Crestere record a PIB-ului in T2

Crestere record a PIB-ului in T2Produsul intern brut (PIB) a fost de 195,764 miliarde lei (53,33 miliarde euro) in primul semestru din acest an, in crestere cu 8,8% fata de perioada similara din 2007, avansul economic anual in trimestrul II fiind de 9,3%.

In trimestrul al doilea, PIB a fost de 109,019 miliarde lei (29,85 miliarde euro), in crestere cu 9,3% fata de perioada similara din 2007, de asemenea un ritm record pentru intervalul aprilie - iunie in anii postrevolutionari, potrivit datelor preliminare publicate de Institutul National de Statistica (INS). Altfel, cresterea economica nu a mai depasit 9% din ultimele trimestre ale anului 2004.

Spre comparatie, cresterea economica a fost de numai 5,6% in trimestrul al doilea din 2007 si de 5,8% in primul semestru de anul trecut.

Economia Romaniei se afla intr-o tendinta evidenta de avans, de la 8,3% in trimestul al treilea din 2006, 7,7% in T4, 6% in primul trimestu din 2007, 5,6% in T2 din 2007, 5,7% in trimestul al treilea de anul trecut si in T4 2007, un avans de 6,6%.

Cresterea economica nu a mai atins acest nivel din perioada comunista

Cresterea economica nu a mai atins acest nivel din perioada comunistaMinistrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, pe 21 august 2008, ca produsul intern brut al Romaniei a crescut cu aproape 9% in al doilea trimestru al acestui an, avansul din prima jumatate a anului fiind de 8,6%, potrivit unor date statistice preliminare.

"Cresterea economica nu a mai atins acest nivel din perioada comunista, insa nu putem face o comparatie cu cifrele de atunci, deoarece se foloseau alti indicatori", explica, la acea data, Vosganian.

In primul semestru al acestui an, PIB-ul a fost de 86,745 miliarde lei (23,5 miliarde euro), in crestere cu 8,2% fata de cel din primul trimestru din 2007, si tot cu mult peste asteptarile pietei.

Anul trecut, produsul intern brut a fost de 404,7 miliarde lei (121,27 miliarde euro) in crestere cu 6% fata de cel din 2006.

Detalii privind evolutia PIB in primul semestru din 2008 si despre principalele elemente componente ale acestuia vor fi prezentate de INS in cadrul conferintei de presa de joi, 11 septembrie 2008.

Leul castiga teren, dupa publicarea datelor despre PIB-ul semestrial

Leul castiga teren, dupa publicarea datelor despre PIB-ul semestrialLeul a castigat peste un ban (0,36%), pana la 3,5204 lei/euro, conform cursului de referinta afisat, luni, de Banca Nationala a Romaniei (BNR), dupa publicarea datelor privind cresterea economica record din primul semestru, dar cu un parcurs divergent fata de cel al monedelor din regiune.

Vineri, Banca Nationala a Romaniei (BNR) afisase un curs de referinta de 3,5330 lei/euro.

"Leul s-a apreciat in mod categoric ca urmare a datelor publicate de INS (Institutul National de Statistica) despre PIB (produsul intern brut)", a declarat, citat de NewsIn, dealerul Bancii Comerciale Romane (BCR) Narcis Noaghea.

Moneda nationala a inceput ziua la cotatii de peste 3,53 lei/euro, apreciindu-se apoi brusc pana sub 3,52 lei/euro, in primele minute ale sedintei valutare. Leul si-a inversat tendinta inainte de ora 12:00 si a inceput sa piarda usor teren in fata euro, osciland apoi in jurul nivelului de 3,5150 lei/euro. Ulterior, leul si-a reluat aprecierea, iar la ora 13:35, bancile cumparau un euro cu 3,5090 lei si il vindeau cu 3,5150 lei.

Avansul record al economiei romanesti din prima jumatate a acestui an a fost alimentat, probabil, de cresterile peste asteptari in constructii si agricultura si va duce la aprecierea leului, dar nu va determina o decizie de majorare a dobanzii cheie de catre BNR, cred analistii.

"Cresterea economica din primul semestru constituie o surpriza pentru investitorii straini si, din acest motiv, am putea vedea, in zilele urmatoare, o apreciere a leului, probabil sub nivelul de 3,50 lei/euro. Acesta ar fi, insa, singurul efect imediat al acestor date, care nu vor determina o noua majorare a dobanzii cheie, deoarece banca centrala se astepta deja la un nivel similar", a declarat, citat de NewsIn, Nicolaie Alexandru Chidesciuc, senior economist al ING Bank Romania.



Mihai Chisu: Cresterea economica record a contat mai mult decat scaderile externe

Mihai Chisu: Cresterea economica record a contat mai mult decat scaderile externeIn sedinta de tranzactionare de ieri de la Bursa de Valori Bucuresti, stirile legate de cresterea economica de 8,8% din primul semestru al anului au reusit sa invinga corelarea cu pietele externe in scadere usoara.

Desi Bursa incepuse ziua in scadere, dupa difuzarea informatiilor despre cresterea Produsului Intern Brut (PIB), indicii au reusit sa recupereze din pierderi, incheiind sedinta in urcare. Lichiditatea s-a mentinut la cote reduse, valoarea totala a tranzactiilor fiind de 18,5 milioane lei (5,2 milioane euro), din care Rasdaq a atras putin peste 1 milion de euro.

Cea mai importanta crestere a avut-o indicele BET-FI, care s-a apreciat cu 4,45%, fiind foarte aproape de pragul suport de 33.000 de puncte, peste jumatate din lichiditatea BVB fiind realizata de tranzactiile celor cinci societati de investitii financiare.

SIF5 – Oltenia a avut cea mai mare apreciere, de 5,52%, si a atras cea de-a doua lichiditatea din piata de 2,5 milioane de lei (0,7 milioane euro), lider din punctul de vedere al tranzactiilor totale fiind SIF1 – Banat Crisana cu 2,8 milioane de lei (0,8 milioane lei). Actiunile SIF1 au crescut cu 3,31%, pana la cotatia de 1,56 lei/unitate.

“Cresterea economica este un element care ar trebui sa conteze si asta s-a vazut cel mai bine la SIF-uri. De saptamana trecuta se observau intrari de capital constante pe aceste simboluri, se acumula, iar preturile stagnau. Au existat, de asemenea, si rapoarte de tranzactionare care ofereau perspective bune pe aceste societati. Aceste rapoarte si cresterea economica au facut ca SIF-urile sa primeasca mai multa importanta din partea investitorilor”, a declarat, pentru Wall Street, Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

Indicele celor mai lichide 10 actiuni, BET, s-a apreciat cu 1,08%, in timp ce BET-XT, ce urmareste evolutia celor mai lichide 25 actiuni, a urcat cu 2,06%, sustinut de cresterile importante ale SIF-urilor.

BET-C, indicele compozit al pietei, ce include toate actiunile listate pe piata reglementata, a avansat cu doar 0,61%, iar cele 10 actiuni din sectorul energetic urmarite de BET-NG au crescut cu 0,9%.