1 / 6

Mihail Ion, RAM: Companiile din Romania se vor lovi de costuri de finantare mai ridicate

Cazul Bear Stearns este doar o ilustrare a situatiei delicate in care se afla pietele financiare internationale, iar turbulentele manifestate produc efecte si pe plan local, insa indirect si intr-o masura mult diminuata, mai ales in ceea ce priveste sectorul real al economiei, spune Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management (RAM), societatea de administrare a fondurilor de investitii din cadrul grupului financiar-bancar Raiffeisen.

Presedintele RAM semnaleaza un prim efect asupra pietei locale: o cerere mai mica pentru exporturile romanesti, avand in vedere ca in plan extern ritmul de crestere economica se reduce, chiar daca in tarile UE nu se poate vorbi despre recesiune, capacitatea de absorbtie a acestor tari se va reduce.

De asemenea, companiile din Romania vor trebui sa faca fata si unor costuri de finantare mai ridicate, ceea ce le va reduce profitabilitatea. “Greveaza asupra costurilor financiare atat cresterea dobanzilor in lei, pentru companiile care s-au imprumutat in lei, dar si deprecierea leului, pentru companiile care s-au imprumutat in valuta. In consecinta, cu cat gradul de indatorare a unei companii este mai mare, ca atat mai mult vor fi afectate”, a explicat, pentru Wall-Street, Mihail Ion.

Trecand catre sectorul financiar, influentele sunt mai puternice. Astfel, reducerea apetitului de risc global se manifesta intr-o migratie a fluxurilor financiare catre active mai putin riscante si avand o lichiditate corespunzatoare, crede Mihail Ion. “Acest lucru se traduce intr-o reticenta a investitorilor straini pentru plasamentele in actiuni romanesti, aversiune amplificata si de contextul macroeconomic local nu tocmai favorabil, care se manifesta prin deficite ridicate de cont curent si bugetar si o inflatie in crestere”, enunta Mihail Ion.

Finantistul crede ca aceste evolutii se suprapun peste un an electoral, cand masuri pentru consolidarea stabilitatii macro sunt mai greu de implementat, dat fiind caracterul lor nepopular si, din acest motiv, performanta bursei de la Bucuresti se situeaza sub cea a tarilor emergente sau mature.

Mai mult, efecte negative se resimt si asupra cursului de schimb, presiunile de depreciere adauga Mihail Ion.. Exemplul cel mai bun a fost ziua de luni, cand leul s-a depreciat mai mult decat celelalte monede din regiune, in urma anuntului finantarii de urgenta a Bear Stearns si apoi a preluarii acesteia de catre JP Morgan la o valoare foare redusa. “Pe langa impactul negativ asupra companiilor care s-au imprumutat in valuta, putem vorbi si despre un efect negativ asupra persoanelor fizice, pe de o parte pentru ca preturile bunurilor importate cresc, pe de alta parte pentru ca ratele la creditele contractate in valuta sunt mari ridicate convertite in lei”, explica Mihail Ion.

In ce masura autoritatile de la noi stiu ce sa faca in conditiile in care exista inceputul unei crize? BNR face eforturile necesare pentru a preveni accentuarea inflatiei sau o depreciere excesiva a cursului de schimb, crede Mihail Ion si, in plus, se incearca temperarea cresterii ritmului de creditare, cel putin catre persoanele fizice.

“Aceste masuri trebuie insa insotite insa si de o fermitate a policiilor fiscal-bugetare si a veniturilor. Avem o rectificare recenta a deficitului bugetar cu 0.4% din PIB, insa insuficienta daca luam in considerare planificarea bugetara in acest an care supraestimeaza veniturile ce se vor incasa. In plus, este nevoie de o atitudine solida a Guvernului in evitarea unor cresteri salariale puternice in sectorul bugetar, in ciuda marjei de manevra reduse data de apropierea alegerilor”, opineaza Mihail Ion.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri