In S1, aproape 7.500 de firme se aflau in proceduri de insolventa

In S1, aproape 7.500 de firme se aflau in proceduri de insolventa"Inrautatirea comportamentului de plata al companiilor, pe fondul crizei de lichiditati, mai ales in constructii, va conduce la cresterea numarului de proceduri deschise, chiar daca in multe cazuri nu se discuta de situatii reale de faliment", a explicat directorul Coface Romania, Cristian Ionescu (foto).

In studiul realizat de Coface Romania au fost luate in evidenta firme care si-au deschis procedura de faliment, firme aflate in reorganizare judiciara si firme pentru care a fost inchisa procedura de faliment din lipsa de active, indiferent de anul deschiderii acestor proceduri.

In prima jumatatea a anului 2008 un numar de 7.493 de firme se aflau in diverse stadii ale procedurii de insolventa. Studiul arata ca in aceeasi perioada a anului trecut erau deschise un numar de 7.434 de dosare de insolventa.

Desi la o prima vedere ar parea ca numarul falimentelor a ramas constant, totusi de remarcat este faptul ca din cazurile existente la 30 iunie numai 1.904 cazuri de insolventa au fost deschise strict in 2007. Luand in considerare faptul ca in primul semestru din 2008 au fost deschise 3.682 de noi dosare de insolventa din totalul celor 7.493 aflate pe rol, se poate observa ca falimentele deschise in prima jumatate a acestui an aproape ca s-au dublat fata de aceeasi perioada a anului trecut (crestere de 83%).

Sectorul comercial in topul insolventelor

Pe prima pozitie se situeaza, ca si in anii precedenti, sectorul comercial, cu pondere totala de 43,65% din totalul cazurilor de insolventa, in crestere fata de sfarsitul anului 2007, cand totalul acestora era de 41,4%.

Desigur, principala cauza o reprezinta tot concurenta exercitata de marile lanturi de supermarketuri si hypermarketuri asupra micilor comercianti. “Aceasta tendinta va continua sa se manifeste si in urmatoarea perioada, avand in vedere procesul de extindere a retelelor de acest tip catre orase din ce in ce mai mici”, se arata in studio.

Aceasta situatie nu se manifesta doar in Romania. Conform unui studiu realizat de Coface la nivelul tarilor central si est europene sectorul comercial ocupa prima pozitie in topul falimentelor la sfarsitul anului 2007, cu 33,7% (13,7% retail si 20% comert cu ridicata si distributie).

Fata de finele anului 2007 cea mai ridicata crestere a ponderii falimentelor se inregistreaza la comertul cu amanuntul, cu 6,81%, insa cel mai ridicat potential de risc il reprezinta sectorul constructiilor, cu o crestere de 3,41% in total la falimente.

Piata de retail prezinta ingrijorari

Piata de retail prezinta ingrijorariAnul acesta am asistat la un nou faliment al unui jucator important din domeniul retailului, si anume Primex-Teknosa, al cincilea jucator din domeniul retailului cu produse electronice si electrocasnice. “Ingrijorarea provine din faptul ca intr-o piata inca in crestere acest faliment nu trebuia sa apara. Aceasta piata a devenit concentrata in jurul primilor trei jucatori: Altex, Domo si Flamingo. Datorita detasarii liderilor de piata, a diversificarii ofertelor acestora, a extinderii lanturilor de magazine, dar si a incetinirii cresterii pietei, ne asteptam ca in urmatoarea perioada sa apara noi cazuri de insolventa in acest sector”, se mentioneaza in raportul Coface.

Referitor la falimentele din domeniul retailului, de semnalat este si piata centrelor comerciale de tip mall. A fost anuntata deschiderea a aproximativ 100 de noi centre comerciale. “Este greu de spus cate din aceste proiecte vor fi finalizate, insa aglomerarea de mall-uri in marile orase si competitia directa dintre acestea (unele construite la o distanta foarte mica fata de altele) va determina scaderea rentabilitatii investitiilor si chiar ne asteptam ca in urmatorii ani, 2009-2010, sa vedem si primele falimente in acest domeniu”, cred specialistii companiei.

Constructiile si imobiliarele urmeaza in topul falimentelor

Constructiile si imobiliarele urmeaza in topul falimentelorIn topul sectoarelor falimentare se afla sectorul constructiilor. Tinand seama de faptul ca in comert sunt inregistrate cele mai multe firme din Romania si ca riscul acestui sector poate fi asociat cu riscul mediu al economiei, specialistii Coface considera ca sectorul constructiilor este la ora actuala cel mai riscant sector din punct de vedere al riscului de insolventa.

In primul semestru al anului 2008 un numar de 822 de firme din constructii se aflau in diverse faze ale procedurii de insolventa. Acestea reprezentau aproape 11% din totalul falimentelor, fata de 7,5% in decembrie 2007.

“Lipsa de lichiditati cu care se confrunta sectorul constructiilor in acest moment prezinta un potential de risc ridicat tocmai din cauza reactiilor in lant pe care le genereaza neplata unei companii. Practic, multe societati au ajuns in stare de insolventa nu din cauza unor probleme interne, a intarzierii lucrarilor sau a lipsei fortei de munca, ci din cauza unui incident major de plata din partea unuia din clientii sai. Din pacate, in astfel de cazuri furnizorii creditori isi recupereza cu greu datoriile, deoarece in caz de faliment aproape in totaliate, prin lichidarea activelor firmei, sunt stinse datorii catre stat si banci”.

Situatia sectorului constructiilor este ingrijoratoare avand in vedere si exemplul Spaniei, care in mai putin de un an a ajuns de la o crestere economica ridicata la un pas de recesiune ca urmare a caderii sectorului constructiilor.

Un alt sector unde falimentele sunt in crestere este cel al tranzactiilor imobiliare, care a urcat de la locul 15, ocupat la finele anului 2007, la pozitia 11, la 30.06.2008. Multe agentii imobiliare au intrat in stare de insolventa dupa ce numarul de locuinte tranzactionate a scazut in ultimul an, ca urmare a inaspririi conditiilor de creditare, dar si al cresterii preturilor in domeniul imobiliar.

Energia si IT prezinta un grad scazut de risc

Energia si IT prezinta un grad scazut de riscLa polul opus, domeniile cu cel mai scazut grad de risc, unde s-au inregistrat cele mai putine cazuri de insolventa, sunt productia si furnizarea de energie electrica si termica, apa si gaze, industria metalurgica, intermedierile financiare, telecomunicatiile si IT-ul. “Cele 17 falimente inregistrate in industria metalurgica sunt reprezentate de firme ce aveau drept obiect de activitate turnarea fontei si a metalelor neferoase usoare. Piata IT, evaluata la 7 miliarde de euro in acest an, si-a incetinit ritmul de crestere in 2008, insa nu a ajuns inca la maturitate si nici la nivelul celorlalte tari din zona CEE. Desi observam o inrautatire a comportamentului de plata al companiilor din acest domeniu, totusi riscul asociat acestui sector ramane unul scazut”, mai informeaza raportul Coface.

Din totalul de 7.493 de dosare aflate pe rol la 30.06.2008, numai 3.682 reprezinta cazuri deschise strict in 2008, respectiv 49%, arata datele transmise de companie.

„Economia romaneasca merge inca bine, neexistand motive serioase de ingrijorare sau semne de criza economica. Cresterea falimentelor in ultimii ani este mai degraba un efect al curatarii sistemului economic de inadaptatii la noua realitate impusa de aderarea Romaniei la piata comuna a UE si a globalizarii. De asemenea, cele mai multe dintre companiile aflate in faliment sunt caracterizate de un management precar, slaba capitalizare si vulnerabilitate crescuta la socurile financiare de tipul celor existente in prezent”, a mai spus Cristian Ionescu.

Coface mentine ratingul de tara la 'A4-'

Coface mentine ratingul de tara la 'A4-'Coface a atribuit Romaniei ratingul 'A4' pentru mediul de afaceri si l-a mentinut pe cel pentru riscul de tara 'A4-', in conditiile in care dezechilibrele macroeconomice dezavantajeaza Romania, a declarat, ieri, economistul-sef al Coface, Yves Zlotowski, informeaza NewsIn.

Coface a introdus recent un nou rating, care evalueaza calitatea mediului de afaceri dintr-o tara.

Pentru Romania, Coface a mentinut perspectiva negativa a ratingului pentru riscul de tara, explicand ca, printre cele mai mari amenintari la adresa economiei se numar in continuare deficitul de cont curent si presiunile de depreciere a leului pe fondul crizei internationale.
]
Pe de alta parte, scenariul de baza al Coface pentru Romania prevede o aterizare lina (soft landing) a economiei in anii urmatori, desi compania de evaluare financiara nu exclude nici varianta unei aterizari dure (hard landing), care s-ar putea manifesta prin injumatatirea cresterii economice in 2009, dar si printr-o posibila depreciere a monedei nationale cu 10-15%.

Coface si-a revizuit in jos estimarea pentru deficitul de cont curent al Romaniei pentru acest an la 14% si spune ca un aspect pozitiv este acoperirea acestuia in mare parte din investitiile straine directe.

"Investitiile straine reprezinta o sursa stabila de finantare, iar riscul ca acestea sa paraseasca Romania este scazut, in conditiile in care avansul economic al tarii este net superior celui din UE. Problema este insa finantarea externa: daca bancile straine nu o vor mai acorda, cursul de schimb ar putea fi afectat, ceea ce ar lovi apoi companiile care au venituri in lei si se imprumuta in valuta", a mai spus Zlotowski.

Ca impact al crizei internationale in Romania, economistii de la Coface au mentionat efectul negativ asupra exportatorilor romani, in conditiile in care 70% din exporturi se indreapta catre UE, "care se confrunta in acest moment cu o stagnare economica sau chiar cu o recesiune".

Coface subliniaza, totusi, ca influenta directa a crizei internationala asupra Romaniei e redusa, deoarece tara nu e strict dependenta de capitalul american.

Coface si-a revizuit in sus estimarea pentru cresterea economica a Romaniei din acest an la 7,8% si prognozeaza pentru anul viitor un avans al produsului intern brut (PIB) de 5,2%.