Mihail Ion, RAM: Companiile din Romania se vor lovi de costuri de finantare mai ridicate

Mihail Ion, RAM: Companiile din Romania se vor lovi de costuri de finantare mai ridicateCazul Bear Stearns este doar o ilustrare a situatiei delicate in care se afla pietele financiare internationale, iar turbulentele manifestate produc efecte si pe plan local, insa indirect si intr-o masura mult diminuata, mai ales in ceea ce priveste sectorul real al economiei, spune Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management (RAM), societatea de administrare a fondurilor de investitii din cadrul grupului financiar-bancar Raiffeisen.

Presedintele RAM semnaleaza un prim efect asupra pietei locale: o cerere mai mica pentru exporturile romanesti, avand in vedere ca in plan extern ritmul de crestere economica se reduce, chiar daca in tarile UE nu se poate vorbi despre recesiune, capacitatea de absorbtie a acestor tari se va reduce.

De asemenea, companiile din Romania vor trebui sa faca fata si unor costuri de finantare mai ridicate, ceea ce le va reduce profitabilitatea. “Greveaza asupra costurilor financiare atat cresterea dobanzilor in lei, pentru companiile care s-au imprumutat in lei, dar si deprecierea leului, pentru companiile care s-au imprumutat in valuta. In consecinta, cu cat gradul de indatorare a unei companii este mai mare, ca atat mai mult vor fi afectate”, a explicat, pentru Wall-Street, Mihail Ion.

Trecand catre sectorul financiar, influentele sunt mai puternice. Astfel, reducerea apetitului de risc global se manifesta intr-o migratie a fluxurilor financiare catre active mai putin riscante si avand o lichiditate corespunzatoare, crede Mihail Ion. “Acest lucru se traduce intr-o reticenta a investitorilor straini pentru plasamentele in actiuni romanesti, aversiune amplificata si de contextul macroeconomic local nu tocmai favorabil, care se manifesta prin deficite ridicate de cont curent si bugetar si o inflatie in crestere”, enunta Mihail Ion.

Finantistul crede ca aceste evolutii se suprapun peste un an electoral, cand masuri pentru consolidarea stabilitatii macro sunt mai greu de implementat, dat fiind caracterul lor nepopular si, din acest motiv, performanta bursei de la Bucuresti se situeaza sub cea a tarilor emergente sau mature.

Mai mult, efecte negative se resimt si asupra cursului de schimb, presiunile de depreciere adauga Mihail Ion.. Exemplul cel mai bun a fost ziua de luni, cand leul s-a depreciat mai mult decat celelalte monede din regiune, in urma anuntului finantarii de urgenta a Bear Stearns si apoi a preluarii acesteia de catre JP Morgan la o valoare foare redusa. “Pe langa impactul negativ asupra companiilor care s-au imprumutat in valuta, putem vorbi si despre un efect negativ asupra persoanelor fizice, pe de o parte pentru ca preturile bunurilor importate cresc, pe de alta parte pentru ca ratele la creditele contractate in valuta sunt mari ridicate convertite in lei”, explica Mihail Ion.

In ce masura autoritatile de la noi stiu ce sa faca in conditiile in care exista inceputul unei crize? BNR face eforturile necesare pentru a preveni accentuarea inflatiei sau o depreciere excesiva a cursului de schimb, crede Mihail Ion si, in plus, se incearca temperarea cresterii ritmului de creditare, cel putin catre persoanele fizice.

“Aceste masuri trebuie insa insotite insa si de o fermitate a policiilor fiscal-bugetare si a veniturilor. Avem o rectificare recenta a deficitului bugetar cu 0.4% din PIB, insa insuficienta daca luam in considerare planificarea bugetara in acest an care supraestimeaza veniturile ce se vor incasa. In plus, este nevoie de o atitudine solida a Guvernului in evitarea unor cresteri salariale puternice in sectorul bugetar, in ciuda marjei de manevra reduse data de apropierea alegerilor”, opineaza Mihail Ion.

Alin Brendea, Prime Transaction: Daca criza se va prelungi mai mult, Romania va fi mai mult contaminata

Alin Brendea, Prime Transaction: Daca criza se va prelungi mai mult, Romania va fi mai mult contaminataIn privinta raspunsului autoritatilor din Romania la aceste evolutii, Alin Brendea, director Prime Transaction, crede ca ar fi de bun simt ca acestea sa stie ce sa faca, dar este mult mai important daca acest lucru se va face sau se poate face. “Trebuie sa avem in vedere un alt aspect: aceasta criza se suprapune unui an electoral si, in acest sens, unele masuri ar putea fi greu de implementat”, remarca Brendea.

Brendea nu crede ca turbulentele se vor transmite intr-o masura foarte mare, dar nici deloc. “Conteaza foarte mult si cat va mai dura criza, pentru ca daca se va prelungi mai mult, si Romania va fi mai mult contaminata”, adauga Alin Brendea.

Directorul Prime Transaction insista pe faptul ca probelemele din SUA au pornit de la piata imobiliara, si chiar daca suntem departe de americani, ar putea sa asistam la o oarecare temperare in evaluarea activelor.

Brendea nu vede influente foarte mari asupra afacerilor romanesti ca urmare a prabusirii unei banci de investitii de talia Bear Stearns, dat fiind faptul ca in economia romaneasca nu sunt entitati de acest gen, care sa fie influentate direct de aceasta prabusire. “Practic, respectivele banci au fost motoare principale de rulare a banilor”, explica Brendea.

De asemenea, Adrian Simionescu, directorul Vienna Investment Trust, nu crede ca turbulentele de pe pietele international se vor transmite foarte intens in economia romaneasca, nu pentru ca aceasta nu ar fi vulnerabila, ci pentru ca nu sunt conexiuni directe care sa permita un impact foarte puternic.

“In plus, masurile luate pana acum de Guvern si de Banca Nationala au avut ca scop tinerea in frau a inflatiei. Aceste operatiuni au mentinut un echilibru in economie si in politica fiscal, evitand orice dezechilibru generat de criza internationala”, ne-a declarat Adrian Simionescu.

De asemenea, forurile internationale nu prevad pericole foarte mari pentru tarile emergente, inclusiv Romania, crede Simionescu. “Interconexiunea dintre noi si America este slaba, impactul este mai mult psihologic, desi nu ar trebui sa fim afectati aproape deloc”, adauga Simionescu.



Doru Lionachescu, Capital Partners: Ma astept la iesirea speculatorilor si a investitorilor amatori din piata imobiliara

Doru Lionachescu, Capital Partners: Ma astept la iesirea speculatorilor si a investitorilor amatori din piata imobiliaraDoru Lionachescu, partener principal la Capital Partners, cea mai mare casa independenta de investment banking din Romania, crede ca, mai devreme sau mai tarziu, se vor transmite turbulentele de pe piata internationala si in economia locala, insa magnitudinea acestora la nivel local va fi mult mai redusa comparativ cu ceea ce se intimpla acum peste Ocean.

Lionachescu nu vede efecte, nici imediat, nici pe termen mai lung, ale prabusirii unei banci de investitii de talia Bear Stearns asupra afacerilor romanesti. “Piata globala de investment banking se va reaseza probabil, dar acest fenomen nu are cum afecta Romania, un jucator mult prea mic in acest sector”, ne-a spus Doru Lionachescu.

Turbulentele deja se simt, crede Lionachescu, deocamdata la nivelul economic cel mai sensibil: piata de capital. De asemenea, bancherul se asteapta la o mai mare precautie din partea subsidiarelor bancilor internationale si la o ingreunare a accesului la finantare pentru toate bancile din sistem.

“Pe termen mai lung, daca criza va continua, e posibil sa vedem decizii de iesire din piata ale unora dintre jucatorii bancari marginali, care se vor vedea nevoiti sa se concentreze pe piete sau sectoare-cheie”, a explicat Lionachescu.

Doru Lionachescu, specializat si in finantari pe zona de real-estate, nu crede in teoria unui crah imobiliar iminent in Romania, insa estimeaza iesirea speculatorilor si a investitorilor amatori din piata imobiliara, ceea ce ar putea aduce de altfel o corectie binevenita in numite zone.





Adrian Crivii, Darian: In perioada urmatoare, va creste prudenta in investitii

Adrian Crivii, Darian: In perioada urmatoare, va creste prudenta in investitiiUnul din specialistii romani in evaluare a activelor, Adrian Crivii, directorul general al Darian, crede ca, in perioada urmatoare, va creste prudenta in investitii, atat pe fondul turbulentelor de pe piata americana, cat si pe fondul scumpirii finantarii.

„Economia romaneasca este mai puternic influentata de piata europeana decat de cea americana, iar pe piata UE, unde nivelului de inflatie este ridicat, este foarte posibil ca dobanda de referinta a BCE sa creasca, ducand la scumpirea finantarii”, ne-a declarat Crivii.

Aceasta masura ar putea avea ca efect o limitare a expunerii si a investitiilor din partea companiilor internationale, cu precadere europene, iar o eventuala adancire a recesiunii din SUA va avea efecte negative asupra economiei europene si implicit asupra Romaniei, adauga Adrian Crivii.

Adrian Crivii crede ca efectele turbulentelor de pe pietele internationale s-au resimtit in principal pe piata romaneasca de capital, care este influentata de numeroasele fonduri de investitii straine. De asemenea, alte efecte vizibile au fost deprecierea monedei nationale si cresterea preturilor la energie si materii prime.

Altfel, gradul de influenta asupra economiei romanesti nu este foarte mare, pentru ca, deocamdata, economia noastra nu este atat de integrata in economia mondiala. Insa efectele pe termen lung ale adancirii recesiunii ar putea sa fie simtite mai puternic si in Romania spre sfarsitul anului.

Pe de alta parte, Crivii crede ca aceasta cadere s-ar putea sa determine o scadere mai puternica a dobanzii de referinta stabilite de FED. Iar diferenta mare dintre dobanda de referinta din SUA, care se situeaza acum la 2,25% si este in scadere, si dobanda de referinta din Romania, situata la 9%, s-ar putea sa determine un numar semnificativ de fonduri speculative sa patrunda pe piata de capital din Romania si sa o echilibreze. „Trebuie stiut insa ca aceste fonduri, asa numitele „hot money”, raman in general pe piata o perioada scurta de timp”, adauga Crivii.



Gabriel Aldea, Intercapital: Nu putem vorbi de corectii semnificative pe piata imobiliara

Gabriel Aldea, Intercapital: Nu putem vorbi de corectii semnificative pe piata imobiliaraGabriel Aldea, Responsabil Departament Front Office in cadrul Intercapital Invest, remarca ca declansarea crizei financiare in Statele Unite a avut un impact semnificativ asupra economiei romanesti in special la nivel macro, acolo unde se resimtea o vulnerabilitate crescuta ca urmare a inregistrarii unui deficit de cont curent foarte ridicat.

Efectele resimtite au fost pe langa devalorizarea leului si deprecierea indicilor bursieri, o crestere puternica a inflatiei peste tinta BNR si scumpirea creditului in atat in Euro cat si in lei.

“Efectul asupra companiilor romanesti s-a resimtit in cea de-a doua parte a anului in primul rand la nivelul profitului, multe dintre acestea inregistrand pierderi considerabile din activitatea financiara”, spune Aldea.

Aceste crede ce prabusirea bancii americane de investitii Bearn Stearns nu va genera efecte directe asupra afacerilor romanesti si nici macar a celor din domeniul bancar, efectul posibil fiind numai unul indirect, de natura emotionala, materializat in scaderea cotatiilor companiilor listate la BVB.

”Daca tinem seama de faptul ca in domeniul imobiliar se inregistreaza in continuare o cerere superioara ofertei, nu cred ca putem vorbi de corectii semnificative la nivelul preturilor de pe aceasta piata, si cu atat mai putin de o spirala imobiliara asemanatoare celei din Statele Unite”, argumenteaza Gabriel Aldea