BVB ar putea castiga investitori straini plecati din Rusia

BVB ar putea castiga investitori straini plecati din RusiaIn Romania, razboiul nu a generat prea multe influente. Cele mai multe se vor resimti pe termen lung, spun specialistii, ca urmare a fenomenului de contagiune, daca bursele dezvoltate vor avea de suferit sau daca acest conflict va continua.

Pe termen scurt, Ovidiu Fer, analist in cadrul bancii de investitii Wood&Company, vede un impact pozitiv pentru pietele ca cea din tara noastra. “Acest efect se va datora faptului ca multe fonduri sunt orientate regional. In acest caz in EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa). Iesirile masive din Rusia au deci ca alternativa si Romania (desi se pare ca pentru moment au fost indreptate cel mai mult catre Turcia)”, a declarat acesta, pentru Wall-Street.

Analistul crede ca planeaza un semn de intrebare asupra regiunii, din cauza influentei foarte puternice pe care o are Rusia. “Cred deci ca fondurile din EMEA vor avea ceva mai putina cautare”, a mai spus Fer.

Ionut Bindea, analist la Vanguard, crede ca efectul conflictului asupra bursei romanesti va fi cel mai probabil unul marginal, sub forma unui efect de contagiune, daca bursele puternice vor avea de suferit. “Dintre emitentii listati la BVB este posibil sa fie afectati cei care au interese economice in zona Caspica sau cei a caror activitate are legatura cu proiectul Nabucco”, a mai explicat analistul.

O prelungire a conflictului va afecta economiile tarilor europene

O prelungire a conflictului va afecta economiile tarilor europeneConflictul din Caucaz pare sa se fi apropiat de sfarsit, dar efectele sale asupra economiilor europene si a tarii noastre nu sunt inca foarte pregnante.
Pana acum, declansarea razboiului a avut un impact minor asupra economiilor europene. “Efecte directe asupra economiilor europene pot sa apara doar in conditiile in care acest conflict se intinde pe o perioada mult mai lunga de timp”, a declarat Adi Lupsan, director adjunct al Intercapital Invest.

Acesta nu crede ca bursa romaneasca ar putea fi influentata, mai ales ca suntem deja foarte jos comparativ cu alte piete de capital emergente.

Cu toate acestea, dezvoltarea ulterioara a situatiei ar putea influenta economiile europene. “Influenta s-ar putea materializa fie prin lovituri date intereselor acestora in zona, fie printr-o eventuala "ingropare" a proiectului Nabucco”, a declarat, pentru Wall-Street, Ionut Bindea.

Rompetrol nu a suferit pierderi in urma inchiderii benzinariilor din Georgia

Rompetrol nu a suferit pierderi in urma inchiderii benzinariilor din GeorgiaCompania Rompetrol sustine ca nu a inregistrat pierderi majore din cauza ca si-a inchis doua benzinarii din cele 29 pe care le detine in Georgia, ca urmare a razboiului, informeaza NewsIn.

"Intre timp, compania Rompetrol Georgia a decis deschiderea statiei Zugdidi (vecinatate Abhazia), in timp ce statia Gori (vecinatate Osetia de Sud) va fi in continuare inchisa pana la clarificarea situatiei din zona. Activitatea Rompetrol Georgia se desfasoara si s-a desfasurat in permanenta in regim normal de lucru. Compania nu a inregistrat pierderi majore, reusind sa administreze cu succes operatiunile in aceasta perioada dificila si sa fie atat un furnizor stabil in piata de profil, cat si un factor de stabilitate civica", potrivit datelor furnizate ieri de Rompetrol sursei citate.

De asemenea, reprezentantii companiei mai spun ca activitatea Grupului Rompetrol nu a fost afectata de inchiderea celor doua porturi din Georgia, Batumi fiind redeschis vineri, 15 august, iar prin Kulevi nu sunt derulate niciun fel de operatiuni.

Premierul kazah Karim Masimov a ordonat la 11 august 2008 suspendarea transporturilor de petrol prin portul georgian Batumi, de la Marea Neagra, ca urmare a conflictului armat dintre Georgia si Rusia. KazMunayGaz a devenit, in februarie 2008, singurul actionar al terminalului petrolier din portul Batumi, dupa ce a cumparat pachete de actiuni de la partenerii sai.

Rompetrol miza pe portul georgian pentru aprovizionare, in cadrul unor proiecte comune cu KazMunayGaz.

Pe termen scurt, razboiul nu ar putea afecta proiectul gazoductului Nabucco

Pe termen scurt, razboiul nu ar putea afecta proiectul gazoductului NabuccoUna din mizele ofensivei militare ruse asupra Georgiei a fost si blocarea accesului direct al Europei la rezervele de petrol si gaze din Marea Caspica, sansele pentru construirea gazoductului european Nabucco ce ar fi urmat sa transporte gaz caspic fiind astfel serios reduse, scrie Washington Post.

Analistii cred ca proiectul are deja mari probleme si ca se va exercita o influenta doar in momentul in care construirea sa va fi inceputa.

“In momentul de fata viitorul proiectului Nabucco este foarte incert. Cu toate ca a fost inclus in strategia energetica a UE si se asteapta ca astfel sa se reduca dependenta energetica de Rusia, statele membre nu par sa aiba (inca) vointa politica si unitatea necesara ducerii la capat a proiectului.

Exista zvonuri ca pentru opozitia sa fata de aderarea Georgiei la NATO, Germania va primi o conducta dedicata (proiectul Nord Stream), care va ocoli tarile pro-SUA din regiune (Ucraina, Polonia si statele baltice). In plus, atunci cand Cehia a luat pozitie in favoarea scutului anti-racheta, fluxul energetic dinspre Rusia a scazut cu 40%”, a mai explicat Ionut Bindea.

Principalele consecinte ale caderii proiectului Nabucco ar fi afirmarea Rusiei ca si (cvasi) unic furnizor energetic pentru Europa si cresterea capacitatii de negociere a Moscovei in toate domeniile, a dezvoltat analistul Vanguard.

Si Adi Lupsan considera acest proiect greu realizabil si nu crede ca razboiul il va afecta. “Chiar si in conditiile in care nu am fi avut acest conflict, probabilitatea de a demara efectiv acest proiect era redusa. Acesta este si motivul pentru care mai degraba putem vorbi de efecte pozitive asupra pietei de capital doar in conditiile in care acest proiect trece de faza declaratiilor de intentie si intra efectiv in faza de constructie”, a mai spus acesta.

Seful Consortiului care construieste conducta Nabucco a declarat ca acest conflict nu schimba cu nimic planurile de a construi acest gazoduct.

Nici Bursa rusa, nici petrolul nu au suportat consecinte masive

Nici Bursa rusa, nici petrolul nu au suportat consecinte masiveRazboiul dintre Rusia si Georgia nu a avut consecinte foarte mari nici asupra burselor statelor implicate.

Bursa de la Moscova a suferit o corectie serioasa incepand cu 19 mai, pierzand 30.8% pana la data de 8 august (data de incepere a conflictului) cand s-a marcat low-ul perioadei. Dupa ce presedintele Rusiei a cerut incheierea armistitiului, indicele RTS a crescut cu 3.65%. “Influenta asupra bursei de la Tbilisi este greu de comensurat, tinand cont ca tranzactiile pe aceasta piata rareori depasesc 20.000 euro/zi”, a explicat Bindea.

Desi multi analisti se asteptau la influente semnificative asupra pretului petrolului, acestea au intarziat sa apara, titeiul tranzactionandu-se si astazi in jurul valorii de 115 $/baril. “Aceasta cu toate ca in urma unui atac al PKK a fost inchisa conducta Baku-Tbilisi Ceyhan, singura conducta de transport a petrolului caspic care ocoleste Rusia si prin care se scurge peste 1% din productia mondiala de titei, iar in urma unor atacuri ale aviatiei ruse Azerbaidjanul a oprit exporturile pe ruta Batumi-Kulavi-Poti”, a continuat analistul de la Vanguard.

La nivel macroeconomic, Fondul Monetar International estimeaza ca Rusia va avea o crestere economica in scadere la 6,8% in acest an, fata de 8,1% in 2007. Fondul se asteapta la o crestere de 6,3% in 2009, ceea ce ar fi cea mai proasta performanta din 2002.

Trupele rusesti au inceput retragerea din Georgia

Trupele rusesti au inceput retragerea din GeorgiaRazboiul dintre Rusia si Georgia pare ca se apropie de final. Dupa mai mult de doua saptamani in care conflictul deschis dintre cele doua tari a facut sute de morti si de raniti, statul rus a declarat ieri ca a inceput retragerea trupelor ce ocupa o treime din Georgia.

Ministerul de Externe de la Tbilisi a publicat un nou bilant al victimelor: 779 de raniti georgieni, civili si soldati. Moscova prezinta un bilant sumbru: 1.600 de morti, atat soldati, cat si civili oseti ucisi de trupele georgiene.
Conform planului de pace, retragerea fortelor ruse de mentinere a pacii a inceput ieri.

Conflictul a adus reactii din toate zonele lumii. Astfel, pe fondul apelului de incetare a focului din zilele trecute, Moscova a fost amenintata de Statele Unite ale Americii si de Uniunea Europeana cu racirea relatiilor bilaterale in cazul in care interventia pe teritoriul georgian nu va inceta. Si alte organizatii si state ale tarii au cerut incetarea ostilitatilor de pe teritoriul georgian, inca din primele zile ale razboiului.

Primele atacuri rusesti au inceput pe 4 august, dupa ce armata georgiana a lansat o ofensiva impotriva fortelor separatiste din Osetia de Sud. Aceasta si Abhazia sunt doua provincii separatiste ale Rusiei care sunt de peste 5 ani in mijlocul unei dispute intre cele doua state.