebun pe piata valutaraUn an nebun pe piata valutara din Romania: leul si-a continuat intarirea fata de euro si dolar in prima parte anului cu maxime istorice atinse in vara, care se apropiau de cursul 3 lei/euro.

Sfarsitul lunii noiembrie a consemnat deprecierea brutala a leului pana la cotatii de 3,69 lei/euro care stimuleaza exporturile, dar ar putea avea ca efecte negative urcarea inflatiei, reducerea investitiilor straine si marirea ratelor la creditele in valuta.

Deprecierea leului de la finele acestui an are, potrivit specialistilor, doua cauze principale: neincrederea investitorilor nerezidenti cu privire la evolutiile macroeconomice din Romania si turbulentele de pe pietele financiare internationale, care au afectat intreaga regiune prin retragerea investitorilor de pe pietele emergente, considerate cu risc mai ridicat.

Deprecierea leului, demarata in august, a continuat in ciuda majorarii dobanzii de politica monetara de la 7% la 7,50%, decisa in sedinta boardului BNR din 31 octombrie.

Creditele in franci elvetieni au castigat teren

Creditele in franci elvetieni au castigat terenBancile romanesti au accelerat in acordarea de finantari in franci elvetieni, care au ajuns sa aiba o pondere tot mai mare in sumele acordate clientilor.

Bancile au lansat si anul acesta variante in franci elvetieni pentru principalele produse de creditare, persoanele fizice devenind noua tinta a institutiilor financiare.

Desi unii specialistii apreciaza ca populatia si firmele ar trebuie sa fie circumspecte fata de asa numitele credite exotice, denominate in yeni japonezi si franci elvetieni, bancherii vin cu oferte si pentru persoanele fizice dupa ce au testat produsul pe zona corporate.

Anul dealurilor in asigurari

Anul dealurilor in asigurariTranzactiile de pe piata asigurarilor au tinut in acest an capul de afis in ceea ce priveste activitatea de M&A din Romania. 2007 a fost anul ultimelor oportunitati pentru grupurile internationale de a intra prin achizitie pe piata locala de insurance.

Una din cele mai importante tranzactii de pe piata locala este cea prin care grupul financiar francez Groupama a cumparat 90% din compania BT Asigurari (pretul stabilit pentru vanzarea acestui pachet este de 90 milioane euro, dar acesta ar putea fi modificat, pretul final putand fi influentat de rezultatele financiare anuale ale firmei de asigurari) si intentioneaza sa o propulseze in urmatorii trei-cinci ani in primele cinci companii de pe piata romaneasca de profil.

Un alt deal remarcabil de pe piata de asigurari a fost reprezentat de mutarea Vienna Insurance, cel mai mare grup de asigurari din Europa Centrala si de Est, care a cumparat pe Bursa, de la omul de afaceri Ioan Niculae, peste 30% din Asirom, una dintre cele mai importante companii de asigurari din Romania.

Demisii de top in banking-ul romanesc

Demisii de top in banking-ul romanescDoua au fost la numar demisiile controversate din acest an din banking-ul local. Mutarea soc a anului este reprezentata de plecarea bancherului Nicolae Danila, care a demisionat la finele lunii octombrie, din functia de director executiv al Bancii Comerciale Romane (BCR), de comun acord cu actionarul majoritar, Erste Bank. Austriecii l-au numit in locul romanului pe vicepresedintele actual al BCR, Manfred Wimmer, membru al Comitetului Executiv al BCR, care va ocupa temporar aceasta pozitie incepand cu 1 decembrie 2007.

Nicolae Danila a fost numit CEO al Bancii Comerciale Romane in anul 2000 si a pastrat aceasta pozitie dupa privatizarea bancii din 2005.

Manfred Wimmer (51) a condus echipa responsabila de achizitia Bancii Comerciale Romane de catre Erste Group.

La jumatatea acestui an, conducerea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) era demisa de actionarul majoritar, Ministerul Economiei Finantelor, iar in functia de presedinte a fost numit Radu Gratian Ghetea. Presedintelui CEC ii expira in 2009 mandatul de patru ani la conducerea bancii.

Daca Radu Gratian Ghetea l-a inlocuit atunci pe Eugen Radulescu in functia de presedinte, Cristian Tudorancea si-a mentinut pozitia de vicepresedinte, in vreme ce Gabriela Tudor si Vasile Ifrim si-au pierdut pozitiile de vicepresedinti ai bancii. Gheorghe Carabasan si Mihaela Lucica Popa au devenit ulterior vicepresedintii consiliului de administratie al bancii.

Dealuri record pe piata software

Dealuri record pe piata softwareDaca la finele anului trecut gigantul Adecco achizitiona IP Devel, si Adobe prelua producatorul roman de software Interakt, sfarsitul acestui an este dominat de doua mari tranzactii: investitia unui consortiu international la Axigen si un 'deal' anuntat in urma cu doua saptamani: cooptarea unui grup de investitori privati in structura actionaratului BitDefender.

Astfel, un grup de sapte investitori privati, romani si americani, au investit sapte milioane de dolari in BitDefender, companie evaluata de catre un reprezentant al oamenilor de afaceri la peste 100 milioane de dolari.

De asemenea, Global Finance si 3TS-Cisco Growth Fund III formeaza consortiul care a cumparat 11,76% din actiunile companiei Gecad Technologies /Axigen in schimbul sumei de doua milioane de dolari. Aceasta tranzactie evalueaza compania, la doi ani de la lansare, la peste 17 milioane de euro.

Milionarii din Internet

Milionarii din InternetSegmentul site-urilor de recrutare online, dominat de jucatorii eJobs si Bestjobs, a devenit in ultimul an o tinta predilecta a fondurilor internationale de investitii.

Fondul american de investitii Tiger Global Management, impreuna cu un alt fond de investitii, olandez, au achizitionat in aceasta vara, un pachet minoritar de actiuni al companiei Neogen, care administreaza site-ul de recrutare online bestjobs.ro si o participatie la eJobs Group, care detine site-ul eJobs.ro.

Actionarii site-ului de recrutare online eJobs.ro au vandut 30% din companie catre fondul american de investitii Tiger Global Management pentru o suma de peste 4,2 milioane de euro.

Fondul american de investitii Tiger Global Management, impreuna cu Wouwer, un fond de investitii olandez, au achizitionat in aceasta vara, un pachet minoritar de actiuni al companiei Neogen, care administreaza site-ul de recrutare online bestjobs.ro.

Greii mondiali IT si-au adus centrele suport in Romania

Greii mondiali IT si-au adus centrele suport in RomaniaMarile companii de IT iau cu asalt Romania pentru a-si muta sau deschide unitati de productie.

Ericsson, unul dintre cei mai mari producatori de echipamente telecom din lume, a deschis, in luna iulie, la Bucuresti, un centru de servicii.

Nokia a inceput in primavara acestui an lucrarile de constructie la fabrica de telefoane mobile din judetul Cluj, pentru care va aloca 60 de milioane de euro, iar productia va incepe in primul semestru al anului viitor.

La inceputul acestui an, Bill Gates a venit in Romania pentru a deschide in Romania un Centru de Suport Tehnic. In centrul Microsoft lucreaza in jur de 100 de oameni, numarul acestora putand ajunge in urmatorii ani la 600.

In Bucuresti au mai fost deschise centre de suport global de catre giganti mondiali ca HP, IBM sau Oracle.

RCS&RDS a analizat listarea pe bursa din Londra

RCS&RDS a analizat listarea pe bursa din LondraLa inceputul lunii noiembrie, RCS & RDS a renuntat la planul listarii la Bursa de la Londra, alegand o finantare bancara record pentru Romania, de 500 milioane de euro, in contextul unui interes slab al investitorilor.

Compania de telecomunicatii RCS & RDS intentiona sa atraga 500 milioane dolari prin listarea la Bursa de la Londra a unui pachet de 15% din actiuni, in luna decembrie. Compania era astfel evaluata pe Bursa din Londra la 3,5 miliarde de dolari.

Compania informa ca va lista actiunile sub forma de certificate globale de depozit (GDR) ale caror preturi vor fi cuprinse intre 5,25 si 7,25 dolari.

Cresterea vanzarilor online

Cresterea vanzarilor onlineAnul 2007 a insemnat consolidarea unor jucatori ca eMag sau PCFun, aparitia unui numar mare de magazine online de nisa, dar si intrarea pe online a unor jucatori specializati in offline, ca Flamingo si Domo.

Sectoarele care au inregistrat cel mai mare succes in mediul online sunt in continuare cel al telecomunicatiilor, cu o pondere de 30% din volumul total al tranzactiilor, urmat de turism (pachete turistice) si transporturi, cu o pondere de 20%, e-tail cu 18% si acces la continut cu 12 procente.

Principalii factori care au dus la cresterea comertului online sunt cresterea nivelului de incredere al consumatorilor in securitatea platilor online, dar si intrarea in acest sector a unor companii importante precum Romstal, Diverta sau Ultra Pro, care s-au indreptat in ultimul timp catre mediul online.

Rompetrol KazMunaiGaz, tranzactia anului

Fara indoiala, vanzarea pachetului de 75% din Rompetrol de catre Dinu Patriciu va fi cea mai importanta tranzactie din acest an, atat ca dimensiune cat si ca impact asupra pietei locale. Prin aceasta tranzactie, Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol Group va incasa 2,17 miliarde dolari (1,59 miliarde euro) dupa ce vandut 75% din pachetul sau de actiuni catre compania petroliera de stat KazMunayGaz din Kazahstan.

Vanzarea pachetului de 75% reprezinta al doilea mare deal ca valoare cu actionariat romanesc, dupa privatizarea Bancii Comerciale Romane, si il face pe Patriciu cel mai bogat roman, surclasandu-l pe Ion Tiriac.

Agentia de rating Fitch a apreciat ca valoarea preluarii a fost de 2,15 miliarde de dolari, in conditiile in care valoarea de piata a Grupului Rompetrol in cadrul tranzactiei a fost de 3,6 miliarde de dolari.

Presedintele Rompetrol a aratat ca, in faza finala a negocierilor pentru vanzarea unui pachet de actiuni din companie, tranzactie intermediata de banca de investitii Morgan Stanley, ramasesera patru societati, doua companii petroliere si doua fonduri de investitii.

"In ultima faza au ramas doar doua: o companie petroliera si un fond de investitii. Suma oferita de fondul de investitii era pentru o participatie minoritara", a punctat Patriciu.

Explozia afacerilor din ciment

Explozia afacerilor din cimentVremea calda din 2007 a facut ca producatorii de ciment din Romania sa inregistreze cresteri ale afacerilor de peste 20%, acestea fiind printre cele mai mari cresteri inregistrate in regiune.

“In ultimii trei ani, piata constructiilor a cunoscut o evolutie pozitiva. Aceasta evolutie a fost sustinuta la inceputul acestui an si de iarna usoara pe care am avut-o”, declara, pentru Wall-Street, Markus Wirth, director general al Holcim Romania.

Lafarge, HeidelbergCement si Holcim au investit aproximativ un miliard de euro in Romania de la intrarea pe o piata a cimentului, betoanelor si agregatelor estimata in 2011 la 14 milioane de tone, dublu fata de situatia actuala.

Anul bancherilor de investitii

Anul bancherilor de investitiiPe o piata tot mai bogata in tranzactii, bancheri de investitii independenti au avut numai de castigat in 2007.

Una din cele mai active case de investitii din Romania, Capital Partners, a aderat anul acesta la M&A International, cea mai mare alianta mondiala a bancilor de investitii independente, dar a si intermediat doua din cele mai tari mutari din peisajul autohton de M&A: preluarea unui pachet de actiuni a eJobs de catre Tiger Global Management, dar si preluarea BT Asigurari de catre francezii de la Groupama.

Piata de fuziuni si achizitii private (fara mega-tranzactii ca Rompetrol) este estimata anul acesta la aproximativ 800 milioane euro, potrivit lui Doru Lionachescu (foto), partener principal la Capital Partners.

Raiffeisen Investment, un alt jucator important din zona de investment banking, va inregistra in acest an o cifra de afaceri ce se apropie de 1,5 mil. euro, in crestere cu 50% fata de anul trecut. In acest moment, Raiffeisen Investment are in derulare sase proiecte (trei mandate de cumparare si trei de vanzare) insa compania nu se afla aproape de nicio finalizare.

Explozia proiectelor de retail

Explozia proiectelor de retail2007 este anul centrelor comerciale lansate in provincie, Clujul fiind orasul cu cele mai multe inaugurari.

Preturile terenurilor, respectiv locuintelor din vecinatatea centrelor comerciale Polus Center si Iulius Mall din Cluj, zone unde au fost anuntate in acest an si alte investitii importante, au crescut cu procente cuprinse intre 20-30%.

Pe piata de retail din Romania au fost anuntate, in momentul de fata, aproximativ 100 de centre comerciale ce urmeaza a fi inaugurate pana in 2009-2010, doar 60-70% dintre acestea avand insa sanse reale de a fi finalizate, sustin analistii Eurisko, care mai cred ca in urmatorii ani vor aparea si primele esecuri pe acest segment.

Principalii jucatori
de pe piata romaneasca de retail sunt fondurile de investitii private care fac achizitii de mai mica anvergura (intre 5 si 50 milioane euro), cele institutionale care fac achizitii de anvergura (intre 30 milioane si 500 milioane euro), dezvoltatorii care aduc un plus de valoare proiectelor achizitionate prin experienta acumulata pe piata internationala si micii investitori ce realizeaza tranzactii cuprinse intre 0,5 - 5 milioane euro.

Tranzactii record in imobiliare

Tranzactii record in imobiliareTranzactiile pe sectorul imobiliar din Romania in primele noua luni ale anului 2007 au ajuns la 1,5 miliarde euro, aproape dublu comparativ cu perioada similara a anului precedent, valoarea totala putand ajunge la 2 miliarde de euro pana la sfarsitul anului, conform analistilor pietei.

Cea mai mare tranzactie pe segmentul centrelor comerciale realizata anul acesta este cea prin care fondul austriac de investitii Immoeast a achizitionat de la TriGranit centrul comercial Polus din Cluj, contra sumei de 185 milioane euro (yield de 6,75%).

Pe segmentul birourilor, cea mai mare tranzactie a anului ramane cladirea America House, vanduta de israelienii de la GTC catre grupul francez de investitii Natixis, pentru suma de 120,3 milioane euro, tranzactie realizata la un yield de 6%. A doua afacere pe segmentul birourilor a fost realizata de catre Immoeast care a achizitionat pentru 101,5 milioane euro cladirea S-Parc din Bucuresti, la un yield de 6,9%.

In ceea ce priveste sectorul industrial, cea mai importanta tranzactie a fost cea realizata de catre GE Real Estate, care a achizitionat contra sumei de 175 milioane euro, spatii industriale din sapte orase din tara (yield de 8%).

Preturile la apartamente si-au continuat ritmul de crestere

Preturile la apartamente si-au continuat ritmul de cresterePretul apartamentelor de pe piata locala a crescut cu 40% pe an, potrivit BERD. Acelasi ritm de crestere a fost consemnat si pentru preturile apartamentelor vechi din Capitala.

Preturile in zona rezidentiala din nordul Capitalei au urcat pana la 6.000 euro/mp, din cauza epuizarii terenurilor construibile, ajungand in cazul apartamentelor dintr-o cladire in constructie pe strada Gogol, din cartierul Primaverii, la 8.617 euro/mp.

Pretul locuintelor noi din Capitala va inregistra, anul viitor, o incetinire a ritmului de crestere, la aproximativ 15-20%, in conditiile in care pentru anul in curs ritmul de crestere se situeaza la un nivel mediu de 20%.

Credite imobiliare record pe piata locala

Credite imobiliare record pe piata localaUna din finantarile record anuntata in acest an este acordul prin care BCR va oferi finantare de pana la 575 milioane euro, pentru proiectele rezidentiale pe care compania Copper Beech le va dezvolta in perioada urmatoare.

Copper Beech este cel mai mare dezvoltator imobiliar din domeniul rezidential care opereaza in Romania. Compania isi propune sa construiasca 16.500 de locuinte in urmatorii 5 ani, pe baza unei investitii de 2,5 miliarde euro.

Acordul dintre BCR si Copper Beech Group a fost semnat pentru o perioada de 12 ani.

O alta finantare record este reprezentata de credit in valoare de 234 de milioane euro obtinut de dezvoltatorul centrului comercial Cotroceni Park din Capitala obtinut de la Hypo Real Estate Bank.

Salariile au luat foc in 2007

Salariile au luat foc in 2007Companiile romanesti au inregistrat in 2007 o crestere de 45% a cheltuielilor de personal fata anul trecut.

Costurile cu forta de munca pe piata romaneasca au crescut in al doilea trimestru al acestui an cu 23,4% fata de acelasi interval din anul trecut, ritm care plasa Romania pe locul al doilea in Uniunea Europeana (UE), dupa Letonia, potrivit unor statistici publicate de Eurostat.

Astfel, in al doilea trimestru al anului, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, costurile cu forta de munca au crescut in Romania cu 23,4%, pe primul loc situandu-se Letonia, unde costurile au inregistrat o crestere cu peste 30%. Urmatoarele tari in care cheltuielile au inregistrat cresteri mari au fost Lituania (21,6%) si Estonia (18,7%).

Privatizarea Daewoo

Privatizarea DaewooPreluarii uzinei Daewoo de catre americanii de la Ford a reprezentat evenimentul anului in industria auto din Romania.

Potrivit contractului, americanii trebuie sa plateasca 57 milioane euro pentru pachetul de actiuni de 72,4% cumparat de la Statul roman.

Ford Motor Company trebuie sa mentina timp de patru ani obiectul de activitate principal si cei 3.900 de angajati ai societatii Automobile Craiova, la care a cumparat pachetul majoritar de actiuni, potrivit obligatiilor postprivatizare din contract.

Investitorul american se obliga sa realizeze un grad de integrare a productiei de 60% pana la sfarsitul celui de-al patrulea an de la finalizarea tranzactiei, precum si sa produca peste 250.000 de automobile, in aceeasi perioada. Numarul de automobile produse urmeaza sa creasca pana la 300.000 la sfarsitul celui de-al patrulea an al investitiei.

Importatorii auto au dinamitat piata locala

Importatorii auto au dinamitat piata localaRomania a fost anul acesta una din pietele auto cu cele mai importante cresteri in 2007.

Vanzarile de masini noi au depasit 258.000 de unitati, in primele zece luni ale anului, in crestere cu 23% fata de perioada similara din 2006, conform statisticilor remise de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania (APIA).

Astfel, in primele zece luni din 2007 s-au vandut 258.224 autoturisme, in crestere cu 23% fata de cele 209.935 vandute in intervalul ianuarie - octombrie anul trecut. Vanzarile de vehicule comerciale au crescut si ele cu 25,9%, de la 30.688 unitati, la 38.637 unitati.

Per total, in primele zece luni s-au vandut 299.248 autovehicule, cu 23,5% peste cele 242.282 comercializate in intervalul ianuarie - octombrie 2006.

Transgaz, afacerea anului pe Bursa

Transgaz, afacerea anului pe BursaListarea Transgaz este, fara indoiala, afacerea anului pe piata locala de capital.

Investitorii au plasat 6,306 miliarde lei (1,796 miliarde euro) in cadrul ofertei publice primare de vanzare de actiuni (IPO) Transgaz Medias, jumatate din lichiditatea Bursei de la inceputul acestui an, depasind de 27,91 de ori valoarea ofertei.

Acest grad ridicat de suprasubcriere la Transgaz, in special din parte investitorilor mari, a demonstrat ca o listare pe piata romaneasca de capital are un succes garantat.

IPO Transgaz s-a derulat prin Raiffeisen Capital & Investments (RCI) si Intercapital Invest.