1 / 5

Presiuni exercitate de cererea de consum in exces

Analistii Citibank considera ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) si-a sporit vigilenta si are in vedere noi inaspriri ale politicii monetare, din cauza presiunilor exercitate de cererea de consum in exces - care persista, a presiunilor inflationiste care continua sa se situeze la niveluri ridicate si al tendintei de relaxare a politicii fiscale in prag de alegeri generale.

Piata anticipeaza, in medie, o mentinere a ratei dobanzii de politica monetara la nivelul actual, de 10,25% pe an, pana la sfarsitul lui 2008, dar analistii Citibank sustin ca BNR ar putea urca dobanda cheie cel putin pana la 10,50% pe an in una din cele doua sedinte de politica monetare din acest an, respectiv pe 25 septembrie sau pe 30 octombrie.

Rata anuala a inflatiei din august s-a temperat la 8,02%, sub asteptarile Citibank, care se cifrau la 8,5%, dar si ale pietei, care anticipa in medie un nivel de 8,1%.

O privire mai atenta asupra inflatiei de baza, din care sunt excluse preturile administrate si cele volatile, arata ca presiunile inflationiste pe acest segment au sporit permanent in ultimul an, de la 3,8% in august 2007 la circa 8% in iulie 2008.

"Daca luam in considerare datele pe august, ne asteptam ca inflatia sa se situeze usor sub 7% la finalul acestui an, de la 6,6% la finalul lui 2007, respectiv putin peste asteptarile Bancii Nationale a Romaniei (BNR) care anticipeaza un nivel de 6,6%", se arata in analiza Citibank.

Economia Romaniei se confrunta in continuare cu dificultati, in ciuda deficitului comercial sub asteptari

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri