15 / 17

Radu Apostolescu, eMag - Un copil pasionat de calculatoare

Radu Apostolescu, de profesie medic, dar pasionat de calculatoare, a pus bazele eMag.ro in 2001, impreuna cu alti doi colegi, intr-un moment in care .ro abia incepea sa se dezvolte.

Despre copilul Radu Apostolescu, directorul pentru dezvoltare online si co-proprietarul eMAG isi aminteste ca ziua de 1 iunie era ceva “oficial, si nu una cu valoare sentimentala, “poate si din cauza felului cum era serbata inainte de revolutie”, dupa cum marturiseste.

Literatura copilariei inscria cartile cu aventuri sau SF, citite o singura data de la cap la coada, din care recitea capitole pe sarite.

“Cele mai citite in felul acesta au fost cele cu capitanul Nemo – 20.000 leghe sub mari si Insula misterioasa, apoi Ciresarii. Imi placeau foarte mult cele de aventuri si SF deci Jules Verne era la loc de cinste”, isi aminteste oficialul eMag.

Actualul director pentru dezvoltare online, pasionat in copilarie pe rand de constructii si de calculatoare, crede ca i-ar fi placut de mic placut job-ul actual.

“Sunt la fel de fascinat de calculatoare ca si atunci cand l-am pipait pe primul – undeva prin 85 probabil – un Spectrum. Din cand in cand mai joc jocuri de pe vremea aceea. Inainte de calculatoare eram pasionat de jocuri de constructie, mai intai mecanice si apoi electronice – era un joc MED de montaje electronice si-l aduce cineva aminte?”

Dand dovada de spirit antreprenorial, elevul Apostolescu din gimnaziu cofenctiona pe comanda jucarii si bentite inscriptionate cu nume de formatii sau de canteri, pe care le vindea colegilor, castingand de unul singur primii bani. Dupa revolutie, adolescentul castiga banii proprii vanzand casete cu jocuri in consignatii.

“Era o chestie foarte importanta de self-esteem, aveam bani castigati de mine. Cred ca motivatia era un nivel psihologic de independenta”, marturiseste Apostolescu, precind insa ca nu isi mai aminteste primele lectii despre valoarea banilor.

De 1 iunie, Radu Apostolescu va megre cu fiica Ana, in varsta de 3 ani, la o petrecere cu multi copii si jucarii. Oficialul spune ca micuta ii seamana in “seriozitatea” cu care se joaca, in atentia pentru detalii, dar si in pasiunea pentru trenulete, pe care i le-a cumparat “manat” de amintirile din propria copilarie.

Apostolescu apreciaza ca educatia pe care o primesc copiii americani, care au o activitate part-time din care castiga bani de buzunar, este foarte importanta si benefica, deoarece americanii isi invata de mici copiii ca banii trebuie munciti.

“Din pacate la noi e o problema de cultura, exista un protectionism exagerat al parintilor care zic ‘Lasa-l se joace si sa nu aiba nici o grija cat mai mult, ca o sa munceasca din greu toata viata.’ Munca la noi cred ca a fost asociata mult prea mult cu o corvoada, cu un rau necesar supravietuirii. Acestea sunt urmarile cele mai dramatice ale trecutului si care franeaza din inertie inca, evolutia”, spune Radu Apostolescu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri